Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

VAN GRAAF Junior Talent 2022: S černočernou kolekcí zvítězil Tomáš Němec

V rámci jarní edice letošního týdne módy se konala rovněž tradiční soutěž VAN GRAAF Junior Talent, která mezi ostřílenými designérskými esy nabízí neméně zajímavou podívanou. Vítězem tohoto ročníku se stal Tomáš Němec.
van graaf
U poroty zvítězila kolekce, za kterou stojí mladý designér Tomáš Němec.

19. 04. 2022

Třetí přehlídkový den Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku 2022 zahájily kolekce začínajících oděvních designérů. Na soutěž VAN GRAAF Junior Talent vybrala odborná porota uchazeče na základě předložených portfolií. Do finálního výběru se dostala čtveřice Jaroslav Vích, Vendula Menšíková, Tobias Schubert a Tomáš Němec. A právě jeho kolekce nakonec v očích odborníků zvítězila.

Vítěz VAN GRAAF: Nic pro pánbíčkáře

Tomáš Němec je studentem Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V rámci týdne módy prezentoval svoji kolekci s názvem Thank God I’m an Atheist inspirovanou filmem Lux Aeterna francouzského režiséra Gaspara Noého.

Hon na čarodějnice

Film vypráví příběh dvou hereček, Charlotte Gainsbourg a Béatrice Dalle, které samy sebe a své postavení ve filmové branži přirovnávají k čarodějnicím a čarodějnickým procesům ve středověké Evropě. Intimní dialog, který je vedený mezi hlavními aktérkami hned v úvodní části filmu, byl jednou z klíčových inspirací kolekce.

Dalším zdrojem je finální scéna „upálení“, kterou umocňuje Noého typická práce se světlem. Díky podsvícení a intenzivnímu záření v pozadí v ní dochází k odstranění detailů postav, na scéně tak zůstávají pouze jejich tmavé siluety.

Tento moment vedl k použití výhradně černé barvy v rámci celé kolekce s důrazem na siluetu a kompozici oděvu. Sluneční brýle, kterými je kolekce doplněná, vznikly ve spolupráci s designérem Janem Pančochou.

Tekutý latex i hedvábí

K vidění toho ale v rámci talentové soutěže VAN GRAAF bylo mnohem víc. Ostatně jako vždy. Přihlásit se mohou výhradně tvůrci do šestadvaceti let. Přednost mládí má za následek neotřelé způsoby prezentací a inovativní přístupy.

Absolventka Technické univerzity v Liberci Vendula Menšíková se vyznačuje netradičním zpracováním textilních i netextilních materiálů. Její přístup k oděvu je experimentální, nic fádního. Autorské pleteniny v kolekci s názvem STUDIO 3 – AFTERLIFE tak dokreslily například doplňky vyrobené z taveného termoplastu.

K TÉMATU  Pavol Dendis: Burning Heart slovenského designéra na pražském fashion weeku

Další student pražském UMPRUM Jaroslav Vích se zaměřil především na kvalitní materiály, konkrétně hedvábí v jeho různých podobách. Ze stejné školy vzešel rovněž Tobias Schubert. Ten v kolekci Grey Havens zpracoval téma fiktivních a virtuálních světů, pro něj žádná novinka. Použil apriori neoděvní materiály jako LED lights, EVA foam, tekutý latex či molitanové výplně. To celé s ohledem na nositelnost oděvů.

Soutěž VAN GRAAF Junior Talent nás, stejně jako i předchozí ročníky, přesvědčila o tom, že nastupující generace designérů si své místo vedle oděvních matadorů zaslouží. Jejich tvorba odráží současné otázky módy, stejně tak přináší inovace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pavol Dendis: Burning Heart slovenského designéra na pražském fashion weeku

Laformela vytvořila udržitelnou rovnováhu protikladů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nedělení atmosféra bude uvolněná a veselá, říká astroložka Naďa Šmídová. Co dalšího přináší její horoskop na dnešní víkendový den?
Japonská zahrada je působivý způsob úpravy okrasné zahrady. V Japonsku bývala zahrada dlouhodobě otázkou prestiže více, než kdekoli jinde ve světě. V Evropských zemích se nachází parky i zahrady, které si berou inspiraci právě v této zahradní architektuře. Jejich vzhled byl ale přizpůsoben našemu trendu úpravy zahrad. Nic to nemění na tom, že krásně upravená idealizovaná příroda v duchu japonské zahrady je prostě pastvou pro oči.
Představa, že v davu lidí zahlédneme člověka, do kterého se zamilujeme na první pohled je krásná a šílená zároveň. Lásku na první pohled známe především z romantických filmů, jenže jak to s ní ve skutečnosti je? Opravdu se jedná o lásku na první pohled, nebo jen o přitažlivost, kterou snadno zaměníme s hlubokým citem? Pojďme se tomuto vzácnému jevu podívat na kloub.
Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
Legendární kocour Garfield nesnášel pondělky, měl z nich deprese a úzkosti. Většinou se mu v ten den ani nic nedařilo. Lidé na tom jsou podobně. Také míváme úzkosti z některých dnů v týdnu. Z neděle především. Jedete v tom taky?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Letošní první úplněk je tady! Začínáme ve znamení Lva, kde zdánlivě nepřekonatelné osobní ego pohlcuje vše ostatní! V této fázi se setkáváme s napětím mezi individuálním nárůstem a kolektivní solidaritou, což vyvolává otázky ohledně toho, zda naše osobní pocity nepřinášejí nečekané otřesy k druhým! Nezapomeňte, že úplněk ovlivňuje jak dny před úplňkem, tak dny po úplňku.
Lidské vztahy jsou složité a jen stěží by se vám povedlo je předem naplánovat. Když s někým chodíte a vztah neklape, obvykle ho prostě ukončíte. V mnoha případech se pak už nemusíte nikdy setkat a za touto kapitolou můžete po čase udělat pomyslnou tečku. Co když to ale nejde?
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
Pejskové, kočičky, ale i malí ježci nebo klokan. Zvířecí miminka, která jsou tak roztomilá, že už sladší být ani nemohou. Chlupaté mazlíčky milujeme, a tahle mláďátka jsou prostě k zulíbání. Tohle vám udělá na tváři úsměv!
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu

Výběr článků

Taky už se nemůžete dočkat, až bude léto? Pojďte se s námi podívat pod pokličku a nahlédněte do kuchyně módních trendů pro léto 2020.
Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?

Nepřehlédněte

Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Najednou zasvítí sluníčko do oken, venku rozkvetou keře a hned vám svět připadá mnohem veselejší. Jaro už je tady, a to nejen teplotami venku. Velikonoce jsou za necelý měsíc, a tak je ten správný čas vnést jarní náladu také do vašeho domova.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek