Pondělí , 06. 05. 2024

Klaudie

Dávat si předsevzetí? Nesmysl, šťastnější nebudete

Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.
předsevzetí
Novoroční předsevzetí z vás lepšího člověka neudělají.

02. 01. 2023

Slavný teoretický vědec Albert Einstein kdysi řekl: „Definice šílenství je opakovat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.” Připomíná vám to vaše novoroční předsevzetí?

Vydrží vám maximálně měsíc

Každý z nás po něčem touží. Ne po hmotných věcech, ty si kupujeme průběžně po celý rok, nebo dostaneme to, co si přejeme k Vánocům. V novém roce toužíme něco udělat, něco co nám zlepší život, něco, co nás posune dál. A v říjnu s tím začínat nechceme, v listopadu už vůbec ne. A v prosinci? Vždyť na to pro samé vánoční přípravy není čas. Takže od ledna, to je jasné.

Ale většina psychologů se bohužel shoduje v tom, že pokud s něčím začneme v lednu, obvykle nám tato činnost vydrží zhruba do poloviny měsíce, nejpozději do února.

Věděli jste, že… Statistiky poukazují na to, že až 75 % lidí si dává nějaké předsevzetí a jen zlomek je schopen ho dodržet déle než jeden měsíc, přibližně 20 %.

Naše jednání má kořeny v dávné minulosti, kdy lidé v určitý čas podstupovali jakýsi očistný rituál, který jim měl dopomoci k úspěchu.

Psychika bude na bodu mrazu

Lidé, kteří při dodržování předsevzetí neuspějí, nad tím obvykle jenom mávnou rukou s tím, že to zkusí příští rok znovu. Vždyť se přece nic tak hrozného neděje. Ale ono se děje, aniž bychom si to uvědomovali. Srážíme si tím vlastní sebevědomí. Ten, kdo v dodržování předsevzetí neustále selhává, se údajně stává i méně psychicky odolnějším a čím dál nespokojenějším se svým životem.

Z toho všeho vyplývá, že novoroční předsevzetí nemají z dlouhodobějšího hlediska absolutně žádný smysl, a to ani u lidí cílevědomých, ctižádostivých a dlouhodobě velmi úspěšných. Každý z nás občas selhává, někdo víc, někdo méně.

K TÉMATU  Nedostatek spánku: co se děje s naším tělem?

Datum nerozhoduje, vůle je klíčem k úspěchu

K tomu, abyste mohli ve svém životě něco změnit, nepotřebujete 1. leden ani jiný den na počátku nového roku. A už vůbec nemá smysl dávat si předsevzetí tehdy, pokud nejsme psychicky v pohodě. Myslet si, že se nám psychika zlepší jenom proto, že si na sebe budeme klást vyšší a vyšší cíle, je hloupost. Navíc je dobré se zamyslet nad tím, proč vůbec změny ve svém životě dělat chceme.

  • Chceme praktikovat jógu, abychom byli zdravější a ohebnější, nebo proto, že ji přece v dnešní době praktikují všichni?
  • Cizí jazyk se chceme učit proto, že ho skutečně v reálném životě využijeme, nebo proto, abychom cvičili mozek a něčím se jen tak zabavili?
  • A zhubnout chceme, abychom byli zdravější, nebo protože těch pět kilogramů navíc je zkrátka něco, co se nám na sobě nelíbí?

Některé důvody jsou dostatečně silné k tomu, abychom u dané činnosti vydrželi déle než měsíc. Jiné nám dostatek motivace nepřinášejí, a proto naše předsevzetí obvykle končí velkým nezdarem.

předsevzetí
Dělejte změny, díky kterým budete skutečně šťastnější.

Být psychicky v pohodě je základ

Na prvního ledna, respektive na první pracovní týden nového roku, bychom si zkrátka žádná předsevzetí vůbec dávat neměli. Jediné, čeho bychom se měli snažit docílit, a to během celého roku, je, abychom byli psychicky v pohodě a šťastní. Pokud si tedy skutečně i na leden roku 2023 chcete dát nějaké předsevzetí, pak by to mělo být jedno jediné – pracovat na tom, abychom byli sami se sebou spokojení. Ale vypsat si předsevzetí a urputně se je snažit dodržovat rozhodně k naší spokojenosti nepovede.

Věděli jste, že… Je vědecky dokázáno, že člověk má nejvíce energie a nejvíce dobré nálady na jaře, nikoliv v zimních měsících. Jarní rovnodennost je ideální dobou, kdy začít přemýšlet nad tím, jestli bychom pro sebe nemohli něco udělat. Něco, co by nám skutečně zlepšilo život a u čeho vydržíme dlouhodobě.

Co vás udělá šťastnějšími? Více času s rodinou a přáteli

Navíc musí být asi všem naprosto jasné, že když s něčím opravdu chceme začít, uděláme to klidně 13. března nebo 11. listopadu, protože na datu vůbec nezáleží. Jestli chcete být v novém roce skutečně šťastnější, pak si žádná předsevzetí prostě nedávejte. Raději se zamyslete nad tím, co by vás mohlo udělat lepšími a spokojenějšími. Občas postačí, když věnujete více času rodině nebo přátelům.

K TÉMATU  Jak naplánovat a dosáhnout karierních cílů v roce 2024

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Novoroční předsevzetí aneb jak se vyhnout selhání?

3 kroky, které vedou ke splnění vašeho novoročního předsevzetí

Zdroje článku:
www.idnes.cz, www.justnahrin.cz, www.spektrumzdravi.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tabulkově by děti zhruba do jednoho roku měly denně naspat přibližně 12 až 17 hodin. Je samozřejmé, že každé dítě je jedinečné, ale to, že obvykle malá miminka tráví valnou část dne i noci spánkem s přestávkami na krmení, je fakt.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
My ženy každý den vyhlížíme návrat partnera, a tak trochu potají doufáme, že nás alespoň jednou za čas překvapí krásnou kytičkou. Květiny milujeme, jsou pro nás symbolem toho, že na nás tomu druhému záleží. Dřív pánové nosili domů květiny pravidelně, dnes je to jiné. Pánové, pokud jste sem tajně zabloudili a hledáte tip, jaké květiny mají ženy rády, čtěte dál!
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Developerský projekt Vilapark Klamovka je zasazen do zeleného prostředí hlavního města, přitom v dosahu plné občanské vybavenosti. Pokud plánujete zůstat v metropoli, ovšem prahnete po klidné lokalitě, nadchnou vás nové byty v Praze 5. V následujících řádcích vám o lokalitě, nabízených bytech i celém projektu prozradíme více informací.
Každý z nás má v sobě tři hlavní aspekty; vnitřní žena, vnitřní muž a vnitřní dítě. Máme-li všechny tři v rovnováze, žijeme harmonický život. Nemáme-li, začnou určité oblasti v našem životě skřípat.

Výběr článků

Trápí vás únava? Chce se vám pořád spát? Pijete často kávu, ale energie stále nikde? Někde tedy musí být chyba! Představte si, že byste byli plní elánu a energie. Ano, opravdu to jde! Proto si v dnešním článku povíme, jak se konečně zbavit únavy a mít energii, po které tak dlouho toužíte!
Stále ještě máte zafixované tenisky jako sportovní obuv, která se nehodí do města nebo do práce?
Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.

Nepřehlédněte

Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek