Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Jídlo, zdroj energie, ale také droga, na které je závislá celá planeta. Jídlo řešíme prakticky celý život a ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Potraviny ovlivňují nejen to, zda budeme mít nadváhu, ale také mají vliv na nemoci orgánů v našem těle a působí na náladu, imunitu, kvalitu našeho spánku a celkovou psychickou pohodu.
strava
Potraviny ve své přirozené podobě jsou to nejlepší, co svému tělu můžeme dopřát. Máte chuť na sladké? Dejte si ovoce.

12. 07. 2022

Jaký vliv může mít strava na náš život?

Klíčový! Strava ovlivňuje náš vzhled, chování i výkonnost, jak ostatně bylo zmíněno. To, co konzumujeme a vstřebáváme pak rozhoduje o celkové kondici a stavu našeho těla. Je důležité podotknout, že pokud sníte Big Mac, neznamená to, že hned zemřete na zástavu srdce nebo ucpání cév, ale při dlouhodobější konzumaci se to s přibývajícími roky projeví. Nesprávná strava je takový pomalý zabiják, dalo by se nadneseně říct.

jídlo
Jezte čistou potravu a budete se tak cítit uvnitř i navenek.

Odborníci tvrdí, že samotná zdravotní péče rozhoduje pouze asi z 20% o našem zdraví, vše ostatní je na nás a našem prostředí. Pokud hovoříme o prostředí, na mysli máme zejména toxické stravovací prostředí. Jestliže jsme obklopení fast foody, je jasné, že právě tam budeme nakupovat, zatímco dostatek kvalitní nabídky zdravých potravin zvyšuje šanci zdravého jedení. Stejně to platí i pro pohyb. Pokud budeme mít za domem cyklistickou stezku, je větší pravděpodobnost, že budeme sportovat. 

Kdy nás strava ovlivňuje nejvíce?

Jídlo má na nás vliv vlastně celý život, ale je jen na nás, jakou cestu si zvolíme a do jaké míry mu to dovolíme. Říká vám něco mikrobiom? Jednoduše se jedná o soubor mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a houby, které žijí v lidském těle, anebo na něm. Mluvíme o symbióze – my potřebujeme je a oni zase nás. V současné době se věnuje hodně prostředků na výzkum právě tohoto jevu.

Říká se, že mikrobiom je samostatný orgán, který ovlivňuje náš imunitní systém, naše zdraví a naši psychiku. Dokonce se prokázalo, že existuje přímé napojení střevo – mozek, a že způsob jakým přemýšlíme, je ovlivňován tím, co mikrobiom vylučuje.

Zásadní tedy je to, čím naše tělo zásobíme, to přímo ovlivňuje stav našeho fyzického a duševního zdraví. A naopak to, jak myslíme, přímo ovlivňuje náš mikrobiom a ten si pak „vyžaduje“ své potraviny.

Živá vs. mrtvá potrava

Konzumací zdravých potravin ve správném množství podpoříme množení “správných” mikroorganismů, které pomáhají udržovat naše tělo a mysl v rovnováze. Pokud se rozhodneme jíst nekvalitní a „mrtvou stravu”, jako je fast food a další průmyslově zpracované potraviny, a přeháníme to s množstvím byť i nezávadných potravin, přemnoží se mikroorganizmy, které jsou patologické a ty pak ovlivňují negativně naši mysl i tělo. Výsledkem pak může být lenost a apatie ze života, která jde ruku v ruce s vyřazením pohybu.

K TÉMATU  Vánoce se nezadržitelně blíží! Stíháte letos objednat dárky včas? Máme pro vás čtyři nejdůležitější rady, jak nakupovat na internetu
hamburger
Nemůžete čekat, že když se dlouhodobě budete cpát po fast foodech, že vám to nějak prospěje.

Následně na to tloustneme, a i když se snažíme zhubnout, nejde to. Tyto mikroorganizmy nás „donutí“ jíst velké množství potravin. Pak to vypadá tak, že máme neustále chuť na sladké, na alkohol, na slané, na uzeniny, na maso, na tučná jídla atd.

Jak na zdravý životní styl?

Ode dneška začnu jíst zdravě anebo možná zítra? Rozhodnutí jíst zdravě je tak jednoduché, ale jeho realizace a dodržování, to už je něco zcela jiného. Klíčem zdravého životního stylu je nejen dostatečný energetický příjem a respektování zásad zdravé stravy, ale také vhodné stravovací návyky, jimiž jsou pestrost, přiměřenost a pravidelnost.

Pestrost

Strava, kterou tělu dodáváme, by měla být především pestrá. Měla by tedy obsahovat všechny živiny, ať už makroživiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), nebo mikroživiny (vitamíny, minerální látky či stopové prvky). Bohužel neexistuje jedna potravina, která by obsahovala vše, co naše tělo potřebuje, tudíž nastává čas na kombinaci.

Přiměřenost

Pojem zdravá a nezdravá potravina vlastně neexistuje, co ale může být nezdravé, je její množství a způsob, jakým je zpracovaná. Například ořechy jsou zdravou potravinou, to ale neznamená, že jich musíme sníst celý balíček. Množství a pravidelnost konzumace potravin je důležitá.

Pravidelnost

Každý z nás je jiný – jiná výška, postava, zvyky a vede se odlišný životní styl. U pravidelnosti je tak důležité určit si, co především vyhovuje vám. Výživoví experti dlouho radili a stále radí, že:

  • Ideální je jíst v pravidelných 2,5 až 3 hodinových intervalech. Důležité je nevynechávat snídani a poslední jídlo dne se snažit sníst nejpozději 3 hodiny před spaním.
  • Rozdělit svůj denní energetický příjem a jíst více než 3x denně. Pokud jíte méně, než je vaše energetická spotřeba, vaše tělo pak hladoví a dožaduje se příjmu většího množství jídla, než obyčejně sníte.
salát
Zdravá strava není jen o salátech, ale rozhodně by měla zelenina tvořit velkou část vašeho jídelníčku.

Samozřejmě není dobré hladovět. Pokud se tak děje často, tělo si to pamatuje a energii, kterou později z jídla přijmete, si spíše uloží do zásob ve formě tuku, než aby ji využilo jako aktivní energii.

K TÉMATU  Máte chuť na sladké nebo nějaký zákusek? Zkuste si vybrat ze čtyř receptů na zdravé dobroty z ovesných vloček. Je to snadné a rychlé!

Na druhou stranu, když jíte například 5x denně, ne každému může vyhovovat, že jeho tělo neustále tráví potravu a zároveň musí neustále myslet na jídlo, kudy chodí. V takovém případě doporučujeme – poslouchejte své tělo, jeho hlas má větší váhu než doporučení všech expertů. Pokud si tedy dopřejete vyvážené a plnohodnotné jídlo jen ráno, v poledne a večer, a mezitím nemáte pocit, že byste se nějak trápili hlady, dělejte to tak.

Pohyb

Nemusíte se pouštět do extrémních výkonu, ale nezapomínejte na to, že pohyb je velmi důležitý, a pokud ho provádíme pravidelně, rozhodně nás nijak negativně neovlivní, naopak! Cílem je samozřejmě pozitivní ovlivnění, čehož můžeme dosáhnout stejně jako u výživy dodržováním již zmíněných tří zásad – přiměřenost, pravidelnost a pestrost.

Negativní vlivy pohybové aktivity vznikají v případě uvádění těchto zásad do extrémů a jednostranné cvičení. Takže myslete na to, že všeho s rozumem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Když pestrá strava nestačí. Vitamíny v tabletách – zbytečnost, nebo nutnost?

Zdroje článku:
https://www.sportvital.cz/sport/jak-na-zdravy-zivotni-styl, https://vztaholog.cz/jidlo-a-psychika-jak-a-proc-spolu-souvisi/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

No, opravdu není řeč o situaci, kdy by dítě z nějakého důvodu mělo indigově modrou barvu. Tuto barvu však může mít jeho aura, proto takové označení. Tyto děti jsou tak trochu zvláštním úkazem v našem světě a je dobré naučit se jim porozumět. Ale také to může být trochu jinak a můžete si myslet, že indigové děti jsou prostě jen děti odlišně vychovávané a snažíme se tu obhájit jejich nepřizpůsobivé chování.
Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Každý z nás občas zalže – ať už se jedná o milosrdnou lež, anebo prostě jenom proto, aby vypadal dobře a udělal dojem na ostatní. Ale, jak se říká, lež má krátké nohy! O tom ví něco i lidé, co se s námi podělili o své příběhy a zažili trapas při provalení se jejich výmyslů.
Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.
Trh s nemovitostmi zažívá doslova boom. Je potřeba si však uvědomovat několik možných komplikací. Co nám brání v koupi vysněného příbytku?
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.
Jste vtipní? Přemýšlejte o tom. Myslíte si, že máte dobrý smysl pro humor? Humor je něco, co nás všechny spojuje, od zábavných textových zpráv až po hloupé memy. Svět miluje dobrý smích. Jak jsou na tom jednotlivá znamení s humorem?

Výběr článků

Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Většina dívek nebo dam, které chtějí mít krásné gelové nety obvykle automaticky zamíří k odborníkovi. Jenže salony krásy jsou mnohde zavřeny, a tak si každá z nás hledá cestu, jak se starat o svůj zevnějšek co nejlépe. Gelové nehty však mohou být problém. Ne každý si je totiž ohledně gelových nehtů jistý v kramflecích. Jak si je doma udělat? Jak nanášet gelový lak doma vám poradíme krok za krokem.

Nepřehlédněte

Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
V dnešní době se dá pronajmout všechno - auto, dům, karavan i chalupa. Také tlupa stěhováků, skákací hrad, domácí spotřebiče nebo ženská děloha. Proto asi není nic divného na tom, že se za poplatek dá „vypůjčit“ i dětské oblečení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek