Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Krmit psa masem, nebo granulemi? Obojí má svá pro a proti

Češi jsou národem pejskařů. Psy opravdu milujeme. Pro naše čtyřnohé mazlíčky uděláme všechno, co jim na očích uvidíme. Kupujeme jim nejrůznější krmení, ale i pamlsky. V prvním zmíněném bývají největší spory. Krmit granulemi, nebo masem? Co je lepší? Na to se nyní podíváme.
granule
Jaká strava je pro vašeho psa nejlepší?

30. 05. 2023

Každému z nás je jasné, že strava psa zásadně ovlivňuje jeho kondici i zdravotní stav. Od těchto aspektů se následně odvíjí jeho nálada, chování ale i fyzický stav (kvalita kostí, srsti a kloubů). Psí strava má dvě dominantní cesty – krmení granulemi, nebo krmení masem. Specialisté se stále nemohou shodnout, který způsob je správný. Jde určit, co je pro psa vhodnější?

Výhody a nevýhody krmení granulemi

Hlavním kladem a výhodou je univerzálnost a snadnost přípravy. Jediná starost u krmení granulemi je správný výběr. Následně je již pouze podáváte svému čtyřnohému mazlíčkovi v doporučeném množství. Odpadne vám starost s vařením či jinou přípravou krmení. To jde ruku v ruce se skladováním. Granule stačí uchovávat na suchém místě. V lednici ani v mrazáku nic nepřekáží a nezabírá místo. Důležité je ohlídat si složení! Granule musí být zdrojem správných živin i energie tak, aby to vyhovovalo právě vašemu pejskovi, a když vyberete granule kvalitní, máte tak zároveň jistotu, že váš pes dostává vše, co k vývoji potřebuje.

Granule příliš negativ nemají, avšak nějaké se najdou. Jedním z nich je aroma. Průmyslovou výrobou vznikne charakteristická, ale ne příliš příjemná vůně. Ne každý pes ji dokáže tolerovat. Další nevýhodou je stravitelnost. Granule jsou suchá strava, která vyžaduje mnohem intenzivnější činnost metabolitu při trávení než např. u masa. A v neposlední řadě, někteří pejsci jsou zkrátka mlsní, a i když jim kupujeme nejkvalitnější granule na trhu, nemusí jim chutnat.

Výhody a nevýhody krmení masem

Při volbě krmení masem hned na začátku narazíte na rozcestník. Krmit hotovými masovými konzervami, nebo masové porce připravovat doma?

První zmíněná varianta je obohacena o potřebné vitamíny a minerály. Pejsky navíc přitáhne velice líbivá vůně. Nevýhoda tohoto krmení je možnost tvorby střevních potíží, z toho důvodu jsou vhodné především pro menší plemena. Další velkou nevýhodou je cena. Konzervy nejsou rozhodně levná záležitost a na velkého psa jich potřebujete hodně.

K TÉMATU  Zázrak nového života: Fenka vrhla neuvěřitelných 13 štěňat

Na domácí přípravu psího krmení je ovšem potřeba zkušenost nebo důkladné nastudování předem. Musíte mít přehled, zda strava obsahuje všechny potřebné vitamíny, minerály i živiny, potřebné k prosperitě psa. Není vhodné mazlíčka krmit pouze masem, doporučuje se doplňovat ho příkrmy.

Ideální poměr je 2/3 masa či bílkovin a 1/3 příkrmu (např. rýže). Daň za náročnou přípravu stravy je splacena tím, že přesně víte, co mazlíček konzumuje.  Připravte se ovšem na lednici i mrazák plné masa.

Jaká forma masa je nejlepší?

Pokud jste se rozhodli pro přípravu domácí stravy, nastává otázka: Jaké maso a v jaké formě ho podávat? Lze ho pejskovi servírovat v syrovém i vařeném stavu. S oběma variantami neuděláte chybu. Čerstvé maso musíte skladovat v mrazáku při minimální teplotě -18 °C, jinak hrozí mikrobiální kontaminace. Velká přednost syrového masa je ve složení. Na rozdíl od komerčně vyráběného krmení obsahuje enzymy, které jsou velice důležité pro imunitní systém a trávení psa. Tepelnou úpravou enzymy zničíme, ve vařeném mase se tedy nevyskytují.

Neměli byste však kombinovat jednou syrové, podruhé vařené. Psovi tím leda rozházíte žaludek. Když se rozhodnete pro vařenou stravu, pak se smiřte s tím, že už budete muset vařit úplně vše. To stejné v případě BARF (syrové stravy).

Poznámka: Pokud váš pes není zvyklý na syrové maso, musíte ho navyknout postupně. Jeho žaludek je sice na syrovou stravu uzpůsobený, ale jestli ho celý život krmíte granulemi, musíte ho přivyknout. V opačném případě mu tak můžete přivodit zácpu nebo průjem.

granule
Granule jsou praktické, ale ne každý pejsek jim přijde na chuť.

Po jakém druhu masa sáhnout?

Pes je přirozený masožravec, proto bychom mu měli podávat pouze hodnotné maso. Kvalitními druhy jsou kuřecí a krůtí maso, drůbeží krky a žaludky. Vhodné je také hovězí maso a žaludky. Tak jako člověk, i psi by měli mít pravidelný přísun ryb, na druhu nezáleží. Do jídelníčku zařaďte i mořské živočichy. Bílkoviny můžete doplnit také formou vařeného vajíčka, neslazeného bílého jogurtu či kefírem.

K TÉMATU  7 důvodů, proč bychom měli pravidelně číst?

Nezanedbatelnou část psího jídelníčku, kromě bílkovin, tvoří také tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy nebo minerály. Na ně nezapomínejte a vytvořte svému mazlíčkovi vyvážený jídelníček.

Ačkoliv si můžete vybrat cestu stravy vašeho psa, poslední slovo má čtyřnohý parťák. Je možné, že mu strava nesedne nebo mu to zkrátka nezachutná. Jediný klíč k úspěchu a spokojenosti mazlíčka je zkoušet, zkoušet, zkoušet. Vy sami nejlíp víte, co mu chutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Na výcvik psa se musí chytře. Udělejte z toho hru pro vás oba

Psí plemena, která se dobře snáší i s dětmi

Zdroje článku:
www.akc.org, www.dogfoodadvisor.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.
Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Black House má jednu zvláštnost. Voda v mělkém vnitřním bazénu umí v kombinaci s prosklenými stěnami odrážet sluneční světlo do každé části domu. Je koncipován pro maximální využití nepřímého slunečního záření. Podívejte se na tu nádheru.
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.
Zima není váš kamarád? Nejraději byste se proto na Vánoce sebrali a odjeli do teplých krajů a Štědrý den si užívali s koktejlem v ruce, v bikinách a na pláži s výhledem u moře? Není nic jednoduššího než si koupit letenku a odpočítávat dny. Které destinace jsou na zimní dovolenou v tropech jako stvořené?

Výběr článků

Jeskynní bazén, to je hlavní lákadlo resortu Grotto Spa v Tigh-Na-Mara. Nachází se v Bristské Kolumbii v Kanadě a nabízí luxusní procedury i ubytování. Kdo by odolal?
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.

Nepřehlédněte

Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek