Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Jak mu šetrně sdělit, že chci dítě? Prozkoumejte terén a hlavně žádné podrazy

Partnerský vztah by se měl vyvíjet. Od počáteční krásné zamilovanosti až po období, kdy mají oba zúčastnění pocit, že být spolu je vlastně fajn. V této fázi se velmi často sestěhovávají do společné domácnosti a plánují budoucnost, kterou chtějí sdílet dohromady.
chci dítě
Jak zavést konverzaci na téma ”dítě”?

23. 05. 2023

V každém vztahu přijde také období, kdy jeden, nebo druhý z partnerů zatouží po dítěti. Častěji biologické hodiny tikají ženám. Ale jak své drahé polovičce šetrně sdělit, že chci dítě?

Základem vztahu je komunikace

Bez sdílení není partnerský vztah kvalitní. Sdílet dojmy, názory, pocity i starosti je možné jen prostřednictvím komunikace. Partneři by měli spolu hovořit, pokud chtějí udržovat vztah při životě. Jakmile se z něj rozhovor vytratí, bývá zaděláno na možné problémy. Nikdo neumí odečítat, co si ten druhý myslí. Hovořit je třeba také u budoucnosti a směru, kam chcete svůj vztah ještě dále posunout.

Jakmile začnete s partnerem, ať je to manžel nebo přítel, sdílet jednu domácnost, tak dalším krokem může být pořízení dětí. Je to logický vývoj. Jen v případě, že jsou oba za jedno a děti nechtějí, je možné tuto životní část přeskočit.

Když partner o dětech nehovoří

Muži většinou podle svého mínění mají na děti hodně času. Je to dáno i fyziologií jejich těla, protože jsou plodní obvykle do vysokého věku. Ne však ženy, u kterých je plodné období časově ohraničené. Jestliže u partnerky začnou tikat biologické hodiny a ona se vždy rozněžní při pohledu do cizího dětského kočárku, nastal čas na rozmluvu s partnerem na téma: „Kdy si, miláčku, pořídíme vlastní dítě?”

Je pravděpodobné, že muž s tímto tématem sám nepřijde a mohl by být partnerkou docela zaskočený. Vždyť si ještě nic neužili, nemají dokončené zařizování bydlení, chtěli cestovat a ještě to nebo tamto. Proto je dobré o dětech vést řeč průběžně, aby partner věděl, o čem jeho žena tak často přemýšlí. Vybafnout hned ráno po probuzení, že chcete dítě teď hned, by nemuselo být tím nejlepším způsobem.

K TÉMATU  Lednové aktivity: Tipy na venkovní aktivity (ne)jen pro děti

V každém případě je třeba o dětech hovořit co nejdříve. I v této oblasti života by partneři měli najít shodu. Pokud muž potomka přímo odmítá, protože ho rodičovství nijak neoslovuje, je pravděpodobné, že dítě nebude chtít ani za nějakou dobu. Pak by žena zbytečně marnila svůj čas. Vůbec nejhorší, co lze udělat, je otěhotnět „náhodou“, protože selhala antikoncepce. Jednak je to na partnera podraz, druhak ne vždy to partner přijme dobře. Dítě si zaslouží milující oba rodiče.

pár
Když se milujete, bývá založení rodiny další krok.

Jak najít příležitost k rozhovoru o dětech

Možností, jak svému muži naznačit, že by nebylo špatné si pořídit děti, je docela dost. Jednou z nich může být narození dítěte v rodině nebo přátelům. Už zde žena může sondovat, jaký má na to její partner názor. Příležitost k rozhovoru se určitě najde – třeba při návštěvě miminka a jeho novopečených rodičů.

Naťuknout pořízení dítěte lze i při procházce, když potkáte někoho s dětským kočárkem. Zde by se žena měla hned chytnout příležitosti a partnerovi říct, jaký jemu by se líbil kočárek, kdyby měli vlastní dítě.

Výše uvedené situace ulehčí partnerce případný rozhovor o dítěti. Nemusí se svého muže ptát přímo, přitom ale může zjistit jeho názor na věc. Ve zdravém vztahu se partneři o možném pořízení dětí občas baví. Vždy se najde příležitost, o čem je možné diskutovat, například o výběru jména pro holčičku či pro kluka.

Když partner na dítě není připravený

Může se stát, že žena zjistí, že její partner na dítě není ještě připraven. Pak je dobré netlačit příliš na pilu a respektovat jeho pocity. Ale jen do určité doby, protože biologické hodiny nebudou bít pořád, a jednou dotikají.

Pozor především na předčasnou menopauzu nebo odložení pořízení dítěte do vyššího věku ženy. Nemuselo by se to potom podařit a váš sen o vlastním dítěti se najednou začne rozpadat.

K TÉMATU  Veselý vánoční animovaný film pro pobavení. Se svíčkami raději opatrně!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hormonální jóga jako řešení potíží s menstruací nebo otěhotněním

Čím se řídit, pokud plánujete dítě a co předtím promyslet?

Zdroje článku:
www.romper.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Je tu! První článek, první krůček k cestě za posunem, učením se, přeměnou zaběhlých vzorců. Z upřímné zpovědi jedné odvážné ženy se dozvíte, proč za mnou přišla, kam se chce pomocí koučinku Emočních rovnic posunout i proč si vybrala právě mě. Bude to naše společná jízda - na rok, rok a půl. A vy budete u toho a nahlédnete tak do způsobu mé práce z první řady. Vaše Marcela Hlaváčková.
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
V zahradě nám přináší radost, uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Zahradní jezírko vytváří příjemnou atmosféru a jeho realizace není nic těžkého. Můžete vytvořit klasický rybníček s kameny a okrasnými rostlinami, případně do něj umístit nenáročné kapry Koi. Zahradní jezírko může být ale i designově čisté a s pravidelným tvarem, jak si můžete prohlédnout v naší galerii. Které se nakonec stane srdcem vaší zahrádky?
Je tu léto a společně s ním také naše snaha zhubnout. Mnoho žen před příchodem plavkové sezony začne držet dietu s vidinou ztracených kilogramů. Co když ale během diety zažíváte nepříjemné pocity na zvracení? Co stojí za nevolností, plynatostí či nervozitou během naší snahy zhubnout?
Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.
Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?

Výběr článků

Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.

Nepřehlédněte

Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek