Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Blahodárná NREM fáze spánku vám zlepší i vlasy. Proč spát pravidelně 8 hodin denně

Každý z nás občas bojuje s kvalitou spánku. Co dělat, když ani správně nastavená spací režim nestačí? Zkvalitněním spánku si zkvalitňujeme všechny aspekty života, proto vám přinášíme ultimátní tip, jak si vymazlit svůj spánek a vytěžit z něj maximum.

Ačkoliv o spánku víme již mnoho, stále se objevují nové a nové informace v této oblasti. Průměrně strávíme spánkem 24 let, a to, jakou kvalitu onen spánek má, se projeví do všech oblastí našeho života. 

Doporučená délka zdravého spánku je 7 až 8 hodin denně. Při něm se střídají dvě fáze, NREM a REM. REM (z ang. rapid eye movement) je fáze známá tím, že se nám v ní zdají sny. Náš mozek totiž v tu chvíli zpracovává informace z předchozích dní. 

REM nebo také fáze mělkého spánku se následně střídá s NREM fází, která označuje spánek hluboký. NREM (z ang. non rapid eye movement) je fází, při které je naše tělo naprosto nehybné a dochází k regeneraci organismu. A právě v tuto chvíli se dějí v našem těle zázraky.

Vše zahojí NREM fáze

Při fázi hlubokého spánku se regeneruje tělo. Co si pod touto regenerací představit? Za noc by měl člověk v průměru zažít 5 až 6 fází hlubokého spánku, které trvají zhruba hodinu. Při nich se obnovují buňky, posiluje se imunitní systém, tvoří se kostní dřeň a hojí se rychleji rány. V neposlední řadě v NREM rostou vlasy a nehty. 

Nezní to skvěle? Možná se ptáte, jaký to má háček. Je to jednoduché, nejen délka spánku ovlivňuje jeho kvalitu. Záporáků bojujících proti dobrému spánků je hned několik. Prvním na seznamu je rozhodně špatná matrace, v těsném závěsu za ní se drží kofein, alkohol nebo prášky na spaní. 

Jak matrace ovlivňuje kvalitu spánku

Jestli ráno dělá den, pak matrace dělá noc. Čím méně kvalitní a vhodná pro vás matrace je, tím méně času v NREM fázích máte. Jakto? 

Představte si, že spíte třeba na pěnové matraci 160×200 cm s partnerem či partnerkou. A od své drahé polovičky se dozvíte, že se celou noc převalujete. Co převalování znamená pro spánek? Naše tělo převalování používá jako mechanismus proti tomu, když nás něco v noci tlačí či dokonce bolí. 

K TÉMATU  Dopřejte vašim nohám to nejlepší a obujte zdravotní obuv

Nacházíte se zrovna v NREM fázi, když mozek dostane signál, že nás něco tlačí v zádech. Proto se z NREM fáze přesunete do REM fáze, kdy mozek může ovládat tělo a přetočit nás na blok. Pokud se toto stane například padesátkrát za noc, jak dlouho asi stráví vaše tělo regenerací v hlubokém spánku…

Pro spaní na obláčku

Matrace vybraná na míru pro vás je tou nejlepší investicí do zdraví, kterou můžete v oblasti spánku udělat. Ať už budete vybírat z pružinových nebo pěnových matrací, vždy si nechte poradit od odborníka a matraci si nejdříve vyzkoušejte na prodejně. Pro dokonalé spaní jako na obláčku si vyberte i polštář, který odpovídá vaši nejčastější poloze při spánku. 

Zdroje článku:
https://www.prospanek.cz/blog/jak-vybrat-matraci-pruvodce/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.
Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Řídíte svůj životní styl a denní režim podle hvězd? Máme pro vás speciální horoskop krásy a duševního zdraví určený pro pátek 7.9.2018. Sestavila jej pro vás známá astroložka Naďa Šmídová. Na co si dát pozor a do čeho se směle pustit?
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Realitní makléři u nás nemají nejlepší pověst. V posledních letech se vnímání jejich práce v očích prodávajících i kupujících poněkud zlepšilo, ale přesto přibývá Čechů, kteří se rozhodnout pro dobrodružství v neprobádaném světě realit bez ostříleného průvodce. Určitý podíl viny na tom mají autoři článků ve stylu „jak prodat nemovitost ve třech krocích“. Možná jste podobný návod četli a došli k závěru, že realitku vůbec nepotřebujete. Třeba to tak skutečně bude – můžete to zjistit v rámci jedinečného online kurzu, který připravila MAXIMA REALITY.
Mšice jsou jedním z nejnebezpečnějších a nejškodlivějších druhů hmyzu. Jednak zabíjejí naše milé rostliny, ale i vůbec myšlenka, že máme v domácnosti parazita, není vůbec líbivá. Pokud se něco takového tedy stane, jak s tím bojovat? Co proti mšicím obecně platí a jak se jejich nastěhování do našeho domu vyhnout?
Jak si během minuty poradit s okem na svetru? Jak na zaseklý zip u kalhot nebo odpad, ucpaný vašimi vlasy? A k čemu všemu se dá využít korkový špunt? To a mnohem víc praktických vychytávek ve videu. Neuvěříte, jak to může být snadné!
Kolotoč v práci, cestou domů nákup a možná i vyzvednout děti ze školky. Musíte tohle zvládnout sama? Kdo pomůže vám? Jak rozdělit práci v rodině, abyste si ulevila a zároveň se ostatní aktivně přičinili? S drobnými pracemi mohou pomáhat už i děti od tří let. A dokonce je to dobře, když pomohou.
Když Jeff Moody narazil na starý srub v horské vesnici Telluride, věděl, že našel ideální rekreační místo pro svou rodinu. Obrovský srub se šesti ložnicemi se nachází daleko od ruchu Toronta, odkud Moody pochází. V zimě se dají nazout lyže takřka od dveří. Skvělý výhled, dobrý přístup a slunné místo v kombinaci s moderní přestavbou udělalo z Moody Residence skvost!
Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.

Výběr článků

Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.

Nepřehlédněte

Měla jsem vždycky jasnou představu o tom, co budu dělat a jakým směrem se můj život bude ubírat. Jsem cílevědomá, to mám asi po své matce. Vždy jsem věděla, že chci studovat a potom se věnovat tomu, co mě baví a zajímá. Nepřipustila jsem si, že bych mohla dělat obyčejnou práci. Tak nějak jsem si myslela, že manuální práce ani není pro mě.
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek