Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Ženy ve vědě, které se zapsaly do historie lidstva

Zatímco svět čelí velkému množství výzev, jako je například změna klimatu nebo nedostatek obnovitelných zdrojů, společnost by měla začít ženské nápady a vynálezy brát vážněji. Proč? Protože i ženy už mnohokrát dokázaly, že si zaslouží na poli vědy uznání.
ženy
Ženy stojí za mnoha úžasnými objevy naší historie.

08. 02. 2023

Ženy na poli vědy se v posledních několika desetiletích dostávají do popředí. Navzdory jejich pozoruhodným a průkopnickým objevům však ženy v tomto oboru představují pouze necelých 30 % z výzkumných pracovníků po celém světě. A co se týče ocenění a uznání jejich práce, tak toho se jim dostane zřídkakdy. Ze všech Nobelových cen za vědu připadla pouhá 4 % ženskému pohlaví. Po tomhle článku nám dáte za pravdu, že by se to mělo změnit.

Dorothy Hodgkin

Dorothy Crowfoot Hodgkin, narozena v roce 1910, se dokázala probojovat na studia do Oxfordu, kde byla vyhlášena výjimečnou studentkou. V roce 1932 získala titul s vyznamenáním v oboru chemie. O čtyři roky později dokončila cambridgeský doktorát a vrhla se na výzkum struktury penicilinu. Od 50. let 20. století počala zkoumat strukturu inzulinu a vytvořila první modely molekuly inzulinu.

Dorothy byla vůbec první osobou zabývající se rentgenovou krystalografií, výzkumem přírodních molekul. Nobelova cena za chemii jí byla v roce 1964 náležitě udělena, určila struktury penicilinu a vitamínu B12. Pět let po udělení tohoto nejvyššího uznání se jí podařilo rozšifrovat strukturu inzulinu.

Katherine Johnson

Geniální, bezchybná matematička, tím vším byla Katherine Johnson. Patřila k týmům matematiků v NASA, kde na ní závisely úspěchy celých misí, jelikož výpočty vesmírného týmu musely být naprosto bezchybné.   

Její práce vypadala tak, že počítala trajektorie, startovací možnosti a případné nutné návraty pro výpravy do vesmíru. Podílela se na programu Mercury, na letu prvního Američana do vesmíru (Alan Shepard), prvního člověka na oběžné dráze (John Glen) anebo na plánech pro let na Mars.

ženy
Ezra Edelman, Caroline Waterlow a významná matematička Katherine Johnson na předávání Oscarů.

Přestože ženy v té době neměly jednoduché se o takové úkoly ucházet, Katherine navíc byla Afroameričanka, což jí cestu ještě víc znesnadnilo. Přesto se nevzdala a svým oddáním dopomohla k prozkoumání určité části vesmíru. Barack Obama jí během svého úřadu udělil Prezidentskou medaili s tím, že značně dokázala posunout dosud zajeté hranice lidských znalostí.

K TÉMATU  Petra (29): O svém těhotenství jsem se dozvěděla až v pátém měsíci! A celou tu dobu jsem brala drogy

Její příběh byl přeložen na filmová plátna a získal si velkou diváckou pozornost. Nominován byl na tři Oscary. Přestože nakonec nevyhrál ani jedno ocenění, tehdy 98letá Katherine na pódiu stanula za burácivých ovací všech přítomných diváků.

Rosalind Franklin

Rosalindina vášeň byla již od útlého věku fyzika a chemie. Díky své píli mohla studovat na Cambridge a zabývat se viry, molekulami a jejich strukturami. Svou prací velkou měrou přispěla k objasnění DNA, RNA, struktur virů a grafitu. V roce 1953 Rosalindin kolega Wilkins ukázal Jamesi Watsonovi a Francisi Crickovi data z rentgenu, jimiž Rosalind potvrdila 3D strukturu DNA.

Roku 1957 Rosalind Franklin v mladistvém věku 37 let podlehla rakovině vaječníků. O čtyři roky později byla zmíněným dvěma vědcům udělena Nobelova cena za řešení struktury DNA. Watson navrhl, aby Rosalind bylo taktéž dopřáno ocenění, nicméně komise odmítla s tím, že posmrtně se cena neuděluje.

Cecilia Payne-Gaposchkin

Cecilii patří mnohá prvenství; jako první získala titul Ph.D. na univerzitě Radcliffe, byla první ženskou profesorkou na univerzitě Harvard a jako první určila skladbu hvězd.

Její dizertační práce byla označena za nejdůležitější vůbec v dějinách astronomie. V ní dokázala potvrdit, že hvězdy se chemicky skládají ze 70 % vodíku, 28 % helia a zbylá 2 % patří kyslíku, uhlíku a dusíku či neonu.

Inge Lehmann

Dánská seismoložka Inge Leihmann potvrdila, že Země má své pevné vnitřní jádro. Mezi roky 1929 a 1939 porovnávala různé soubory dat ze zemětřesení, aby přesvědčivě určila, co je uvnitř Země.

Vlny ze zemětřesení byly zaznamenávány na seismometrech a Inge si uvědomila, že vlny přicházející mezi 104. a 140. stupněm od epicentra se integrovaly s pevným vnitřním jádrem. Tudíž vyvrátila do té doby přijímaný názor, že zemské jádro je tekuté.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Umění rvát se s osudem. Slavní lidé, kteří se poprali se svým handicapem a udělali z něj výhodu

5 knih na téma hledání vnitřní ženy. Které stojí za přečtení?

Vše, co jste kdy chtěli vědět o mrkání. Dávejte si pozor, kde a na koho hodíte očkem

Zdroje článku:
www.sciencefocus.com, www.un.org
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Meduňka – citronem vonící bylina z Evropy se používá jako kulinářská, léčivá i kosmetická bylina. Všeobecně se má za to, že má uklidňující účinky, je ceněná pro svou schopnost snižovat stres a úzkost, podporovat lepší spánek a zmírňovat zažívací potíže a nadýmání. Zdravotní studie prokázaly, že meduňka dokáže zvýšit pocit pohody, štěstí a bdělosti jednotlivců.
Někdy se práce v našich životech stane natolik hektickou, že začneme opomíjet vše ostatní jako je například láska a vztahy. Prioritou se pro většinu z nás stane kariéra. U těchto 10 prací byste ale měli být obezřetní, pokud nechcete zůstat sami!
Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Být krásná v každém okamžiku. To je jeden ze základních nároků, které moderní společnost klade na ženy. Obvykle jde o požadavek nejdůležitější a v mnoha situacích dokonce jediný. S váhou, drobnými potížemi pokožky nebo stylem oblékání sice mohou příslušnice něžného pohlaví něco dělat, chtějí-li, ale existují i estetické nedostatky, s nimiž se život mění v peklo.
Podzim už je tady a vy pomalu měníte i svůj šatník. Jaké budou podzimní trendy 2023 a co si na sebe obléknout? Inspirujte se našimi tipy.
Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Víme všechny dobře, že s dítětem v letadle to není vždy úplně jednoduché. Není třeba se ale ničeho obávat, pokud jste na to připravené. Jak vše zvládnout, aby byl let klidný pro vás, vaše dítě, ale také pro ostatní cestující?
My ženy každý den vyhlížíme návrat partnera, a tak trochu potají doufáme, že nás alespoň jednou za čas překvapí krásnou kytičkou. Květiny milujeme, jsou pro nás symbolem toho, že na nás tomu druhému záleží. Dřív pánové nosili domů květiny pravidelně, dnes je to jiné. Pánové, pokud jste sem tajně zabloudili a hledáte tip, jaké květiny mají ženy rády, čtěte dál!

Výběr článků

No, opravdu není řeč o situaci, kdy by dítě z nějakého důvodu mělo indigově modrou barvu. Tuto barvu však může mít jeho aura, proto takové označení. Tyto děti jsou tak trochu zvláštním úkazem v našem světě a je dobré naučit se jim porozumět. Ale také to může být trochu jinak a můžete si myslet, že indigové děti jsou prostě jen děti odlišně vychovávané a snažíme se tu obhájit jejich nepřizpůsobivé chování.
Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.

Nepřehlédněte

Zítra se bude rozhodovat o vaší budoucnosti. V práci i v soukromí. V neděli se Luna přiblíží hvězdě Albaldach. Co to znamená pro vás? Astroložka Naďa Šmídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví na tento víkend. Co všechno se dá očekávat?
Jedna z prvních věcí, kterou spatříte, jakmile vejdete. Designové věšáky jsou nápaditými a originálními kousky, které doladí interiér podle vašich představ. Na věšák patří všechno, co potřebujeme mít po ruce tak často, že to neschováváme do skříně. Designové věšáky ale nenajdou svoje místo jen za vchodovými dveřmi. Vyjímat se budou i v ložnici nebo dětském pokoji.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek