Pátek , 26. 04. 2024

Oto

10 000 kroků denně je vaše nová výzva

Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
kroků
Jestliže máte pejska, deset tisíc kroků denně zvládnete levou zadní.

08. 04. 2022

Necvičíte, protože se vám nechce nebo protože si myslíte, že to nepotřebujete? Tak alespoň, kolik kroků denně ujdete? Pohyb je zdravý. Díky němu shodíte přebytečná kila, ale také se vám zlepší nálada, posílíte si imunitu a budete mít lepší sex.

Vážně, tohle všechno pohyb dokáže. Ne každá má však takovou disciplínu, aby běhala, jezdila na rotopedu nebo dělala jiný aerobní či silový sport. To nejjednodušší, co pro své tělo můžete udělat, je chodit.

Že nemáte čas? Ale máte, na chůzi je čas vždycky. Můžete chodit pěšky do práce, do školy, nebo alespoň část cesty jít pěšky, také můžete chodit pěšky po schodech a nepoužívat výtah. Anebo si pořiďte čtyřnohého mazlíčka a budete s ním pak muset chodit minimálně dvakrát denně ven. Kdo chce, způsob si vždycky najde.

Už žádné výmluvy. Deset tisíc kroků denně jsme schopné ujít všechny. A následující důvody, proč začít chodit pěšky hned teď, vás jistě utvrdí v tom, že už není na co čekat.

Pomůžete si od bolesti

Kde kdo se vymlouvá na to, že nemůže cvičit, protože ho bolí záda nebo kyčle. Chůze je ovšem nejpřirozenějším pohybem lidského těla. Nemusíte chodit nijak rychle, ale pokud chcete své tělo rozpohybovat a zbavit ho bolesti, chůze vám v tom pomůže. Bohužel ale nestačí jen cesta na nákup a z nákupu. Chůzi je zapotřebí věnovat se intenzivně. Uvidíte, že za pár dní se bolest zmírní, po čase sama odezní.

Netloustnete, hubnete

Někdo si chce váhu udržet, některé z nás si přejí do léta pár kilo shodit. Dřít se ale v potu tváře v posilovně není činnost pro každého. To dozajista chápeme. Navíc je mnohdy intenzivní kardio nebo silové cvičení kontraproduktivní, zejména pokud nemáte žádnou kondičku nebo trpíte nejrůznějšími bolestmi.

K TÉMATU  Jak zařídit domácnost podle Feng Shui

Chůzí ovšem zhubnete nebo si udržíte váhu relativně snadno. A bez toho, aniž byste se zpotila. Ale je zapotřebí dosáhnout alespoň pětkrát v týdnu deseti tisíc kroků denně.

Budete zdravější

Pohybem si posilujeme imunitu. Když budete chodit na procházku za každého počasí a pravidelně, je to lepší, než kdybyste chodila třikrát týdně na dvě hodiny do posilovny. Obranyschopnost našeho těla posilujeme zejména přirozeným a pravidelným pohybem a také kvalitní a vyváženou stravou.

Někdo se snaží imunitu posilovat vitamíny z lékárny, jiný pohybem na vzduchu. Vyzkoušejte druhou možnost, Ta je bezpochyby zdravější, neboť pohybem venku do sebe vstřebáváte i velmi důležitý vitamín D.

Zbaví vás stresu

Pěší chůze příznivě působí i na naši psychickou odolnost. Ne nadarmo se říká, že když jsme rozčilení, napjatí nebo ve stresu, měly bychom se jít nadechnout čerstvého vzduchu. A projít se. Vyčistíme si tím hlavu, utřídíme si myšlenky a uvidíme náš aktuální problém z jiné perspektivy.

chůze
Chůze je ten nejpřirozenější pohyb, jaký můžeme dělat. V každém věku.

Zkuste to. Je to rozhodně lepší, než jen sedět doma a přemýšlet nad tím, proč se nám děje to, co se nám zrovna děje. Lépe se nám přece přemýšlí s chladnou hlavou.

Více času sama pro sebe

Každý den marně hledáte chvíli, alespoň patnáct dvacet minut, kdy byste byla jen sama se sebou? Vyrazte ven na krátkou procházku a přitom poslouchejte vaši oblíbenou hudbu nebo podcast. I pouhých patnáct minut ráno, odpoledne nebo večer vám dokáže zlepšit náladu. Navíc vám to pomůže dosáhnout na deset tisíc kroků denně.

Nový koníček

Třeba každodenní chůzí získáte i nového koníčka. Až budou kilometry nabíhat a vy je začnete počítat, uvidíte, že brzy budete chtít ujít víc kroků a víc kilometrů. A nakonec z toho může být potěšení i užitek v jednom. Proto si každý den zapisujte ušlé kroky nebo kilometry do notýsku a pozorujte, jak se týden od týdne nebo měsíc od měsíce zlepšujete.

K TÉMATU  Překvapivé důvody, proč nemáte chuť na sex

Ale co když se nezlepšíte? To vůbec nevadí, protože příští měsíc to může být zase všechno úplně jinak. Tohle není soutěž, tohle je cesta za zdravějším a kvalitnějším životem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vám pohyb změní život a jak konkrétně se hýbat?

5 důvodů, proč se zamilovat do běhání, i když vám kardio nic neříká

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?
Přejete si, aby z vašeho dítěte pomalu ale jistě rostla sebevědomá osobnost, která se v životě neztratí? V tom případě budete muset trochu přehodnotit své chování k vlastním potomkům. Když jim totiž dáte trochu nezávislosti a odpovědnosti, velmi jim tím pomůžete. Co by měly doma zvládnout předškolní děti?
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Chcete-li být sebevědomé bytosti, které mají vlastní názor a umí asertivně jednat, bude dobré, když se zaměříte na vlastní intuici. Ta lze trénovat na více úrovních. Pokud jste tímto tématem nepolíbení, nezoufejte. Na následujících řádcích si totiž povíme vše podstatné o tom, co má na rozvoj intuice vliv. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi. Co je to intuice a proč se vyplatí jí naslouchat?
Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Máte za sebou složité vztahové patálie s muži? V tom případě se někdy může stát, že na ně na nějakou dobu doslova zanevřete. Zkrátka a dobře už si nepřejete žádné další potíže, a tak se mužskému pokolení snažíte co nejvíce vyhýbat. Někdy se tak může stát, že z nedostatku fyzické lásky zatoužíte po ženě. Není na tom nic špatného a zkušenosti se stejným pohlavím uvádí v anonymních průzkumech celé řady žen i mužů.
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.
I když se loňské léto neslo v poměrně propršeném duchu a člověk si víc užil dešťů než sluníčka, stejně nás to z úsporného hlediska příliš nespasilo. Respektive to nespasilo ty, kteří dešťovou vodu nechytali a nadále z ní netěžili. Jejich spotřeba vody byla stejně vysoká jako každý rok, ovšem ti aktivnější se těšili z rapidní úspory.

Výběr článků

Užijte si sport i jiné formy aktivní relaxace v celkové fyzické kondici díky doplňkům stravy na podporu svalů a kloubů. Zasoutěžit si o ně můžete právě teď!
Koberec, nebo lino? Tradiční otázka, kterou si pokládá každý při rekonstrukci, nebo stavbě nového bydlení. Podlahy mohou určovat charakter místnosti, pokud jsou tedy zvoleny správně. Jak koberec, tak lino mají své klady a zápory, takže stojí za to udělat nějaký průzkum a porovnat podlahy, abyste našli to nejlepší.
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.

Nepřehlédněte

Prázdniny a dovolené jsou za dveřmi. Ovšem letos budou pro mnohé z nás jiné. Místo koupání v teplém moři nás čeká ráchání v bazénech, studených řekách a ne vždy zrovna čistých rybnících či přehradách. Následkem pak může být řezání a pálení, které mnohé z nás tak důvěrně znají. Typické letní záněty totiž dokážou pořádně potrápit a zkazit volno.
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek