Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Sofie Švejdová: K malování prsty ji přivedlo rytí záhonů na chalupě

Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?
Sofie Švejdová
Sofie Švejdová patří k nejvýraznějším talentům mladé umělecké generace.

30. 09. 2022

Sofie Švejdová je výtvarná umělkyně, která se věnuje abstraktní a expresivní malbě. V jejím repertoáru ale narazíme i na kresby a akvarel. Vystudovala Střední uměleckou školu designu v Praze a účastnila se také stáže na Royal Academy of Fine Arts v Antverpách. Roku 2014 ukončila své vysokoškolské studium na pražské UMPRUM. Už o čtyři roky později zaujala svými obrazy na veletrhu umění VOLTA v New Yorku. Tím se zapsala do povědomí na české, ale i světové umělecké scéně.

Sofie Švejdová
Kdo je Sofie Švejdová?

Proč se vydala na uměleckou dráhu?

Pojďme se ale ještě vrátit na začátek. Co Sofii Švejdovou vůbec vedlo k tomu, aby šla studovat umění? Jak sama říká, zpočátku byl důvod jasný – toužila se vzdálit z rodičovského dohledu a získat větší svobodu. Dva roky na to jí byl přidělen individuální studijní plán a vlastní ateliér.

Během studia se Sofie věnovala tvorbě obrazů i kreseb, ale mimo to také experimentovala se sochařstvím a instalacemi. Z velké části její tvorbu ovlivnily televizní seriály. To byl také jeden z impulsů, který její díla posunul do zcela abstraktní roviny.

Kde se vzalo malování prsty? Na vině je covid a pobyt na chalupě

Momentálně se Sofie Švejdová věnuje tvorbě velkoformátových maleb. Co ji ale odlišuje od konkurence a čím jsou její díla jiná? Zhruba před rokem zcela zanevřela na použití klasických technik a nyní maluje pouze s použitím svých vlastních prstů. Co ji k tomu vedlo?

malby
Asi před rokem zahodila štětce a začala malovat vlastníma rukama.

Tento nápad se jí v hlavě zrodil úplnou náhodou. V době, kdy vytvářela obrazy na výstavu s názvem Skleník, která se konala v pražské Karpuchina Gallery, se kvůli covidové situaci nacházela na chalupě. Kromě malby se věnovala také rytí záhonů, a to ji inspirovalo k tomu, že zkusí zahodit štětec a začne doslova tvořit rukama. Tak vznikl inspirativní projekt, díky kterému se Sofie Švejdová dostala do širšího povědomí a vymanila se z davu.

K TÉMATU  Netradiční umělci: Zvratky, menstruační krev i vlasy jako součást obrazů

Umění pro všechny

Ceny jejích maleb se pohybují v řádu desetitisíců i stovek tisíců korun českých. Protože se Sofie věnuje také malbě olejem a na menší plátna, může si její díla pořídit i střední třída. Ta vyšší samozřejmě sáhne po velkoformátových abstrakcích, za které jejich budoucí majitelé zaplatí okolo 150 tisíc korun českých. Při vytváření cen se umělkyně inspirovala od Jiřího Švestky, majitele a zakladatele pražské galerie, která byla založena v roce 1995 a jednalo se o jednu z prvních soukromých galerií v zemi.

Malby musíte spatřit na vlastní oči

Kromě toho, že kupce jejích děl osloví již samotný netradiční styl maleb skrze sociální síť, často je to právě až osobní setkání s autorkou a spatření děl na vlastní oči, které nakonec rozhodne o úspěšném obchodu. I podle Sofie Švejdové je důležité, aby uchazeči o koupi jejích obrazů viděli malbu naživo. Energie a další věci, které jsou pro jednotlivá díla typické, totiž nelze předat pomocí fotografie.

Obava z ustrnutí a vrchol kariéry

I přesto, že umělecký svět je technikou malování prsty a výslednými díly unesen, sama autorka to za svůj vrchol kariéry rozhodně nepovažuje. Ten podle ní totiž nastane až ve chvíli, kdy umře. Do té doby má strach zejména z ustrnutí. Když ji lidé začnou moc chválit, bere to jako impulz k tomu, že je načase zkusit něco jiného, nového a neokoukaného.

malba
Jedna z maleb z její dílny.

Pokud jste doposud o Sofii Švejdové a její tvorbě neslyšeli, můžete si být jisti tím, že teď o ní nečtete naposled. Jestliže chcete její díla vidět na vlastní oči, můžete na začátku října podniknout výlet do Barcelony a zúčastnit se její výstavy. Popřípadě se můžete vydat do Českých Budějovic, kde je až do 9. října 2022 k vidění její výstava Redflag.

K TÉMATU  DIY: vyrobte si překrásný svícen z proutí nebo vánočních světýlek. Jednoduché dekorace budou hotové za pár minut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Gina Lollobrigida: Zastíněná kráska, která zavrhla vlastního syna

Pouliční malby: oživuje tohle umění ulice města nebo je to vandalismus?

Zdroje článku:
forbes.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Těhotenství je krásné a vzrušující životní období, které neustále přináší nové výzvy a zážitky. Jednou z takových výzev může být cestování během těhotenství. Bez ohledu na to, zda plánujete relaxační dovolenou nebo podnikáte služební cestu, je důležité zvážit zvláštní potřeby a rizika spojená s tímto obdobím. Tento článek vám poskytne užitečné rady, jak bezpečně cestovat v těhotenství, a také se zaměří na důležitost kvalitního cestovního pojištění pro těhotné ženy.
Následujete každoroční trendy předních designérů z Česka i celého světa? Pak se letos budete divit. Stříbrné barvě totiž odzvonilo. Co ji nahradí?
Od 21. dubna, tedy počínaje dneškem, bude vládnout horoskopu až do 21. května znamení Býka. Tito lidé jsou známí svou vášnivostí, spolehlivostí, elegancí a někdy jsou považováni za nejpřitažlivější děti zvěrokruhu. Zároveň jsou čestní a milující. Nechybí jim jistá dávka extravagantnosti, nicméně pokud se rozzuří, často z nich jde i strach. Pokud někdy odhalí, že jste je podvedli, nebudou s vámi mít slitování, jsou totiž opravdu čestní.
O čem bude rok 2019 z hlediska „Karmy“?  O osvobození z destruktivních vzorů, které jsou pozůstatkem z dob minulých, u mnoha lidí zasahujících až do dávných časů  „patriarchátu“. Jaký je tedy váš karmický horoskop pro tento rok?
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.

Výběr článků

Každý si svůj svatební den představuje jinak. Někdo sní o pohádkových šatech s dlouhou vlečkou a pompézní výzdobou, jiný zase o skromné party ve stodole, která ale dnes už také může stát desítky korun. Ať už si každý svůj velký den představuje jakkoli, je pravdou, že i ta sebemenší svatba stojí nějaké peníze. Pokud chcete ušetřit a využít své prostředky třeba na svatební cestu, určitě vyzkoušejte některý z našich tipů.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.

Nepřehlédněte

Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek