Neděle , 19. 05. 2024

Ivo

Stop plýtvání v kuchyni: 13 tipů, jak využít zbytky a vytvořit z nich dobroty

Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
zbytky
Minimalizujte odpad v kuchyni a využijte suroviny na max.

12. 06. 2023

Stačí opravdu málo, jen dále zpracovat to, co už vám přijde na vyhození. Zbytky přetvořit v další skvělou pochoutku. Tak šetříte nejenom přírodu, ale hlavně i svou peněženku. Které potraviny – tedy spíš části potravin – vůbec do koše nepatří?

Bramborové slupky

Že slupky z oloupaných brambor vyhazujete? Ale kdepak, tohle se rozhodně nedělá. Vždyť si z nich můžete připravit skvělé chipsy, které budou chutnat ještě lépe než ty z klasických brambor. Jednoduše slupky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem, osolte je, opepřete (použít ale můžete jakékoliv jiné koření, které máte rádi, třeba sušený česnek nebo provensálské bylinky) a dejte je péct do trouby přibližně na sto osmdesát stupňů. Za dvacet minut budou slupky krásně křupavé. K nakousnutí.

Kedlubnové listy

Kedlubna je skvělou a zdravou zeleninou, z níž se připravuje třeba kedlubnové zelí. Ale lze ji použít například i jako přílohu místo brambor. Kedlubnové listy se dají využít obdobně jako například listy zelné, třeba tak, že do nich zabalíte mleté maso a uvaříte je na páře. Ale klidně se dají jíst i syrové. To znamená, že si je můžete rozkrájet i do studených salátů.

Slupky z kořenové zeleniny

Slupky z mrkve nebo třeba petržele či celeru se skvěle hodí na vývar, ale můžete je klidně také zmrazit a použít až za několik týdnů (třeba i jako základ omáčky, například svíčkové). Navíc obdobně jako brambory se z nich dají připravit i zdravé zeleninové chipsy. Slupky lze rovněž usušit na sluníčku a pak rozemlít, takto vám vznikne v kuchyni hojně využívané koření zvané vegeta.

kedluben
Kedluben se dá využít úplně celý, včetně listů.

Vydlabaná dýně

V kuchyni jsme většinou zvyklí zpracovávat pouze vydlabanou dýni (se slupkou nebo bez), ale dají se zpracovat i vlákna a samotná semínka. Vlákna se nejlépe hodí do zeleninového nebo kuřecího vývaru, semínka si můžete omýt a blanšírovat je deset až patnáct minut v osolené vodě. Pak je sceďte, osušte a ochuťte dle svých preferencí solí, pepřem a olivovým olejem. Opět můžete přidat i další koření, například i kari, provensálské bylinky, sušený česnek, medvědí česnek nebo třeba mletou sladkou či pálivou papriku. Semínka rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut zhruba na 200 stupňů.

K TÉMATU  5 receptů na lehké a výživné pokrmy

Odšťavněná zelenina

Často odšťavňujete zeleninu a zbyde po vás hromada odpadu? Připravte si zeleninové krekry anebo karbanátky. Zbytky zeleniny jednoduše dochutíte vybraným kořením, třeba solí, majoránkou a pepřem a vytvoříte z nich menší placičky, které si upečete v troubě na pečicím papíru. Odšťavněná zelenina se rovněž hodí jako základ do vývaru. Jen ji lehce osmažte na másle nebo na rozpáleném oleji, zvýrazníte tím chuť.

Citronová nebo pomerančová kůra

Nejenom čerstvá, ale i sušená citrónová kůra se dá zapracovat do nejrůznějších dezertů, ať pečených nebo nepečených. Kůru z pomerančů, mandarinek, citronů nebo limetek opláchněte ve studené a pak v teplé vodě a ještě jednou ve studené. Případně ji můžete naložit do vody s trochou jablečného octa. Poté kůru najemno namelte a nechte sušit tak dlouho, jak bude potřeba.

Ohryzky z jablek

Ohryzky z jablka si zase můžete přendat do zavařovací sklenice a zalít je převařenou, ale vychladlou vodou. Sklenici uzavřete a uložte ji na temné a teplé místo. Za deset dnů budete mít výborný domácí jablečný ocet.

Košťály z brokolice a květáku

Ano, i ty se dají použít a kupodivu nejenom na zahušťování omáček a polévek, ale třeba si je můžete upéct i v troubě. Syrové košťály můžete i nastrouhat, třeba do polévky nebo nákypu.

vaření
Košťály skvěle uplatníte třeba v polévce.

Staré pečivo

To můžete dát buď králíčkům, jestli nějaké máte, anebo si ho nakrájejte na menší kostky a opečte je nasucho nebo na másle na pánvi. Pečivo osolte, opečte a přidejte trochu provensálského koření. Krutonky nejlépe chutnají v dýňové, mrkvové nebo hráškové polévce.

Zbytky rýže

I ty se dají zpracovat. Zbytky uvařené rýže, kterou nesníte, je možné použít jako zavářku do masových nebo zeleninových polévek. Hodí se i do plněných paprik. Rýži také můžete namlít do karbanátků nebo do sekané.

K TÉMATU  8 nejčastějších hlášek, které musí ženy po třicítce poslouchat stále dokola

Rozklepnuté vejce

Co s načatým vejcem? Nebo vám zbyly jen bílky či naopak žloutky? V tom případě je klidně s čistým svědomím můžete zamrazit. Vejce vyndáte až ho budete potřebovat a necháte rozmrazit. Bude jako čerstvé.

Příliš měkká rajčata

Příliš měkká rajčata se také dají tepelně zpracovat. Připravte si z nich studenou polévku zvanou gazpacho. K rajčatům pak můžete přidat kteroukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce. Okořeňte ji solí, pepřem a například i čerstvými bylinkami. Výborný je například tymián.

Kůrky z tvrdých sýrů

Rádi si dopřáváte parmazán nebo například grana padano, ale štve vás, že tvrdé kůrky se nedají nijak zpracovat? Ale dají. Uchovejte si je v lednici nebo v mrazáku a až budete vařit například těstoviny se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou, vhoďte kůrky přímo do ní. Tak omáčka dostane ještě sýrovější chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo

Vaříme ze zbytků: Domácí chlebová pizza

Zdroje článku:
https://blog.rohlik.cz/2021/05/24/10-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-zbytky-potravin-i-unavenou-zeleninu/, https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/, https://fresh.iprima.cz/clanky-ze-sveta-vareni/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/super-napady-jak-vyuzit-v-kuchyni-zbytky-ktere-vetsinou-konci-v-kosi
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Úplněk s námi pěkně zamává. Ale všechno špatné, pro něco dobré. To víme všechny. V úterý tak bude třeba vypustit páru. Večer se můžete dostat do pohody vodní terapií. Před čím se ještě v úterý chránit?
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
S příchodem vánočního období se nevyhnutelně mění nejen atmosféra domova, ale i pracovní prostředí. Jak zvládnout Vánoce v práci bez ztráty pohody a efektivity? Dnešní článek se věnuje právě této otázce a přináší pět praktických rad, jak skloubit vánoční radost s pracovními povinnostmi. Ať už jste zaměstnanec nebo vedoucí týmu, naše tipy vám pomohou vytvořit vánoční atmosféru v práci, která zlepší náladu a přispěje k dobrému týmovému duchu.
Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
Mezi poruchy příjmu potravy rozhodně nepatří jenom bulimie nebo anorexie. O nemoci zvané orthorexia nervosa jste možná ještě neslyšeli. Jde o skutečnou posedlost zdravým stravováním. Co všechno s sebou tato nemoc přináší?
Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Peru je velmi zajímavá země oplývající především mnoha kulturními památkami starověkých civilizací a koloniální architekturou. Jedná se o neuvěřitelně rozmanitou zemi a ráj pro každého cestovatele. V našich představách může znít Peru jako zapadlá zemička, kde nic nenajdeme, ale opak je pravdou! Tajemné džungle, ztracená města, jezero Titicaca, delta Amazonky – právě za těmito zázraky turisté do Peru míří. Tato země Jižní Ameriky jim poskytne příležitost ocitnout se ve zcela jiné dimenzi.
Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.
Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.

Výběr článků

Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Tavná pistole s horkým lepidlem není jen na adventní věnce a podobné dekorace. Neuvěříte, co všechno s její pomocí dokážete vytvořit. Vyrobte si boty k vodě, podložku pod hrnek nebo pokojovou lampičku!

Nepřehlédněte

Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek