Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Menstruační cyklus v čase: Jak se mění po dekádách?

Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
menstruační cyklus
Kdy přijde, jaká bude, co s sebou přinese? Pořád se to mění.

22. 04. 2022

22. 04. 2022

Tělo každé ženy se v průběhu života mění a prakticky neustále se vyvíjí. To samé platí také pro menstruační cyklus. Menstruace pravděpodobně není vaší oblíbenou měsíční událostí, obzvlášť, pokud si dělá to, co se jí zrovna zlíbí.

Jednou se opozdí, pak přijde moc brzy, někdy jste zvyklé na krvácení kolem čtyř dnů, ovšem ona se u vás zdrží klidně celý týden. Často vám způsobí bouřlivé křeče. Bez růžové tabletky ani ránu. A ta nálada! Taky není zrovna nejlepší.

Změny v menstruačním cyklu podobné těm, které jsme zmínili, jsou těžko předvídatelné, o to je někdy horší s nimi pracovat. Jediné, co můžeme udělat, je prostě si na ně zvyknout. Čím budete starší, vaše menstruace se bude neustále upravovat a měnit. Částečně díky normálním hormonálním změnám souvisejícím s věkem, ale také s událostmi v životě, jako je těhotenství nebo perimenopauza.

A protože v každé etapě si menstruace navléká trochu jinou podobu, pro lepší představu jsme dali dohromady informace, které vás připraví na to, co v příštích letech můžete očekávat (a také to, co může být známkou, že něco není úplně v pohodě).

Menstruační cyklus ve 20 letech

Období dospívání bývá dost často spojené s hrůzostrašnými okamžiky. Máme na mysli ten moment, kdy se krvavý flek objeví v době, kdy to prostě nečekáte, a zrovna jste si s nadšením oblékly sněhobílé kalhoty. Máme však skvělou zprávu. V tomto bodě vašeho života se menstruace začíná stávat pravidelnější. Proč?

U mladých dívek je zcela normální, že neovulují pravidelně. A bez pravidelné ovulace nebude ani menstruace pravidelná. Ovšem, jakmile se menstruační cyklus srovná, vše začne šlapat jako hodinky. Začnou se objevovat další nelítostné projevy v podobě PMS, nejrůznějších křečí a citlivosti prsou. A zpravidla se takové lahůdky začnou následně hlásit každý měsíc.

K TÉMATU  Lze si užít koupání s menstruací? S těmito pomůckami ano

Další velká změna menstruace, ke které obvykle dochází ve dvaceti letech, souvisí s užíváním antikoncepce. Přechod na zázračnou pilulku ovšem vyvolává změny s obvyklým krvácením. Najednou máte o něco lehčí, přitom pravidelnou menstruaci, méně křečí a slabé nebo vůbec žádné příznaky PMS.

Někdy však může u určitých druhů hormonálních pilulek dojít i k úplnému vymizení menstruace. Antikoncepce totiž zabraňuje ovulaci a bez ovulace nedochází ke hromadění děložní sliznice, proto ke spuštění menstruace ani nemůže dojít.

Menstruační cyklus ve 30 letech

V těchto letech bývá menstruace ustálená, poměrně dobře předvídatelná, avšak spojená i s nepříjemnými příznaky. Nejčastěji se jedná o silnější krvácení či intenzivnější křeče. Pokud však zpozorujete, že intenzita těchto faktorů je mnohem silnější než obvykle, může to být známkou většího problému.

Ženy v těchto letech nejčastěji trpí na nezhoubné výrůstky (fibroidy), endometriózu, PCOS (Syndrom polycystických ovarií), avšak vzácné nejsou ani děložní polypy, myomy nebo cysty na vaječnících.

Další událostí, která mění pravidla hry v oblasti menstruačního krvácení, je těhotenství a následně kojení. Menstruace se pak v takovém okamžiku neobjevuje vůbec, po porodu dochází k její obnově nejdříve za šest týdnů. Hodně záleží i na intenzitě kojení po šestinedělí. Dokud budete kojit nebo nezkrátíte intervaly, menstruace se jednoduše nevrátí. A co víc, porod miminka může vést také ke změně vašeho cyklu.

Spousta žen si po porodu pochvaluje vymizení křečí a zlepšení premenstruačního syndromu, což může být způsobené řadou věcí. Třeba tím, že cervikální otvor je po porodu o něco větší, proto je odchod krve skrze něj o něco plynulejší a také méně bolestivější.

Menstruační cyklus ve 40 letech

A tady to začíná. Začátkem čtyřicátého roku života se začnou objevovat perimenopauzální hormonální výkyvy, které jsou předzvěstí blížící se menopauzy. Ty se objevují nejčastěji 8 až 10 let před samotným přechodem, který obvykle začíná kolem padesátého roku života. Vaše menstruace se tak blíží do cílové roviny, ovšem co se projevu týče, bude vás o tom pochopitelně pravidelně informovat.

K TÉMATU  Kvas z červené řepy je nejenom chutný. Při pravidelné konzumaci budete zdravá jako nikdy předtím

Běžné hormonální změny způsobí, že ovulace bude nepravidelná. Začne docházet ke kolísání hladiny estrogenu, což může vést k vynechání menstruace, paradoxně i k silnějšímu krvácení, špinění mezi cykly, objevit se mohou delší i bolestivější úseky PMS.

menstruační cyklus
Menstruační cyklus se v průběhu let mění. Co vám nečinilo problém dřív, může začít zlobit teď.

V tomto případě se bez váhání dá říct, že jedinou věcí, kterou jde u perimenopauzálních příznaků předvídat, je to, že jsou prostě nepředvídatelné. Nikdy nevíte, s čím budete zápasit příště. Ovšem i přes to, že se tělo v těchto a několika dalších letech chystá na menopauzu, je stále možné otěhotnět. A ano, i přes nepravidelnost celého cyklu. Jakmile však přechod nastane a menstruační krvácení se neobjeví minimálně rok, potom je možnost početí prakticky nulová.

Ať už je váš věk jakýkoliv, pamatujte, že vaše menstruace vždy nabízí hodně informací o vašem zdraví. Pokud tedy zaznamenáte neobvyklé příznaky, určitě se neváhejte poradit s vaším lékařem. Možností pro řešení obtíží je celá řada, tak proč je nevyužít a trochu si menstruační cyklus neusnadnit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Menstruační kalhotky: Menstruace plná pohody a ekologie

Barva menstruace: Co prozradí o vašem zdraví?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý, kdo umí perfektně druhý jazyk, vám řekne, že nejlepší metodou, jak se ho naučit, je cestovat a žít v zahraničí. Ne každý k tomu má však vytvořené podmínky. Někomu chybí odvaha, jinému peníze a někdo zkrátka hledá jiné cesty.
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Kočky jsou malé domácí šelmy, a všechny se liší svojí individuální povahou, stejně tak jako lidé. Občas jsou kočičky nevědomky strašně roztomilé! Loví světýlka na zdech, útočí na vlastní odraz v zrcadle nebo se snaží nacpat do co nejmenší krabice. Co dělá ta vaše?
Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
V okamžiku, kdy propukla koronavirová krize se zhmotnil nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a také v psychoterapii. Zatímco první zmiňovaní se starali o to, aby se nemocní lidé postavili na nohy, psychoterapeuti se o to samé starali v trochu jiném slova smyslu. Bohužel se mezi námi stále našli i ti, kteří si k nim nechtěli zajít pro pomoc. Mysleli si, že navštěvovat je je spíše jedna velká ostuda, ale opak je pravdou. Dnes je to zcela normální. 
I když se loňské léto neslo v poměrně propršeném duchu a člověk si víc užil dešťů než sluníčka, stejně nás to z úsporného hlediska příliš nespasilo. Respektive to nespasilo ty, kteří dešťovou vodu nechytali a nadále z ní netěžili. Jejich spotřeba vody byla stejně vysoká jako každý rok, ovšem ti aktivnější se těšili z rapidní úspory.
Vyvážení kariéry a rodinného života je pro moderní rodiče neustálou výzvou. V dnešní uspěchané době je těžké najít správnou rovnováhu mezi pracovními povinnostmi a časem stráveným s rodinou. Nicméně, s pomocí správných strategií a přístupů je možné dosáhnout uspokojivého životního stylu, který ctí obě tyto důležité oblasti. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou v cestě za vyváženým kariérním a rodinným životem:
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.

Výběr článků

V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.

Nepřehlédněte

Být krásná v každém okamžiku. To je jeden ze základních nároků, které moderní společnost klade na ženy. Obvykle jde o požadavek nejdůležitější a v mnoha situacích dokonce jediný. S váhou, drobnými potížemi pokožky nebo stylem oblékání sice mohou příslušnice něžného pohlaví něco dělat, chtějí-li, ale existují i estetické nedostatky, s nimiž se život mění v peklo.
Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek