Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Střídavá péče: Jak na ni co nejlépe připravit sebe i dítě?

Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
střídavá péče
Dítě má právo na oba rodiče.

14. 07. 2022

Střídavá péče

Nejtěžší většinou bývá domluvit se navzájem tak, aby dítě bylo spokojené. Rodiče by dítě rozhodně neměli používat jako prostředek k řešení vlastních konfliktů. Ba naopak je třeba rozpory mezi sebou potlačit a soustředit se hlavně na své dítě. Kromě toho by se rodiče měli shodnout také na výchově. Pro dítě totiž může být zmatečné, pokud má v každé z domácností nastavená jiná pravidla.

Proto je třeba nastolit alespoň podobné hranice, které dítě bude vždy dodržovat. Zapomeňte také na vzájemné pomlouvání a očerňování expartnera před dítětem, to rozhodně nemá pozitivní účinek. Ačkoliv vztah mezi vámi skončil, je třeba to překonat a zaměřit se hlavně na spokojenost dítěte.

Sdílení informací

Vzhledem k tomu, že dítě svůj čas tráví ve dvou různých domácnostech, rodiče mnohdy nemají přehled o tom, co se děje. To je častou chybou. Rodiče by měli sdílet informace, například pokud dítě u jednoho z nich prodělalo nemoc či třeba dostalo špatnou známku ve škole. Společně se pak můžete domluvit na řešení.

Jestliže řešíte nějaký problém, vždy s návrhem řešení jděte nejprve za druhým rodičem. Až poté by mělo být informováno dítě, aby nebylo zbytečně zahlceno informacemi, které ve výsledku mohou být úplně jiné. Nezapomínejte ani na to, že zejména starší děti mají také svůj názor na věc, o ten byste se měli společně zajímat.

Střídání domácností

Střídavá péče může být pro dítě poměrně stresující, každých několik dní mění prostředí, ve kterém žije. Za ideální řešení je proto považovaný stálý byt, ve kterém se střídají rodiče, nikoliv dítě. Díky tomu by se dítě nemuselo neustále přesouvat. V praxi však tato možnost není zrovna dobře realizovatelná, proto se stěhuje spíše dítě od otce k matce a naopak. Z toho důvodu je důležité snažit se alespoň nastavit v obou domácnostech podobná pravidla.

K TÉMATU  Dovolená na Valašsku: Tradiční místo pro děti i dospělé
dítě
Vyslechnete občas své dítě? Jeho pocity a názor jsou důležité.

Důležité faktory

Vždy byste měli nejprve myslet na přání dítěte a snažit se ho respektovat. Jestliže si hned v začátcích ujasníte své představy a přání, následně to bude jednodušší. Nejen že byste měli mluvit o kladných momentech střídavé péče, i ty negativní jsou důležité. Pro střídavou péči je nejlepší, aby rodiče bydleli relativně blízko sebe, aby dítě nemuselo střídat také školu.

Díky tomu navíc bude mít ve své blízkosti i kamarády, se kterými by měl možnost setkávat se u otce i matky. Pravidelná změna prostředí tak nebude takovým šokem, kdy si dítě musí zvykat zase na něco jiného. Nebude tak ve zbytečném stresu a předejdete nepříjemnostem. Samozřejmě je také důležité, abyste v době, kdy u sebe máte dítě, na něj měli dostatek času. Snažte se věnovat hlavně jemu, ostatní povinnosti odsuňte raději do doby, kdy máte čas pouze pro sebe.

Přínos pro dítě

Ačkoliv takový život často provází řada komplikací, ve výsledku může být střídavá péče pro dítě prospěšná. Je však třeba dodržovat výše zmíněné podmínky a povinnosti. Jakmile jsou totiž rodiče schopni spolu pro dítě fungovat a dobře se domluvit, dítě má šanci tuto velkou změnu ve svém životě dobře zvládnout. Získá tak kladné vztahy s oběma z rodičů, přičemž nebude emocionálně strádat a jeho výchova bude obsahovat mužské i ženské prvky. Střídavá péče tedy může být pozitivní, pokud se rodiče nebudou dohadovat a vše stěžovat. Dítě má totiž právo na oba rodiče.

Přípravu na střídavou péči byste rozhodně neměli podceňovat. Bohužel tento proces není jednoduchý, avšak pro dítě je třeba překonat všechny překážky. Díky tomu rozchod rodičů nemusí být traumatizujícím zážitkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rozvody na denním pořádku. Co stojí za nimi dnes stojí?

K TÉMATU  Péče o stárnoucí rodiče. Jak si ji usnadnit? Co byste určitě neměly opomenout?

Jak moc poznamená rozvod vaše děti? Na celý život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
Aby vaše pleť vypadala zdravě, svěže a odpočatě, nemusíte vydávat horentní sumy za drahé pleťové krémy. I díky běžně dostupným surovinám bude vaše pleť zářivě krásná. Domácí pleťové masky na suchou pleť dodají pleti tolik potřebnou hydrataci a pro jejich přípravu stačí zajít jen do lednice.
I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.
Tenhle batoh odolá dešti i polití, a proti krádežím v davu nebo hromadné dopravě je také imunní. Praktické zavazadlo usnadňuje život ve městě i na výletě. Vnitřní prostor, kapsy i kapsičky vymýšlel evidentně někdo, kdo má s chozením s ruksakem na zádech bohaté zkušenosti.
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
K získání krásné a zdravé pokožky bez nedokonalostí, silných vlasů a pěstěných nehtů nemusíte podstupovat žádné složité procedury. Tím správným receptem pro přirozenou krásu jsou vzácné přírodní oleje, které dokáží s vaším vzhledem učiněné zázraky.
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
O každém svém rozhodnutí dobře popřemýšlejte. Chcete na plastickou operaci obličeje? Určitě můžete. Co dalšího vás dnes čeká?
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.

Výběr článků

Co mají společného citron, jahody, káva nebo pytlík čaje? Zdánlivě nic, ale ve skutečnosti je můžete použít jako skvělé kosmetické vychytávky. S pomocí těch nejobyčejnějších ingrediencí z vaší kuchyně můžete zabojovat proti celulitidě, černým ucpaným pórům, zamaskovat modřinu nebo cucflek, a dokonce si pěkně vybělit zuby. Nevěříte?
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.
Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?

Nepřehlédněte

Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!
Babí léto nám o víkendu přinese dobrou náladu. Volné dny věnujte péči o pokožku, troše zdravého pohybu venku, a večery si nechte pro sebe. Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek