Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

8 největších mýtů o celulitidě, které nás provázejí celý život

Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.
celulitidě
Jaké jsou nejčastější mýty o celulitidě, které slýcháme na každém rohu?

30. 08. 2022

Mýtus č. 1: Jen ženy trpí celulitidou

První mýtus o celulitidě jsme vyvrátili již v úvodu. Skutečně je tomu tak, že celulitida postihuje i muže, jen ne tak často jako ženy, a také mnohem méně mužům vadí. Když už ji muž má, neřeší ji. Dokonce mnohé výzkumy ukázaly, že jen jeden ze tří mužů si všimne, že celulitidu vůbec má. Když má ale celulitidu žena, leckdy se bojí svléknout do plavek. Přitom je to naprosto zbytečné a není za co se stydět. Každá žena je jiná a můžeme za to jenom děkovat.

Mýtus č. 2: Když zhubneme, celulitida zmizí

Pak je ale otázkou, proč i velmi štíhlé ženy trpí celulitidou. Jak to tedy s tím hubnutím je? Samozřejmě jde o naprostý nesmysl. Když zhubnete, sama od sebe celulitida stejně nezmizí. Naopak se po velmi rychlém shození kil může ještě zhoršit. Jakmile zhubnete rychle, narušíte tím elasticitu kůže. Ta se nestihne rychle přizpůsobit vašemu aktuálnímu tělu a celulitida je na světě.

ženy
Celulitida sama od sebe nezmizí. Občas je veškerý boj marný.

Mýtus č. 3: Pomůže liposukce

A jsme zase u toho. Když si z těla necháme odsát přebytečný tuk, skutečně celulitida jen tak zmizí? Samozřejmě že ne. Opět většinou platí, že po liposukci se celulitida může naopak zhoršit. Některé výzkumy ale poukazují na to, že když budete vhodně kombinovat ultrazvukové liposukce a lymfatické masáže, pak skutečně může celulitida ustoupit.

Mýtus č. 4: Krém proti celulitidě všechny problémy vyřeší

Ale krémy neumí zázraky. Po omlazujícím krému také nebudete vypadat o dvacet let mladší. Možná vám vyhladí drobné vrásky, je-li krém skutečně kvalitní, ale výrazný rozdíl stejně nepoznáte. Je to ve většině případů jen reklamní trik. A pokud se skutečně díky takovým krémům cítíte mladší, pak se tomu říká placebo efekt. S krémy proti celulitidě je to stejné. Ani nechutně vysoká cena za takový krém vám nezaručí, že se celulitidy zbavíte. Zato budete o něco chudší. O dost chudší.

K TÉMATU  Tipy na jógu v tropech – utečte před všední šedí

Mýtus č. 5: Kardio cvičení s celulitidou zatočí

To je také mýtus o celulitidě, ale jenom částečný. Samotné kardio cvičení vás celulitidy rovněž nezbaví. K tomu je zapotřebí dodržovat i další zásady, které si upřesníme níže. Jedno vám ale můžeme prozradit hned. Aby mělo kardio cvičení na vaši celulitidu pozitivní vliv, je zapotřebí ho doplnit také silovým cvičením.

cvičení
Kardio není lék na všechno.

Mýtus č. 6: Celulitidu způsobuje zadržená voda v těle

Nezpůsobuje. Celulitidu způsobují lymfatické změny a také neschopnost vašeho těla zbavovat se odpadních látek, jež se usazují v tukových buňkách, nacházejících se těsně pod kůží. Na zadržování vody v těle proto celulitidu neházejte.

Mýtus č. 7: Po opalování celulitida zmizí

Další častý mýtus o celulitidě. Možná vám připadá, že když se opálíte, celulitida je rázem pryč, ale pravdou je, že je jen méně viditelná, schovaná za opálení. To ale zase brzy zmizí a vy budete tam, kde jste byla předtím. Takže vám nezbývá nic jiného, než si zaplatit další týdenní dovolenou u moře nebo v soláriu, anebo hledat příčinu vaší celulitidy někde úplně jinde.

Mýtus č. 8: Jakmile se celulitidy zbavím, už nikdy se nevrátí

Tomu se také zbývá jenom zasmát. Celulitida se může vrátit kdykoliv a nejčastěji se vrací tehdy, když to nejméně čekáte. Celulitidu totiž máte danou nejenom geneticky, ale je podmíněna i mnoha jinými faktory, o nichž si nyní už konečně něco povíme.

pokožka
Krémy vám zajistí pružnost pokožky, ale nejsou všelék na celulitidu.

Jak bojovat proti celulitidě?

Celulitida je boj na celý život, ale když budete dodržovat následující know-how, podaří se vám ji zredukovat na minimum nebo zcela zmizí.

Zdravý jídelníček

Ten je ze všeho nejdůležitější. Dopřávejte si pravidelně stravu bohatou na vlákninu. Naopak potraviny s vysokým množstvím soli a tuků vznik celulitidy podporují.

Pravidelný pohyb

V ideálním případě třikrát týdně cvičíte nějaké kardio cvičení, například běháhí, rychlochůze, plavání nebo jízda na kole, a to doplníte silovým sportem, tedy posilováním partií, na nichž celulitidu máte. Jistě vám ale neuškodí pravidelné posilování celého těla.

K TÉMATU  Krásná i v šedi podzimu

Pitný režim

Nestačí pít jenom tehdy, máte-li žízeň. To už je pozdě, vaše tělo je dehydrované, a to je špatně. Začněte den sklenicí vody a nastavte si upozornění na mobilním telefonu, že každých čtyřicet minut minimálně jednu další sklenku vody vypijete. Ideálním množstvím, které bychom denně měli vypít, jsou zhruba dva litry vody. V horkém počasí samozřejmě ještě aspoň o jeden litr více.

Masáže

Dvakrát až třikrát týdně si pokožku promasírujte kvalitním olejíčkem, buď kokosovým, jojobovým nebo speciálně určeným k masáži celého těla. Na internetu nebo v drogerii také seženete různé kartáče a masážní houby, které vám sebemasáž nejenom zpříjemní, ale také vám pomohou se celulitidy aspoň částečně zbavit. A aspoň jednou za měsíc si zajděte na lymfatickou masáž.

Teplá a studená voda

Kdykoliv se půjdete sprchovat, první dvě až tři minuty věnujte pozornost ožehavým partiím tím, že je budete sprchovat střídavě teplou a studenou vodou. Tak se lépe prokrví.

A to znamená bez alkoholu a cigaret. Pokud obojí konzumujete v hojném množství, pak se alespoň zařekněte, že konzumaci alkoholu o polovinu snížíte, to samé platí i v případě kouření.

Kompresní prádlo

Lymfatický systém také podpoří, když budete nosit kompresní punčochy nebo podkolenky.

Čím jsme starší, tím je naše pokožka méně elastická, pružná. Proto se občas musíte smířit s tím, že celulitidy se v jistém věku, máte-li k ní rodinné predispozice, už nezbavíte, respektive ne úplně. Přesto i ve vyšším věku můžete udělat hodně pro to, abyste měla celulitidu jenom nepatrnou. Dodržujte výše zmíněné zásady, vzpomeňte si na nejčastější mýty a jděte vstříc zdravému životnímu stylu s vyváženým jídelníčkem a dostatkem pohybu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Celulitida trápí mnoho žen. Jak vzniká a dá se ,,pomerančové“ kůže vůbec zbavit?

Jak se ženy vnímají v různých etapách svého života?

Zdroje článku:
www.lobey.cz, www.econea.cz, www.aktin.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešní moderní době jsme až zahlceni spoustou nových vychytávek. To se týká oi spotřebičů a pomocníků do domácnosti. V obchodech najdete zboží jakéhokoliv druhu a někdy se vám dokonce podaří narazit na poněkud podivná zařízení, jejichž účel je třeba ještě uhodnout. Přiznejme si, že někde mezi touto hojností zaujal své místo parní čistič.
Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Řada lidí interiér svého domu v průběhu života změní, zrekonstruuje, aby byl hezčí a modernější. O každém to ale neplatí.
V letní období někdy dostává smartphone zabrat. Na vaší dovolené musí telefon přečkat mnohem náročnější podmínky. Přečtěte si následující tipy a připravte svůj telefon i na tu nejdobrodružnější dovolenou.
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?
Pulty obchodů během zimních měsíců plní exotické ovoce nejrůznějších druhů. Vánoční svátky klepou na dveře a touha po plné štědrovečerní tabuli, ze které je neustále co ujídat, se o to víc násobí. Ta touha bude ostatně silnější než peněženka, která brzy na to zapláče. V případě ovoce se však nezdráhejte, protože řada z rozličných exotických druhů je zdraví velmi prospěšná a co důležitějšího si přát o Vánocích než zdraví.
Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.
Je tu léto a společně s ním také naše snaha zhubnout. Mnoho žen před příchodem plavkové sezony začne držet dietu s vidinou ztracených kilogramů. Co když ale během diety zažíváte nepříjemné pocity na zvracení? Co stojí za nevolností, plynatostí či nervozitou během naší snahy zhubnout?

Výběr článků

Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?

Nepřehlédněte

Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek