Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Pociťujete nevolnost během diety? Známe možné příčiny, proč vám během hubnutí není dobře

Je tu léto a společně s ním také naše snaha zhubnout. Mnoho žen před příchodem plavkové sezony začne držet dietu s vidinou ztracených kilogramů. Co když ale během diety zažíváte nepříjemné pocity na zvracení? Co stojí za nevolností, plynatostí či nervozitou během naší snahy zhubnout?
Nevolnost
Obézní dívka trpí nevolností, když chce zhubnout

17. 08. 2023

Možné příčiny, proč během diety pociťujete nevolnost

Pokud se ze dne na den rozhodnete držet dietu a radikálním způsobem začnete měnit své stravovací návyky, můžete se setkat s řadou nepříjemností. A nemluvíme zde jen o chutích na dobroty, které si běžně dopřáváme a najednou je sami sobě zakazujeme. Jedním z nežádoucích projevů diety může být i nevolnost. Máte s ní zkušenost?

Co stojí za tím, že je vám během diety špatně? Proč je vám na zvracení, jste najednou taková celá nehezky nafouklá a psychicky nevyrovnaná?

Nevolnost může způsobit i nadbytek vlákniny

Jakmile se začneme stravovat zdravě, zařadíme do svého jídelníčku potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Mnohdy tak činíme dokonce nevědomky, protože začneme jíst například tmavé pečivo, mnohem více zeleniny a ovoce a všechny tyto potraviny vlákninu obsahují. Za nevolností a celkově za zažívacími potížemi během diety tak může stát nadbytek vlákniny.

Jakmile je vlákniny ve stravě moc, zvláště pak v případě, kdy jsme na ni doposud nebyli kdovíjak zvyklí, mohou se dostavit různé zdravotní nepříjemnosti – zejména pak nadýmaní společně se všemi jeho průvodními symptomy, které dokážou zkomplikovat život.

Změna stravovacích návyků

Ve zdravé a vyvážené stravě nechybí zakysané mléčné výrobky, ovoce, zelenina, naopak ubíráme na pečivu, jíme mnohem více libového masa. To všechno je sice správně z hlediska snahy zhubnout, ale pro tělo to může být pořádný šok. A vyrovná se s tím mimo jiné třeba i tak, že vám může být na zvracení.

Častější jezení

Co je dalším klíčovým prvkem při dietě a hubnutí? Ano, hádáte správně, že častější konzumace jídla. Mnoho lidí to dělá právě tak, že si příjem za celý den rozloží do vícero porcí. Najednou tak začínáme jíst častěji, než jak bylo naše tělo doposud navyklé. Chceme po něm změny a chceme je hned, pak se ale nemůžeme divit, že se mu to nemusí líbit.

K TÉMATU  Jak začít cvičit? Zhubněte povánoční kila!

Pokud jste doposud například vynechali snídani, či dokonce i svačinu a najednou po svém těle chcete, aby zvládlo jak snídani, tak svačinu, pak oběd, další svačinu a ještě večeři (někdy i druhou), nedivte se, že vám dá svoji nelibost najevo tím, že vám může být špatně.

Přejídání

Už se vám během diety někdy stalo, že jste si nějakou dobu odpírali své oblíbené dobroty, ale pak přišla slabá chvíle a vy jste během chvíle doslova vybílili lednici? Říká se tomu vlčí hlad nebo také záchvatové přejídání. Zkrátka je to ten moment, kdy sníte doslova všechno, na co přijdete a pro tělo je to šok. A jak se takový šok projeví? Mimo jiné třeba i tím, že se dostaví nevolnost.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Hodně pečiva, jen ovoce, ovocné drinky…tyhle a další zaběhnuté nešvary ze snídaně odstraňte! Jinak nezhubnete!

Zdroj: healthyeating.sfgate.com

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ptáte se, jak souvisí zrak s životním stylem? Můžeme jej ovlivnit, například stravou, pitným režimem, (ne)kouřením, ne(stresováním se), fyzickou aktivitou? Na otázku, jak souvisí zrak s naším životním stylem a jak chránit svůj zrak, nám odpověděla primářka oční kliniky.
Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Ačkoli se může zdát, že si svobodu plnými doušky užívají spíše muži, pravda je úplně někde jinde. Protože si doma nemají s kým povídat, existence bez partnerky je pro ně těžkým oříškem i náročnou zkouškou. Jako vážně?!
Bezchybný výkon předvedla malá Angelica Hale při zpěvu písně Girl on Fire. Takový hlasový projev jí mohou závidět profesionální zpěváci a porota americké talentové soutěže nevěřila svým uším. Právem si tak Angelica vysloužila okamžitý postup do finále. Takto čistý projev je u desetileté dívky skutečně ohromující. Užijte si to!
Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.
Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.
Bude se zastřihovat! Střední nebo krátká délka střihu znamená úplně nový účes, ale také rozhodnutí zbavit se své dlouhé okrasy. Možná se inspirujete!

Výběr článků

Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.
Obvykle to bývají muži, kteří se snaží ženu zaujmout tak trochu mimo rámec nepsaných pravidel nebo dokonce mimo zákon. Stále častěji se ale objevují i ženy, kterým o klasické seznamování a hledání lásky vůbec nejde.
Dceru jsem vychovávala od jejích devíti let sama, možná i proto jsme měly vždy krásný vztah. Byla jsem spíše kamarádka než matka, nebylo nutné ji nějak držet zkrátka, vždy se mi zdála rozumná a vyspělá, měla zodpovědnost a byla trošku jiná než její vrstevníci. I přesto všechno jsme se ale dostaly nyní do bodu, kdy mi nemůže přijít na jméno, přitom jsem jednala jen tak, jak jsem musela. Snad to jednou pochopí.

Nepřehlédněte

Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Kdo by neznal milou Rachel ze seriálu Přátelé? Jennifer Aniston tato role jednoznačně proslavila. Od té doby ale natočila spoustu filmů, kde jsme mohli obdivovat její herecký talent a nestárnoucí krásu. Na hollywoodském výsluní tak zůstává nadále, a nevypadá to, že by se chystala odejít. Ale i ona má občas dny jako „pouhý smrtelník“. Co jste o ní určitě nevěděli?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek