Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Kdy vám zázvor pomůže, a kdy naopak uškodí?

Zázvor je v podstatě všelék. Jakmile cítíme příznaky nachlazení, je dobré po něm sáhnout a uvařit si z něj čaj, zlepšuje také trávení a využívá se v orientální kuchyni, kde se cení zase jeho výrazná chuť. Snad všichni známe zázvor čerstvý, ale i sušený nebo ve formě koření. I když nám zcela jistě prospívá, nic se nemá přehánět, a i zázvor může být někdy nebezpečný. Kdo by si na něj měl dávat pozor a v jakých případech skutečně škodí?
zázvor
Zázvor je všelék, ale ani s ním byste to neměli přehánět.

06. 09. 2022

První pomoc při nachlazení

Zázvor má široké spektrum účinků, působí antibakteriálně, má antivirový, protizánětlivý i protiparazitický efekt, a to z něj dělá účinný přírodní lék na chřipku, nachlazení, kašel, rýmu nebo bolest v krku. Posiluje také imunitu, takže v období, kdy se na nás nemoci jen hrnou, například na podzim nebo v zimě, bychom ho měli mít neustále po ruce.

Zázvorový čaj: Nejúčinnější je v tomto případě zázvor čerstvý, z něhož se dá připravit čaj. Kousek zázvoru se jen nakrájí a zaleje horkou vodou, po asi deseti minutách je nápoj připraven a je vhodné do něj přidat ještě med a citron. Okamžitě se vám uleví.

čaj
Zázvorový čaj je nejběžnější forma, jakou si můžete tento lék podat.

Pomůže i se zažíváním

Kromě nachlazení a chřipky je zázvor bojovníkem i proti špatnému zažívání. Ulevuje v případě, že nás pálí žáha, cítíme se přejedení, trpíme na nadýmání nebo nás bolí žaludek. Čaj ze zázvoru, popřípadě zázvorovou limonádu, je možné pít během jídla nebo po něm. Doporučuje se také žvýkání kousku zázvoru v čerstvé podobě asi půl hodiny před jídlem. Látky obsažené v zázvoru podporují trávení a zvyšují produkci žaludečních kyselin.

Zázvor jako lék na bolest, hubnutí i zklidnění nervů

O tom, že je zázvor skvělým lékem na nachlazení nebo podrážděný žaludek se obecně ví, ale kromě toho je díky svým účinkům také vhodný na tišení bolesti nebo pocuchaných nervů. Pomáhá ženám při bolestivé menstruaci, užívat se dá i při příznacích artritidy nebo revmatismu a velmi blahodárně působí také na paměť. Napomáhá k lepší koncentraci, může zmírňovat nepříjemné projevy migrény, a dokonce utlumí přírodním způsobem depresivní stavy.

zázvorovka
Když nemáte chuť na čaj, připravte si limonádu.

Zázvor navíc podporuje metabolické procesy, po užití v pravidelných dávkách je pak tělo schopno lépe spalovat tuky. Využít se tedy dá i v případě, že se snažíte zhubnout. Jak je vidět, je to tedy skutečně lék téměř na všechno. Ovšem stále jde o léčivou bylinu – a ani s těmi se to nesmí přehánět. Jakmile se překročí dávkování, může naopak ublížit.

K TÉMATU  Tipy na jógu v tropech – utečte před všední šedí

Kolik zázvoru je tak akorát?

Na zázvor by si měli někteří lidé dávat pozor. Například těhotným nebo kojícím ženám se nedoporučuje vůbec, nebo je možné ho užívat jen v omezeném množství po poradě s lékařem. To platí i v případě malých dětí. Dětem do dvou let by neměl být podáván vůbec, starším dětem je možné zázvor například při nachlazení dopřát, ale jen ve snížené dávce.

Opatrně by si měli počínat i pacienti s žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy nebo lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Všem takovým je pak doporučeno hlídat si dávku, která by neměla překročit dva gramy zázvoru v čerstvé formě denně. V sušené formě se zase nedoporučuje konzumovat více jak jeden gram zázvoru denně. U zdravých jedinců je doporučená denní dávka čerstvého zázvoru čtyři gramy.

zázvor
Nejčastěji se s ním setkáte ve formě čerstvé či sušené.

Na čaj je totiž opravdu třeba použít jen malý kousek, zhruba o velikosti lidského palce. Tento kousek se pokrájí a po deseti minutách se z čaje vyndá. Pokud jste hodně nachlazení, můžete ho ovšem i sníst. Pozor však na to, kolik čajů si takto za den připravíte. Předávkování zázvorem se může projevovat různě. Přes nevolnost, zvracení, průjem nebo vyrážku až po nepříjemné bušení srdce a podráždění sliznic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slibujeme si od nich příval energie, na zdraví se neohlížíme: Jak nám energy drinky škodí?

Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že narození nového člena rodiny zamíchá dosavadním denním harmonogramem je asi samozřejmé. Nicméně někdy může miminko naplno zasáhnout i takové aspekty života, ve kterých by to žena neočekávala. Nebo alespoň ne tak razantně.
V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
S mužem se jednoduše můžete rozejít tak, že mu to oznámíte z očí do očí. To je pravděpodobně ten jediný správný způsob. Ne každý si na něj ale troufne, zejména po kratší známosti. V praxi se můžeme setkat s mnoha dalšími způsoby ”rozcházení se”, které vám možná vyrazí dech.
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
Chloupky umí rapidně snížit ženské sebevědomí, a to zejména v létě, kdy nohy jsou to, co chceme ukazovat a odhalovat. Aby zely hladkostí a abychom se nebáli vzít si krátkou sukni či oblíbené šaty, depilace přichází vhod. Od epilace se liší několika výhodami.
Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?
Děti nutně nemusí trávit svůj volný čas hraním počítačových nebo mobilních her, které je nijak nerozvíjí. Daleko lepší je rozvíjet jejich kreativitu a motoriku s pomocí hraček, které vyplní jejich volný čas stejně dobře a u nichž si užijí stejnou porci zábavy. Těmito hračkami myslíme dětské stavebnice, které jsou mezi námi už dlouhá staletí.

Výběr článků

Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?

Nepřehlédněte

Teplákové soupravy rozdělují lidi do dvou skupin. Na ty, kteří na ně nedají dopustit a nosí je během celého roku. A na ty, kteří se jim vyhýbají. Soupravy jsou pohodlné a vypadají velmi dobře. Pokud patříte do druhé skupiny, měli byste jim dát aspoň jednu šanci. Uvidíte, že nebudete litovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek