Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Vypadá jako avokádo, ale není to avokádo. Je to totiž ecovado

Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
ecovado
Ecovado je ekologická náhražka tolik oblíbeného avokáda.

10. 02. 2023

Udržitelné avokádo? Existuje

Ecovado je zjednodušeně řečeno udržitelné avokádo, které navrhla britská designérka Arina Shokouhi. Obyčejné avokádo má mnoho zdraví a tělu prospěšných látek. Jenže abyste si takový avokádový toast mohli ke snídani dopřát, musí nejprve vyrůst a pak se přesunout z jednoho konce světa na druhý. Stojí to nejenom spoustu peněz, ale také vody, lidské síly a paliva. Na jeden kus avokáda totiž připadá až 320 litrů vody a to už je nezanedbatelné množství, uvědomíte-li si, že třeba sníte tři do týdne.

A takových, jako jste vy, je plný svět. Avokádo je hit! Každý chce jíst avokádové toasty a guacamole a dělat avokádovo čokoládové zákusky. Zkrátka řečeno se avokádo musí pěstovat ve velkém, aby se nakrmila obrovská poptávka, a proto se kácí lesy, čímž půda degraduje. Snižují se také zásoby pitné vody. V některých oblastech lidé nemají pitnou vodu, protože padne na pěstování avokáda, ale dost už, tomu jsme se věnovali v našem jiném článku.

Z těchto důvodů designérka Arina Shokouhi, která je absolventkou prestižní londýnské školy Central Saint Martin, navrhla ekologické avokádo, které trefně nazvala ecovado. Představuje udržitelnou variantu všem dobře známého avokáda. Prakticky ale s avokádem, jak ho známe, nemá nic společného.

Z čeho se ecovado skládá?

Ecovado se skládá z rozmanitých ingrediencí, například z lískových oříšků, jablka, řepkového oleje a fazolí. Pecku v něm supluje obyčejný vlašský ořech. Jemnou a krémovou směs designérka zabalila do umělé slupky, která je věrnou kopií té avokádové. Je vyrobena z vosku a obarvena potravinářským barvivem. Obal je biologicky rozložitelný a kompostovatelný anebo si z něj můžete vyrobit ekologickou svíčku.

Co země, to jiné ecovado

Jediným problémem je, že ecovado se ještě nevyrábí. Brzy na to prý ale dojde. Otázkou ovšem zůstává, jaké ingredience by ecovado obsahovalo v různých zemích po celém světě. Tento prototyp ecovada je totiž vyroben pouze pro britský trh, ze surovin, které se v Británii běžně prodávají a pěstují. Jenže jiné složení bude mít ecovado u nás, jiné v Mexiku a jiné třeba v Japonsku. Další otázkou je, kolik by takové ekoavokádo vůbec stálo a zdali by ho lidé kupovali. Je to tedy jen hudba budoucnosti nebo zcela realistická myšlenka, která se už brzy zhmotní?

K TÉMATU  Pravá cena za avokádo: Superpotravina pod taktovkou temného byznysu
ecovado
Ecovado je promyšlené do detailu a má všechny vlastnosti avokáda.

Klasické avokádo neprospívá planetě ani našemu tělu

Výrazným plusem ecovada by ale tedy rozhodně bylo to, že by neničilo naši planetu i to, že by chutnalo úplně stejně jako klasické avokádo. Možná. Snad. Zatím je ale dobré si uvědomit, že konzumování avokáda ve velkém není prospěšné nejen pro naši planetu, ale i pro naše tělo. Přece jen je výrazným zdrojem tuků, i když zdravých, a když si denně dopřejete jedno avokádo k snídani, denní tukový limit již máte téměř splněný. Kdo tedy drží například redukční dietu, ten by měl konzumaci avokáda výrazně omezit.

Láká vás ecovado k snídani? Brzy možná v obchodech budete mít na výběr. Přinejmenším řepkový olej, který je v jeho základu, u nás máme hojně k dostání. Pak také zůstává pravdou, že výživové vlastnosti pravého avokáda ecovadem nenahradíme, jeho minimální dopad na přírodu je však velký bonus.

Ecovado v kostce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Avokádo jinak než na talíři: 7 způsobů, jak ho úplně celé využít

Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Zdroje článku:
www.forbes.cz, trendwatcher.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
Nikdo nestojí o takovou bolest, jaká zánět močového měchýře provází. Většinou následuje po prochladnutí a trvá několik dní. Jsou však bylinky, které vám pomohou, aby vás nic z toho nepotkalo. Které?
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.
Pokud patříte mezi znalce kávy a je to první věc, na kterou po probuzení myslíte, chápeme vás. Ale mějte se na pozoru. Pokud máte doma čtyřnohého přítele, je možné, že neodolá pokušení ochutnat ten horký nápoj. A zatímco lidé často potřebují na začátek dne kofeinový šok, káva rozhodně není něco, co by si měl dávat váš chlupatý společník. Jak konkrétně je spojení „káva a pes" škodlivé a co může způsobit?
Máte někoho, s kým jste se nedávno pohádaly? Pak je čas se usmířit! Dnes vám to půjde skvěle! Dopřejte také trochu zdraví svým játrům a bacha na rande, pokud si představujete, že bude něco víc. Co ještě pro dnešek radí astroložka Naďa Šmídová?
Léto se rychle blíží a s ním přichází i doba infekcí močových cest, které trápí nejednu ženu. Jakmile se objeví první nepříjemné příznaky, začněte okamžitě jednat. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle i následnými recidivami. Máte-li k těmto potížím sklony, předcházejte jim!
Tenhle batoh odolá dešti i polití, a proti krádežím v davu nebo hromadné dopravě je také imunní. Praktické zavazadlo usnadňuje život ve městě i na výletě. Vnitřní prostor, kapsy i kapsičky vymýšlel evidentně někdo, kdo má s chozením s ruksakem na zádech bohaté zkušenosti.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.

Výběr článků

Kruhy pod očima jsou věčný problém žen. A jelikož umí snížit sebevědomí, protože vzhled kvůli němu není dokonalý, nabízí se otázka, jak problém řešit. Zprvu je nutné si uvědomit, co za potíží vlastně stojí.
Chystáte se na dovolenou, ale rádi byste se vyhnuli nepříjemnostem spojeným s krádežemi? Zpozorněte u našeho přehledu pěti nejhorších krádežnických destinací a hlavně – pozor na peněženky!
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.

Nepřehlédněte

Prakticky v každé moderní domácnosti se nachází myčka a pračka. Tyto spotřebiče nám dokážou ušetřit neskutečné množství času a práce. Z toho důvodu je třeba se o ně pořádně starat, aby z ničeho nic nevypověděly svou službu a nenechaly vás na holičkách. Jak na to?
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek