Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Fakta o kyselině hyaluronové. Shrnuli jsme vše potřebné

Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
hyaluronove
Víte vše o kyselině hyaluronové?

03. 11. 2022

O kyselině hyaluronové jste už určitě mnohokrát slyšeli. Je to látka, kterou vytváří naše buňky a je tedy našemu tělu vlastní. Stejně jako kolagen a elastin je jedním z hlavních stavebních kamenů pojivové tkáně obklopující kožní buňky. Hyaluronan pokožku hydratuje a dodává jí pevnost. Stejně jako u kolagenu, produkce a hladina kyseliny hyaluronové v těle klesá s věkem.

Co pro vás kyselina hyaluronová dělá?

Kyselina hyaluronová je pozoruhodná látka, která má hned několik benefitů pro naše tělo. Zde jsou jen některé z výhod kyseliny hyaluronové:

  1. Pomáhá hladkému pohybu. Kyselina hyaluronová pomáhá vašim kloubům a zabraňuje bolesti a zraněním způsobeným obrušováním kostí o sebe.
  2. Pomáhá udržovat hydrataci. Čtvrt lžičky kyseliny hyaluronové zadrží asi jeden a půl galonu vody. Proto se kyselina hyaluronová často používá k léčbě suchých očí. Používá se také ve zvlhčujících krémech, pleťových vodách, mastech a sérech.
  3. Díky ní je pokožka pružná. Kyselina hyaluronová pomáhá pokožce zadržet vodu a v důsledku toho se redukují vrásky. Je také prokázáno, že pomáhá rychlejšímu hojení ran a může snižovat tvorbu jizev.

Typy kyseliny hyaluronové

Není kyselina, jako kyselina. Máme vysokomolekulární a nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou.  Abyste příklad lépe pochopili, představte si kyselinu jako hrubost písku. Vysoká molekulární hmotnost je štěrk, nízká molekulární hmotnost je lehký píseček, který je jemný jako hladká mouka. Jen se ta představa musí převést do stupnice nikoliv milimetrů, ale daltonů a kilodaltonů.

kyselina hyaluronová
Kyselina hyaluronová je látka tělu vlastní.

Pokud o kyselině hovoříme jako o písku, představte si svou pleť jako síto, kterým propadnou jen malinké částečky. Vysokomolekulární kyselina hyaluronová tak působí na povrchu pokožky, zatímco nízká prostupuje do nižších vrstev a ovlivňuje tak intenzivněji vzhled pokožky a má vliv na její fungování.

Jak poznám, že moje pleť potřebuje více kyseliny hyaluronové?

Kyselinu hyaluronovou můžete používat, pokud vás trápí stárnutí pleti. S přibývajícím věkem se její množství, které produkují naše kožní buňky, snižuje a buněčná obměna se může zpomalit, tehdy se objevují vrásky a hrubá textura.

K TÉMATU  Barva roku 2020 je klasická modrá. Komu bude slušet a s čím ji kombinovat?
vrásky
Kyselinu hyaluronovou můžete používat již jako prevenci proti stárnutí.

Kdy používat kyselinu hyaluronovou v péči o pleť?

Na rozdíl od jiných účinných sér nebo aktivních složek, které je třeba aplikovat speciálně ráno nebo večer, je kyselina hyaluronová flexibilní hydratační přípravek, který lze použít kdykoli.

Kyselina hyaluronová je naprosto neškodná a nenarušuje další účinnou péči o pleť, takže se může připojit k systému vrstvení produktů, které máte na den, nebo noc.

TIP: Ideální je nanést ji jako první na čerstvě vyčištěnou pleť. A pokud je vaše pleť suchá, naneste na ni hydratační krém, aby se vše zafixovalo.

Má kyselina hyaluronová nějaké vedlejší účinky?

Kyselina hyaluronová je obecně bezpečná pro všechny typy pleti a při lokální aplikaci obvykle nevyvolává žádné nežádoucí účinky. Jelikož je přirozenou látkou v naší kůži, neměli bychom očekávat žádné problémy.

Denní dávkování

Kyselina hyaluronová má ty výhody, že se používá zevně i vnitřně. Pro dávkování kyseliny prozatím neexistuje studie, která by přesně definovala, kolik tělo snese této látky. Většina lékařů však doporučuje denní dávku v rozmezí 200 – 1000 mg/den, při vyšším příjmu již není znatelný nárůst účinnosti.

Na trhu je mnoho produktů, které lze používat, jak zevně, tak vnitřně. Na pleť můžete využívat různá tonika, ovšem nejúčinnější bude sérum. Pro vnitřní použití se vyrábějí doplňky stravy ve formě kapslí nebo v tekuté formě, kdy si danou dávku jednoduše přidáte třeba do ranní sklenice vody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kyselina hyaluronová pro krásu vaší pleti a vlasů

Redakční test. Kyselina hyaluronová: v jaké podobě opravdu funguje? Máme to vyzkoušené!

Zdroje článku:
https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/hyaluronic-acid-definition-benefits-and-the-best-serums/, https://www.vitaminov.cz/blog/kyselina-hyaluronova/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.
Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Silná intuice, opakující se sny nebo déja vu. To vše jsou údajně známky reinkarnace. Tedy toho, že žijete už "několikátý" život. Znamená to, že se vaše duše vrací znovu v jiné životní formě. Věříte nebo nevěříte?
Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Zvažujete, co si dát za kuchyňskou linku? Budete následovat trendy nebo dáte raději na vlastní vkus? Máme pro vás inspiraci, která vám pomůže s výběrem.
Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?
Každý rodič se řadí mezi nějaké rodičovské typy. Ke kterým patříte vy?
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Zařizujete zrovna svůj byt či dům a rádi byste se nechali inspirovat nějakým stylem? Pokud je vám blízký vyrovnaný způsob života a máte rádi harmonické prostředí, vyzkoušejte Japandi! Ten se v sobě snaží kombinovat na první pohled dva zcela odlišné styly – skandinávský a japonské tradiční bydlení wabi-sabi.
Čtvrtek bude podle astrologie dnem určeným zkráslujícím procedurám. Věnovat péči pokožce se vám dvakrát vyplatí. Kromě toho se ale držte v klidu. Čtvrtek nebude příznivý den na hádky a snadno k nim dojde.

Výběr článků

Přehlídková mola byla už odjakživa spjata s ultra štíhlými modelkami, zatímco ženy plnějších tvarů stály v ústraní. Doba se ale začala měnit. Diktát přílišné štíhlosti ubírá na hlasitosti a svět modelingu obohatily ženy plných tvarů. Jaké plus size modelky patří v současné době k těm největším ikonám a za co získávají obdiv?
Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?

Nepřehlédněte

Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek