Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pohřeb jako smutná událost, která se nezanedbává. Co zařídit?

Pohřeb je jedna z nejsmutnějších událostí v našem životě. Je tedy potřeba nic nezanedbat a rozloučit se s láskou a pokorou. Přirozenou součástí je čas na klid, truchlení a celkově zpracování této těžké události.
pohřeb
Ztráta milované osoby je vždy těžká.

12. 07. 2022

Zařizování formalit a záležitostí na pohřeb je tak polední věcí, na kterou člověk v tomto těžkém období myslí. Ovšem je to zapotřebí, a to velmi brzy po odchodu blízké osoby. Shrnuli jsme pro vás veškeré informace, které potřebujete při pohřbu zařídit, abyste to měli co nejjednodušší.

Získání ohledacího listu 

Prvotním krokem, který potřebujeme k realizaci pohřbu, je ohledací list, tedy list o prohlídce zemřelého. V tomto případě velmi záleží na místě úmrtí. V zásadě mohou nastat 3 případy: 

Úmrtí ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení (v ČR)

Jestliže smrt nastane ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení (domov důchodců, nemocnice), prohlédne zemřelého lékař, kterého zajistí daná instituce, a ten následně vystaví ohledací list.

Úmrtí v prostředí mimo zdravotnické a sociální zařízení (v ČR)

Dojde-li ke smrti doma či kdekoliv mimo zdravotní a sociální zařízení, je potřeba kontaktovat buď praktického lékaře, záchrannou službu anebo lékařskou službu první pomoci (LSPP). 

smutek
V tak těžkých chvílích se hodí každá pomocná ruka.

Úmrtí v zahraničí

Poměrně složitější situace nastává, pokud dojde k úmrtí mimo ČR. V takovém případě je nutné kontaktovat České velvyslanectví působící v dané zemi anebo Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Pokud v dané zemi nemá Česká republika zastoupení, můžete se obrátit na jakýkoliv zastupitelský úřad členského státu EU, který vám následně poskytne pomoc.

Po vyřízení této formality nastává čas kontaktovat pojišťovnu, u které měl zemřelý sjednané pojištění a pokud cestoval skrze cestovní kancelář, je zapotřebí kontaktovat také jejich help linku. Dalším krokem je kontaktování pohřební služby nebo lékaře, kteří následně vystaví ohledací list.

Dojde-li k úmrtí ve zdravotním nebo ubytovacím zařízení (hotel), instituce může lékaře zařídit sama. Pokud však smrt nastane v „domácím prostředí” (respektive Airbnb), je tato zodpovědnost na vás.

Nechte to na pohřební službě 

Pohřební služba nám zajišťuje prakticky vše, co se týká řádného pohřbu zesnulé osoby. Vyřídí převoz zesnulého, administrativní náležitosti, vyhotovení a zaslání parte, nákup rakve či urny, prostor pro obřad, doplňky (květiny, hudba apod.), a v neposlední řadě také kremaci a uložení do země.

K TÉMATU  Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S jakými problémy musíte počítat?

Výběr pohřební služby není nijak omezen místem úmrtí. Mějte však na paměti, že lékař, který vám vystavil ohledací list, bohužel ze zákona nemůže doporučit jakoukoliv pohřební službu. Tento krok je tak pouze na vás. Při úmrtí ve zdravotním nebo sociálním zařízení máte na kontaktování pohřební služby 96 hodin. 

Při sjednání pohřbu budete potřebovat následující dokumenty: 

  • občanský průkaz objednavatele pohřbu
  • občanský průkaz zemřelého (pokud je k dispozici)
  • rodný a oddací list zemřelého (pokud je k dispozici)
  • list o prohlídce mrtvého

Plánování obřadu

Existuje několik variant, jak se rozloučit s milovanou osobou. Pokud zemřelý neuvedl v závěti, jaký typ pohřbu chce, můžete si zvolit z následujícího:

  • pohřeb do země
  • kremace s obřadem
  • kremace bez obřadu
  • církevní pohřeb
  • přírodní pohřeb
pohřeb
Pokud měl zemřelý poslední přání, udělejte to pro něj.

Za hrob také platíme nájem 

Poslední nepříjemnou záležitostí je výběr a zaplacení nájmu za hrobové místo. Nájem se platí vždy dopředu na dobu 10 let a uzavírá se písemně. Cena nájmu se poté odvíjí od toho, jakou variantu místa jsme zvolili. Zvolit si můžeme ze čtyř variant a to: 

  • hrobové místo
  • hrob
  • hrobka
  • okno v kolumbáriu

Věříme, že vám náš průvodce alespoň trochu ulehčil zármutek nad odchodem milované osoby. Ať je pro vás tato událost co nejméně bolestná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Symbolika kvítí: Víte, co která květina znamená?

Zemřel vám muž nebo někdo blízký? Jak takovou osobní ztrátu lépe překonat? Co vás nemine a kdy poznáte, že jste z nejhoršího venku?

Zdroje článku:
https://www.poradenstvi-pro-pozustale.cz/jak-zaridit-pohreb/, https://goodbye.cz/poradna/umrti-blizke-osoby-pruvodce/, https://goodbye.cz/poradna/umrti-blizke-osoby-pruvodce/ http://www.poradcepropozustale.cz/inpage/jak-zaridit-pohreb/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
Orchideje patří k pokojovým rostlinám, které jsou dlouhodobě oblíbené. I když se mnozí domnívají, že se nejedná o moderní pokojovou rostlinu, opak je pravdou. Je to stále dokonalý dárek k narozeninám nebo k výročí. Jen je třeba myslet na to, že ne každý obdarovaný se o tuto elegantní rostlinu umí starat. Při pěstování orchideje se totiž dopouštíme několika chyb, jež ji mohou spíše vyhubit než podpořit v bezproblémovém růstu.
Ženské sexuální touhy v průběhu života kolísají. Může za to začátek nebo konec vztahu. Příčinou mohou být i velké životní změny – těhotenství, menopauza nebo zdravotní komplikace. Nízkou sexuální touhu způsobují i některé druhy léků.
Hudba je úplně jiná při reprodukci a na živo. Tahle korejská bubenice předvádí svoje vystoupení přímo na ulici před zraky kolemjdoucích, kteří si rádi sednou, aby se podívali na její show až do konce. Za touto hladce vypadající hrou na bicí jsou bezpochyby hodiny a hodiny cvičení. Výsledek je naprosto profesionální.
Strie představují typ jizev, které se objevují v případě rychlého natažení nebo zmenšení kůže. Pokožce dodávají pružnost dva proteiny – kolagen a elastin. Díky náhlým změnám se tyto proteiny roztrhnou a kůže ztrácí elasticitu. Její hlubší vrstva zůstane odhalená a objevují se malé jizvičky. Strie se nejvíce objevují v těch místech, kde se ukládá tuk – oblasti břicha, hrudníku, hýždí, boků. Ničím neobvyklým nejsou strie vyskytující se na stehnech, rukách nebo zádech.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Nakupování dárků pro rodinu je těžké. Mnohem těžší než nakupování dárků pro spolupracovníka nebo oblíbeného učitele. Když ale nakupujete pro lidi, které znáte celý svůj život, máte jistou výhodu. Znáte totiž jejich koníčky a zájmy. Víte (nebo byste měli vědět) co mají rádi a po čem touží. Když tuhle výhodu dobře použijete, pořídit dárky k Vánocům pro rodinné příslušníky pak bude brnkačka. Už máte jasno, co komu nadělíte?
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.

Výběr článků

Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
Ruku na srdce, které z vás mají kosmetickou taštičku narvanou k prasknutí? Skutečně tam potřebujete mít vše, i když nejde pořádně zapnout? A už jste slyšely o balení, které je určené na cesty? Ušetřete svou taštičku a inspirujte se tipy, díky nimž budete připravené vždy a všude.
Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?

Nepřehlédněte

Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek