Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Na co se připravit, pokud budete slavit Vánoce v Asii?

Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Vánoce v Asii
Vánoce v Asii vypadají jinak. Kde se budete přes svátky nejvíc cítit jako doma?

20. 12. 2022

Čím dál více lidí se o svátcích uchyluje do teplých krajin. Jednak proto, že zimu snášejí s těžkým srdcem a pak také proto, aby poznali jinou kulturu a zvyky. Na co se máte připravit, pokud budete trávit Vánoce v Asii?

Čínský Vánoční starý muž

Obyvatelé Číny Vánoce oficiálně neslaví, avšak rok od roku přibývá těch, kteří přijali západní model. Ve velkých městech a obchodních centrech se objevuje vánoční výzdoba včetně honosně nazdobených stromů. A i tady mají svého Santa Clause a Ježíška. Nese jméno Sheng Dan Lao Ren, v překladu Vánoční starý muž. Dětem naděluje dárky do punčoch, které často visí za oknem. Někteří Číňané nevynechají ani silvestrovské oslavy.

Singapuřané si dopřávají krocana

I v Singapuru se slaví Vánoce v západním duchu, ale spíše v tom americkém, tedy 25. prosince, ale večer. Lidé večeří doma nebo chodí do restaurací. K jídlu si dávají krocana s kaštanovou nádivkou a brusinkovým kompotem.

Na Filipínách slaví Vánoce podle toho, jak jim to umožní peněženka

Filipíny jsou jedinou křesťanskou zemí v celé Asii. Už na konci září najdete na pultech obchodů první vánoční stromky, ozdoby a další dekorace. Filipínci si potrpí hlavně na červenou, žlutou a modrou barvu. Od prosince se pak můžete setkat s výzdobou i na ulicích a hlavních náměstích. A dokonce tu mají i koledníky, kteří si koledují o něco sladkého na zub.

vánoce
Na Filipínách se setkáte s jakousi podobností českých Vánoc.

Na Filipínách se slaví Štědrý den jako u nás, tedy 24. prosince. Lidé chodí do kostela na vánoční mši a pak jdou chystat rodinnou večeři. Žádné tradiční menu prý ale nemají. Kupují a vaří zrovna to, co jim jejich rozpočet dovoluje. Jedinou jejich tradicí je hrnek lepivé rýže, která má značit to, že je celá rodina pohromadě. Následující den se chystají na návštěvu příbuzných anebo sami za příbuznými po celém zemi cestují.

K TÉMATU  Postrádáte inspiraci, kam vyrazit na dovolenou? Navštivte destinace, kde se točily slavné filmy

Malajsie si na Vánoce potrpí

Malajsie je především muslimský stát, ale i zde slaví Vánoce po evropsku. Nechybí vánoční stromky, dárky ani zpívání koled. Nemají tu však Ježíška, ale Santu Clause v červeném kožichu, což vzhledem k místním tropickým teplotám působí prazvláštně.

Santa Claus na thajských plážích

Thajsko je na tom podobně jako ostatní asijské země. Sice je tu většinovým náboženstvím buddhismus, ale i tady lidé rádi slaví Vánoce. Je to přece důvod k veselí a utrácení. Pokud vyrazíte do Thajska právě v období adventu nebo Vánoc, nebuďte překvapení z toho, že se po plážích budou procházet Santa Clausové.

Vánoce v Asii
Vánoce v Asii jsou jiné.

V Japonsku milují vše lesklé a třpytivé

Japonci sice Vánoce neřadí mezi tradiční svátky, přesto jsou rok od roku oblíbenější. Japonci milují všechno lesklé a třpytivé a Vánoce jsou skvělou příležitostí, jak si něčím lesklým a třpytivým vylepšit celý byt. V některých menších japonských cukrárnách dokonce najdete i vánoční cukroví. Pro Japonce je však mnohem typičtější vánoční dort, který lidé kupují 24. prosince cestou z práce. Vánoční dárky si pak dávají hlavně zamilované páry během romantické večeře v drahé restauraci. Za dárky však neutrácejí tisíce ani desítky tisíc. Vystačí si s plyšovými hračkami, rukavicemi, květinami nebo levnějšími šperky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rozdýchejte Vánoce pomocí tematicky laděné meditace a dalších relaxačních cvičení

Single na Vánoce? 11 důvodů, proč se tím nemusíte trápit

Zdroje článku:
www.chinatours.cz, zeny.iprima.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.
Zima se začíná velmi pomalu, ale nemilosrdně projevovat. Slunce zapadá velmi brzy - a v nočních hodinách už se vyšších polohách objevují mrazíky. To je nechvalné znamení blížících se zimních měsíců, během nichž se budeme snažit trávit co nejvíce času v teple našeho domova. A teplo je přeci důležité!
I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
Jsou přítulní a mazliví, ale také je s nimi velká zábava. Nejlepší čtyřnohý přítel člověka občas předvádí skutečné psí kousky. Podívejte se na ty nejlepší.
Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Hlavní rozdíl, kterým se vířivky liší od bazénu? Užíváte si je celoročně! Odhalit vyhřátou kouřící hladinu je paráda, třeba uprostřed noci, kdy můžete pozorovat hvězdy. Stejně tak skvělý zážitek je koupání v zimním období, kdy horká koupel kontrastuje s chladným vzduchem.
Nezapomínejte, že víkend je hlavně o odpočinku! Co vám přinesou volné dny napoví horoskop, který připravila astroložka Naďa Šmídová.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
Dnešní doba se těší oblíbenosti zdravého životního stylu s dostatkem pohybu. Proto není divu, že se zejména ženy snaží vedle vyváženého jídelníčku také pravidelně cvičit a záleží jim na vyrýsované postavě. Pokud i vy toužíte po pevném a kulatém zadečku, je na čase najít ty nejefektivnější cviky, které můžete cvičit i v pohodlí domova a zapojit hýždě.
Zdraví snad každý z nás zařadí na pomyslné příčce důležitosti na první místo. Preventivní návštěvy lékařů by měl mít každý v kalendáři a pokud ne, tak si je tam rychle napište.

Výběr článků

Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.
Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.
Chcete svého partnera obdarovat krásnou, novou a stylovou peněženkou? Rozpadá se mu ta stará v ruce? Možná si pokládáte otázku, která z nabízených bude tou nejlepší. Je třeba si uvědomit, že pánové uvažují trochu jinak a že i jejich požadavky na tento módní doplněk se mohou lišit. Předně se tak moc nekouká na celkový design.

Nepřehlédněte

Nové album Ondřeje Rumla Zapomenutý příběh posluchače zavede do klidné a radostné atmosféry Vánoc.
Vánoční dekorace jsou prvkem, který doma vytvoří přesně tu pravou kouzelnou atmosféru. Vlastnoruční výroba má hned několik výhod: ušetříte, budete originální a uděláte si radost. Zkuste se inspirovat jednoduchými nápady a uvidíte, že nejde o nic složitého. O jejich výrobu se můžete podělit i s dětmi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek