Neděle , 19. 05. 2024

Ivo

Zánětlivá rakovina prsu je agresivní a zákeřná. Odhalte ji včas a nepodceňujte příznaky

Každoročně je v České republice diagnostikováno více než 7 200 nových případu onemocnění karcinomem prsu, což odpovídá více než 133 pacientům na 100 tisíc obyvatel. Jedná se o jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů. Jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba. Mezi nejagresivnější formy patří zánětlivá rakovina prsu.
zánětlivá rakovina prsu
Zánětlivá rakovina prsu je nejagresivnější forma této rakoviny.

03. 05. 2023

Zánětlivá rakovina prsu, označovaná také jako IBC podle anglického Inflammatory breast cancer, se může vyskytnout v každém věku, a to nejčastěji u žen, ale i velmi zřídka u mužů. Symptomy se podobají zánětu kůže, což může být na první pohled matoucí. Kromě toho ji často neobjeví ani mamograf nebo ultrazvuk, mnohdy chybí také přítomnost typické bulky v prsu. V tom tkví její hlavní zákeřnost.

O zánětlivé rakovině prsu lze hovořit, když rakovinné buňky blokují lymfatické cévy v kůži, která pokrývá prsa. To vytváří typický červený a oteklý vzhled prsu. Nemoc se považuje za lokálně pokročilou rakovinu, protože se rozšířila z místa svého původu do blízké tkáně, případně do lymfatických uzlin.

vyšetření
Nepodceňujte příznaky a jděte se svými obavami k lékaři.

Co způsobuje zánětlivou rakovinu prsu

K rakovinovému bujení v prsu dochází, když se v prsní buňce vyvinou změny v DNA. Obvykle se jedná o buňku, která je umístěna v kanálcích, které přivádějí mateřské mléko do bradavky. Nemoc ale může začít i v buňce ve žlázové tkáni, kde dochází k produkci mateřského mléka. Abnormální buňky bují a ucpávají lymfatické cévy v kůži prsu – vzniká jeho charakteristický vzhled (dolíčky na červené a oteklé kůži).

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory vzniku zánětlivé rakoviny prsu patří příslušnost k ženskému pohlaví, u mužů se nemoc vyskytuje zřídka, věk mezi 40 až 50 let, nadváha nebo obezita, černá barva pleti.

Jaké jsou příznaky

V mnohém jsou příznaky zánětlivé rakoviny prsu podobné třeba mastitidě, případně srdeční nedostatečnosti:

  • prsa mohou náhle otéct
  • objeví se u nich zarudlé kožní změny (v podobě pomerančové kůže)
  • bradavky mohou být zatažené, mají zploštělý vzhled, případně se objeví výtok
  • prsa mohou bolet či svědit
  • v podpaží nebo na krku je otok lymfatických uzlin
  • postižené prso může být nezvykle teplé, tvrdší nebo pevnější
K TÉMATU  Rouška by vám v těchto dnech neměla doma chybět. Návod, jak si ušít nebo udělat nešitou roušku za pár minut

Mezi další příznaky patří otok paže, přítomnost rychle narůstající bulky v prsu. Všechny příznaky nemusejí být přítomné.

Diagnostika

Klinický obraz bývá typický jen v 50 až 75 procentech případů. Lékař obvykle prsa vyšetří pohmatem. Dále je třeba provést zobrazovací diagnostiku pomocí magnetické rezonance nebo mamografu. Pro kompletní diagnostiku je toto ale nedostačující, a je důležité nevynechat biopsii postižené tkáně, která vyloučí nebo potvrdí diagnózu. Někdy je ještě nutné udělat další testy pomocí CT.

prsa
Zánětlivá rakovina prsu se neprojevuje typickou bulkou.

Okamžitá léčba

Zánětlivá rakovina prsu se léčit začíná pomocí chemoterapie, aplikované intravenózně (do žíly), ve formě tablet nebo v kombinaci obojího. Cílem této léčby je zmenšit rakovinu před operací a zvýšit šanci na to, že operace bude úspěšná. Začít se musí co nejdřív, jelikož, jak už bylo řečeno, jedná se o velmi agresivní formu rakoviny.

Pokud se rakovina nerozšířila do dalších částí těla, je možné přistoupit k chirurgickému zákroku a radiační terapii. V rámci operace je odstraněn postižený prs (mastektomie) a část blízkých lymfatických uzlin. Po operaci se dále využívá radiační terapie k zabíjení těch rakovinných buněk, které mohly zůstat v oblasti hrudníku, podpaží či ramen.

V případě, že se objeví výše uvedené příznaky, je vhodné se obrátit na lékaře, který stanoví diagnózu. Problémem českých pacientů je totiž často to, že příznaky přehlížejí a k lékaři se vydají, až když je nemoc v těžším stadiu. Platí, že čím dříve se člověk začne léčit, tím lépe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rakovina prsu: Nalezená bulka není jediným příznakem, že jste nemocná. Jak rozpoznat nemoc včas

Zjistěte, proč vás bolí bradavky: Důvodem může být i nevhodná podprsenka

Zdroje článku:
www.mdanderson.org
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Hledáte ten nejlepší šampon právě pro váš typ vlasů? A ráda byste našla kondicionér, který nebude pokožku hlavy zbytečně mastit? Pak bude nejlepší, když si veškeré ingredience do šamponu a kondicionéru vyberete sama podle vlastní potřeby.
Přestože letnímu tropickému počasí již pro tento rok odzvonilo, nemusíte si zoufat, a naopak si ještě užít vodních radovánek. Můžete vybírat z celé řady aquaparků, které jsou dostupné po celý rok. Přinášíme Vám hned 7 tipů, kam můžete vyrazit za zábavou, ale i odpočinkem a rozmanitou péčí o tělo.
Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Tato anglická diva se proslavila předně jako zpěvačka, ale zároveň také svým skladatelským nadáním a působností v modelingu. Dua Lipa má původ v samotné Albánii. Mohli byste se domnívat, že její jméno je smyšlené pro zviditelnění ve světě showbyznysu, a že pod ním jen vystupuje, ale není tomu tak. Dua Lipa je skutečně její rodné jméno.
Tohle se stalo téměř každému. Na chvilku nedáváte pozor, rychle sáhnete pro propisku nebo telefon a jedním nekontrolovaným pohybem převrátíte sklenku s vodou – v horším případě se sladkou limonádou, čajem, nebo dokonce kávou. Nevěšte hlavu, máme pro vás sedm kroků, jak můžete svůj notebook zachránit.
Podzim je tady. Cítíme to nejen ve vzduchu, ale také to vidíme - listy stromů se začínají zbarvovat a okenní parapety opouští letní rostliny, které je třeba zazimovat. Jelikož jsou nyní okenní parapety prázdné, je načase je něčím oživit. Pojďme si zmínit několik rostlin, které vydrží i chladné podzimní dny.  
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?

Výběr článků

I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.
Zdá se, že pánové mají v případě těchto krásek velkou smůlu. V jejich srdci je totiž místo pouze a jen pro ženy. Které ze slavných dam otevřeně přiznaly, že patří mezi lesbičky?

Nepřehlédněte

Když žena řekne svému vyvolenému to pověstné “ano”, začne škála plná svatebních příprav. A vedle výběru ideálního obleku a svatebních šatů, dojde také na výběr svatebních oznámení.
Kočky jsou malé domácí šelmy, a všechny se liší svojí individuální povahou, stejně tak jako lidé. Občas jsou kočičky nevědomky strašně roztomilé! Loví světýlka na zdech, útočí na vlastní odraz v zrcadle nebo se snaží nacpat do co nejmenší krabice. Co dělá ta vaše?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek