Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Blanka Matragi: Život mezi princeznami

Dětství strávila v městečku na Vysočině, dospělost v Libanonu uprostřed války. Blanka Matragi je světově uznávaná módní návrhářka, která šije modely pro ženy z vyšších vrstev v Evropě i na Středním východě. Navrhla také uniformy pro policejní a vojenské složky Abú Dhabí. Čím ji okouzlil svět módy a jak válka v Libanonu ovlivnila její podnikání? Pojďme si společně zrekapitulovat pestrý život této energické rudovlásky.
Blanka Matragi
Blanka Matragi patří mezi naše nejvýznamnější módní návrhářky.

20. 10. 2022

Blanka Matragi se narodila v roce 1953 ve Světlé nad Sázavou. Když se rozhodovala, jakým směrem se po základní škole vydá, jala se následovat profesi jejího tatínka, brusiče skla. Nejdříve tři roky studovala na Střední odborné škole sklářské ve Světlé nad Sázavou a následně pokračovala na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě.

Po úspěšném ukončení středoškolského studia si podala přihlášku do ateliéru oděvního výtvarnictví na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. I přes velkou konkurenci byla na UMPRUM přijata a tím začala její cesta módní návrhářky.

Osudové události

V Praze kromě lásky k módě našla i lásku životní. Beznadějně se totiž zamilovala do Makrama Matragiho, studenta ČVUT z Libanonu. Roku 1979 se vzali a po svatbě se rozhodli odletět do Libanonu, což měla být mezizastávka před Saudskou Arábií.

Matragi
Se svým mužem tvoří manželský pár již od roku 1979.

Válka v Libanonu

Ačkoli měl být jejich pobyt v Libanonu původně krátký, manželé zde museli zůstat, protože na Blančin komunistický pas nebylo možné vízum získat. I když se mohlo zdát, že je bude čekat krásné období, tou dobou zuřila v Libanonu občanská válka, během níž skončila i ve vězení. Česká návrhářka ale nehodlala jen sedět se založenýma rukama, chtěla pokračovat ve své práci, a tak začala pracovat u rodinné firmy Mekkawi a následně otevřela vlastní salon Blanka Haute Couture v Bejrútu.

Jak k ostatním, tak k sobě

Nutno zmínit, že to nebylo jen tak. Že by Blanka spíchla jedny hezké šatičky a rázem se ocitla na vrcholu. Základem jejího úspěchu je samozřejmě talent, ale především obrovská dřina, zatnuté zuby a píle. Není však přísná jen na svůj personál, je přísná v první řadě na sebe. A nepolevuje v tom ani teď, když už má dávno pěkně rozjetou kariéru a pár měsíců před sedmdesátými narozeninami.

K TÉMATU  Chcete vypadat stylově i v dešti? Do módy jdou opět pláštěnky

Dřina, dřina a zase dřina

Skvěle odváděná práce, originalita a nezbytná dávka štěstí zajišťují návrhářce stále nové zákaznice, a to často z vysokých společenských kruhů. A umíte si představit podmínky, když kolem vás zuří válka? Když nebyly švadleny, šila ona. Když nebyly modelky, byla sama sobě modelkou. Přesto se Blanka časem na vrchol vypracovala.

Z Prahy až do perských paláců

Mezi nejčastější modely, které Blanka Matragi tvoří, patří luxusní společenské a svatební šaty. Po otevření svého salonu Blanka Haute Couture získávala více a více zákaznic, patřily mezi ně manželky podnikatelů, diplomatů nebo ropných magnátů, a na doporučení své spokojené zákaznice se dostala i do královských kruhů v Perském zálivu.

Pro královské rody a manželky ropných magnátů tvoří unikátní šaty dodnes, přičemž ve výběrových řízeních svými návrhy často poráží své francouzské a italské kolegy, návrháře nejproslulejších módních domů.

Luxus a inspirace

Své pestrobarevné šaty vyrábí z nejkvalitnějších materiálů. Patří mezi ně hedvábí, tyl, šifon, krajky. A jelikož je akademická malířka, tak i malba je do jejích modelů zapojená. Kreslí na ně ručně nejrůznější aplikace nebo vytváří korálové výšivky.

Největší inspirací jsou pro ni země, které navštívila. Dále hudba a grafika nebo architektura. I když se může zdát, že Blanka Matragi dává veškerou svou energii do jejích modelů, není tomu tak. Kromě oděvního designu se také věnuje tvorbě skla, sochařství či designu šperků.

Za svoji práci získala řadu ocenění. Patří mezi ně mezinárodní cena Salvadora Dalího, cena Františka Kupky z roku 2002 či titul Významná česká žena ve světě.

Matragi
Její druhá láska – sklo.

Výstava v Obecním domě

Toužíte její tvorbu spatřit naživo? Pak rozhodně musíte navštívit výstavu Timeless v pražském Obecním domě. Jedná se o sbírku její celoživotní tvorby. K vidění jsou zde ikonické šaty haute couture, sklo, porcelán či návrhy šperků. Na výstavě také Blanka Matragi pravidelně vypisuje termíny na komentované prohlídky, ale na ty je dobré si udělat rezervaci, jsou totiž velmi žádané.

K TÉMATU  Tepláková souprava jako nezbytnost této sezóny

Pokud vám nestačí její tvorbu jen vidět, ale chcete ji i nosit, můžete si zakoupit nějaký módní kousek v jejím butiku, nachází se hned vedle zmiňovaného Obecního domu. Naleznete zde kolekci sportovního a společenského oblečení a doplňků včetně topů, legín, šátků, šatů, kabelek či bot.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jaké svatební šaty vládnou roku 2022?

Móda ovlivňuje naši náladu. Jaké oblečení vám zlepší den?

Zdroje článku:
https://blankamatragi.eu/#, https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/blanka-matragi-moda-navrharka-saty-vystava-makram-libanon.A220715_083441_lidicky_sub, https://www.svoboda-williams.com/lifestyle/praha/clanek/718-blanka-matragi
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.
Umíte si představit, že by někdo nenápadně sledoval všechny vaše denní aktivity?
V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2
Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.
Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Zvoní budík - je zase ráno. Probouzíte se polámaní, s viditelnými kruhy pod očima a s padajícími očními víčky. Znovu jste se pořádně nevyspali. Už se to táhne několik dní a stále nevíte, jak svůj spánek opět zkvalitnit a prodloužit. Ty probděné noci se začínají projevovat na vaší pracovní výkonnosti i na náladě, kterou nemáte zrovna nejlepší. Možná za špatným spaním vězí tři věci. Jaké?
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.
Čas nejde zastavit, a tak i miláček všech žen, Antonio Banderas, zakotvil v přístavu šedesátníků. V poslední době prošel velkými změnami ve svém životě. Mimo jiné prodělal infarkt a před několika týdny oznámil, že má koronavirus. Svůj zaběhlý hollywoodský život ale právě po infarktu zcela přehodnotil a dnes plní sociální sítě zcela novými příspěvky. Čemu propadl?

Výběr článků

Zhubnout kilogramy, které si možná nesete s sebou od Vánoc nebo z prožité dovolené, jež se nesla ve znamení ochutnávání tamních pokrmů - to je cíl mnoha žen. Odborníci na hubnutí se však shodují na tom, že klíčem k úspěchu je z většiny správné stravování. Do svého jídelníčku proto zařaďte spoustu zeleniny. Mnohé druhy vaši snahu velkou měrou podpoří.
Umíte si představit start dne bez lahodného hrnku kávy? Je to něco, co dokáže člověka nastartovat a zpříjemnit mu každodenní vstávání. Kolem kávy se však točí řada spekulací a domněnek. Ty se týkají především toho, jestli káva prospívá nebo naopak škodí zdraví. Jak to tedy je?
Máte pocit, že solíte málo? Bez dochucení se jídlo nedá jíst, ale na druhou stranu, sůl nám ve větší míře škodí. Jak najít kompromis?

Nepřehlédněte

Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!
Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek