Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Dvě ovulace v jeden měsíc. Je to vůbec možné?

Období plodných dnů i samotná ovulace jsou jedinou cestou, díky které je možné stát se maminkou. Věděli jste ale, že ovulace v jednom cyklu nemusí být pouze jedna? A jak je možné, že za měsíc může tělo ovulovat klidně dvakrát?
ovulace
Ovulace je zpravidla pouze jedna v jednom cyklu. Občas se to ale sejde. (foto: 123RF)

21. 01. 2022

21. 01. 2022

Ať už období svých plodných dnů z důvodu snažení o miminko pečlivě sledujete, anebo to prozatím jde mimo vás, jedno je jisté. Měsíc co měsíc, pokud je vaše tělo v rovnováze, dochází ke klasickému ději. Nastanou plodné dny, dojde k ovulaci a pokud vypuštěné vajíčko není oplodněné, přijde menstruační krvácení. Vlastně žádná novinka pod sluncem. Jsou ale ženy, jejichž tělo zvládne ovulace rovnou dvě (raritně i tři)! Což může být zejména pro snažící se páry velkou výhodou. Pojďme se na to podívat trochu zblízka – dvě ovulace v jednom cyklu.

Příběh každoměsíční ovulace

Ovulace je z hlediska menstruačního cyklu velmi důležitá a na jejím vzniku se podílí řada tělesných procesů. Některé vnímavější ženy již dokážou vytušit, a to zejména pokud se období plodných dnů ohlásí několika typickými projevy. Ačkoli samotná ovulace trvá jeden den, a vajíčko je po opuštění folikulu schopné početí přibližně 12 – 24 hodin, samotné plodné období je o něco delší. Některé ženy pak mohou v takovém období pociťovat přítomnost hojného cervikálního hlenu připomínající vaječný bílek (právě ten dokáže udržet spermie co nejdéle naživu), dost časté jsou také bolesti v podbřišku. Při samotné ovulaci pak lehké špinění (nejčastěji výtok s jemnými nitkami krve). Ovulaci lze vyčíst nejen z toho, jak se naše tělo chová. Odhalit ji můžeme i jinou cestou – pravidelným měřením bazální teploty a díky šikovným ovulačním testům.

Ovulační testy

Reagují na přítomnost LH hormonu, který se právě při samotné ovulaci rapidně zvyšuje. Samotné testování je však nutné podstupovat každý den, zpravidla po dobu týdne kdy ovulaci čekáte. Ideální je pro takový účel zvolit moč odebranou kdykoli mezi 10 – 17 hodinou. Ranní moč v tomto ohledu není vhodná, jelikož může zbytečně mást klamnými výsledky. Občas se ženám na testech objevují takzvaní duchové. Ti však nic neznamenají. Pokud ale jednoho dne na testu objevíte stejně silnou nebo dokonce silnější čárku oproti té testující, je zřejmé, že ovulace se nejdéle do 24 – 36 hodin dostaví.

K TÉMATU  Menstruační houba: Pomocník nebo hrozba?

Bazální teplota

Pro tento účel je vhodné pomoci si buďto speciálními teploměry, bohatě si ale vystačíte i s těmi klasickými. Měření bazální teploty je nutné každý den jakmile se probudíte. Tedy ještě v okamžiku, než vstanete z postele. Pokud si měříte bazální teplotu opravdu pečlivě, zjistíte, že váš menstruační cyklus má určitou pravidelnost, díky které vystopujete přítomnost ovulace. Ačkoli je každá žena jiná, platí obecné pravidlo. Obvyklá teplota v pochvě se pohybuje kolem 36,3 až 36,7 ⁰C, přičemž během ovulace se celková teplota zvýší o 0,3 až 0,6 ⁰C. Teplota při ovulaci pak může dosáhnout až k 37 ⁰C a drží se nahoře až do menstruace.

Co když jsou v měsíci ovulace dvě?

Některé ženy však občas mohou nebo zaznamenají, že některý z cyklů je zkrátka jiný. Zažívají tělesné projevy plodných dnů dvakrát, i testy a výsledky z teploměru se tváří, jako kdyby se celý děj opakoval. Někdy se však na to může přijít i zcela náhodně, kdy při gynekologické prohlídce váš lékař zjistí, že ve vaječníku dozrává folikul, ačkoli jste před pár dny měla pomocí testů potvrzenou ovulaci. Přestože dvě ovulace v rámci jednoho cyklu nebývají časté, objevit se samozřejmě mohou. Zpravidla k nim pak dochází v rozestupu pár hodin či několika dnů. Podle dostupných údajů pak ke dvojí ovulaci dochází zejména u žen starších třiceti let. Větší pravděpodobnost pak také bývá v rámci užívání léků stimulující ovulaci nebo po provedení drillingu vaječníků. 

Dvě ovulace zvyšují šanci na dvojčata

Pokud se v jednom cyklu objevují dvě (zcela výjimečně i tři) ovulace, pro snažící se maminky to znamená, že šance na početí miminka o něco stoupají. Je zkrátka větší pravděpodobnost, že se v případě načasování styku rozhodně trefíte do jednoho ze dvou plodných období. Nutno ale zmínit, že dvě ovulace v jednom cyklu mohou vést k tomu, že se vám podaří počít dvojvaječná dvojčata. V takovou chvíli jsou totiž vypuštěná rovnou dvě vajíčka, která následně oplodní dvě různé spermie. Vzhledem k tomu, že v čase početí je určitý rozdíl, při porodu takovýchto dvojčátek je zřejmé, že jeden z týmu je třeba o týden mladší, než jeho sourozenec.

K TÉMATU  Prožijte speciální události v pohodlí: Nejlepší prádlo pro období menstruace, těhotenství i mateřství

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Menstruační houba: Pomocník nebo hrozba?

Jak si zpříjemnit období menstruace? Zvládněte dny s úsměvem na rtech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý to má jinak: Někdo s radostí čeká na předvánoční šílenství a těší se na shánění dárků, jiný bledne hrůzou, protože absolutně neví, co má jako dárek zabalit. Shodneme se ale asi v jednom: pro děti se dárky vybírají nejsnáze - obzvlášť pro holčičky. Snové, barevné a třpytivé hračky jsou pastvou pro zvídavé oči malých princezen. I americký výrobce hraček Hasbro si zajistil místo na výsluní svou kolekcí hraček „My little Pony“.
Trápí vás únava? Chce se vám pořád spát? Pijete často kávu, ale energie stále nikde? Někde tedy musí být chyba! Představte si, že byste byli plní elánu a energie. Ano, opravdu to jde! Proto si v dnešním článku povíme, jak se konečně zbavit únavy a mít energii, po které tak dlouho toužíte!
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Také někdy nerozumíte tomu, kde se ve vás vzaly negativní pocity? Jak je možné, že se najednou cítíte špatně a podrážděně? Co kdybych vám prozradila, že za to může dokonce i to, co jíte! Možná je to pro vás novinka. Každopádně pojďme si o tom povědět více. V tomto článku pochopíte, jak je to vůbec možné a jak to můžete změnit k lepšímu. Takže určitě pokračujte ve čtení, aby vaše nálada byla už jen lepší a lepší!
S příchodem sluníčka a teplého počasí se venku neprobouzí pouze stromy a květiny, ale také komáři, klíšťata, vosy a podobná obtěžující havěť. Dnešní článek vám přinese několik receptů na zcela přírodní repelenty, které ochrání nejen vás, vaše děti, ale i čtyřnohé mazlíčky. Zároveň se také dozvíte, co dělat v rámci první pomoci, pokud se s některou z obtěžujících potvůrek léta dostanete do křížku.
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.
Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Lana a provazy jsou báječný retro a vintage doplněk jakéhokoli interiéru. I moderní bydlení můžete podtrhnout jedním z těchto kousků. Nejčastější uplatnění pro lano je designové osvětlení, ale uplatnění najde i jinde. Inspirujte se!
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.

Výběr článků

Na omega-3 mastné kyseliny se dnes klade velký důraz. Taky aby ne, vždyť prospívají mozku i paměti. Zároveň snižují riziko obezity a cukrovky. Víte, že je můžete čerpat třeba z vajec, listové zeleniny, mandlí nebo chia semínek?
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!

Nepřehlédněte

„Chtěla jsem dětem stačit, abych nefuněla po pár krocích jako parní lokomotiva. A samozřejmě jsem chtěla, aby měl manžel zpět tu ženu, kterou před lety poznal. A musím se přiznat, že jsem to dělala i kvůli svému sebevědomí a také zdraví.,“ svěřuje se usměvavá Tereza. Po několika neúspěšných pokusech o zhubnutí si mladá maminka Tereza našla cestu pomocí OB kliniky v Praze. Vzorem jí byla kamarádka, která sama podstoupila chirurgickou léčbu a motivací manžel a dvě malé děti.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek