Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

5 důvodů, proč se zamilovat do běhání, i když vám kardio nic neříká

Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.
běhání
Běhejte kdy, jak a v čem chcete. Běhejte pro radost. (foto: 123RF)

18. 03. 2022

1. Běhejte, kdy chcete

Když se vám extrémně nechce, nenuťte se. Když se vám nechce jenom trochu, přemluvte se a vyběhněte. Nemusíte běhat pětkrát ani čtyřikrát týdně, klidně postačí dvakrát nebo třikrát. Běhání je o radosti, vždyť se při něm vyplavují endorfiny. Má vás nabudit, pomoci utřídit si myšlenky, které vám nedají spát, vyčistit hlavu. Běh vám dává šanci cítit se dobře. Neběháte, protože musíte, běháte, protože chcete.

2. Běhejte, v čem chcete

Kupovat si běžecké boty, kalhoty, podprsenku a bundu za tisíce je nesmysl. Dokud nechcete běhat pravidelně skoro každý den a trénovat na půlmaraton nebo maraton, investovat nemusíte skoro do ničeho. Kvalitnější boty na běhání seženete už za tisíc korun a k tomu vám postačí sportovní podprsenka určená k aktivnějšímu sportování, kterou pořídíte i za pár stovek. Jestli si vezmete kalhoty, legíny, kraťasy, tričko, mikinu nebo běžeckou bundu, už je na vás. Můžete běhat i v teplákové soupravě za pár korun.

3. Běhejte, jak chcete

Začínáte s běháním? Pak možná prvních pár týdnů ani běhat nebudete. Možná půjdete jen svižnějším krokem. Po měsíci či dvou třeba zkusíte indiánský běh. Pět minut poběžíte, pět minut půjdete. Po třech měsících už poběžíte plynule ať chcete, nebo ne. Na běhání je totiž krásné to, že se viditelně a rychle zlepšujete.

Začínají vám sílit svaly na nohou. Máte pevnější lýtka. Přestáváte se zadýchávat při dobíhání tramvaje nebo autobusu. Chůze do schodů vám najednou také nedělá takový problém. A ještě můžete sníst, co chcete a nepřiberete. Ale když se vám zrovna běhat nechce, opět můžete místo běhu zvolit rychlou chůzi. Každý krok i každý pohyb se počítá, i když trvá třeba jen dvacet minut nebo půl hodinu. Nikde není psáno, jak dlouho musíte běhat. Nemusíte vůbec nic.

běhání
Nezáleží, na jak dlouho vyběhnete. (foto: pexels)

4. Běhejte, kde chcete

V zimě se vám do běhání nechce, protože je zima a klouže to. V létě je zase moc horko. No a na podzim může foukat vítr a na jaře zase prší. Je to jasné, k běhání venku se nedonutíte. V tom případě běhejte doma. Dívejte se přitom na televizi a zůstaňte v teple a suchu. Ne, není to blbost. V dnešní době relativně slušný běžecký trenažér pořídíte už od deseti tisíc korun. A to je výhodná investice, když si uvědomíte, že členství ve fitness centru vás vyjde ročně na deset tisíc korun i víc. Běžecký trenažér vám vydrží mnohem déle, a navíc kvůli běhání nemusíte nikam docházet ani dojíždět.

K TÉMATU  Deset minut jógy denně vám změní život

5. Běhejte, z jakéhokoliv důvodu chcete

Běháme, abychom shodily přebytečná kila. Běháme, abychom mohly jíst, co chceme. Běháme, protože nám to dělá dobře. Běháme, abychom měly lepší pocit. Běháme, protože nás to zbavuje stresu. Běháme, protože pak jsme šťastné. Běháme, protože je to náš koníček. Běháme z nejrůznějších důvodů.

Najděte si ten pravý i vy, ale pamatujte si, že musíte chtít běhat, ne se k tomu nutit. Spoustu žen začalo běhat kvůli postavě a zůstaly u toho dodnes, ačkoliv už dávno hubnout nechtějí. Běhání je životní styl, je to součást života, které se už nechtějí vzdát, protože věří, a moc dobře ví, že bez běhání bude jejich životu něco scházet. Nejenom pohyb, ale také radost, spokojenost, vitalita a kondička. Vždyť běhání je tak krásné. Pokud si ho takové umíme udělat a neřídíme se mýty, které běhání provází.

Mýty, kterým pořád věříme

Zapomeňte na to, co se o běhání říká. V běhání žádné zákony neplatí. Které mýty a předsudky patří k něm nejrozšířenějším?

  1. Běhat musíme minimálně 45 minut denně.
  2. V ideálním případě běháme kilometr pod sedm minut.
  3. Potřebujeme superkvalitní běžecké boty za tisíce korun, k tomu sportovní podprsenku, legíny, větrovku. To už čítá zhruba pět až osm tisíc korun.
  4. Běhat musíme pravidelně, jinak to nemá cenu.
  5. Pokud se pořádně nezpotíme, nemá to cenu.
  6. Když se nám běhat nechce, musíme se za každou cenu překonat.

Těchto šest mýtů bohatě stačí. Zapomeňte na ně. Klidně si je někam napište a vysmívejte se jim pokaždé, když vyběhnete jen na dvacet minut, ve starých běžeckých botách, které jste si pořídila ve výprodeji, a s časem 8:15 na kilometr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pocení nám bere minerály. O jaké konkrétně přicházíme během léta?

K TÉMATU  Jarní detoxikace organismu: Jak na orgánovou očistu?

Výzva na pár minut: Fungují ultra krátká cvičení?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Kuchyňský kout je plný nejrůznějších spotřebičů, bez kterých bychom se při vaření prakticky neobešli. V případě, že vám chybí mikrovlnná trouba, pojďme si prozradit, jak ji vybrat. I tento společník se vybírá na základě několika kritérií.
„Zhasni a na nic se neptej!“ Vypadá to ve vaší ložnici nějak takhle? Neumíte prodat svoje ženství, charisma ani chlípné dovednosti, protože se pořád jen stydíte? Na to existuje medicína, kterou ovšem v lékárně nekoupíte. Kam se pro ni chodí?
Dámská liga si pro vás ve spolupráci se značkou GLISS připravila speciální soutěž o balíček různých druhů dámských vlasových masek GLISS! O jaké produkty se jedná a co musíte udělat pro výhru? Přečtěte si článek níže, ve kterém naleznete odpovědi na tyto otázky.
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Představa, že v davu lidí zahlédneme člověka, do kterého se zamilujeme na první pohled je krásná a šílená zároveň. Lásku na první pohled známe především z romantických filmů, jenže jak to s ní ve skutečnosti je? Opravdu se jedná o lásku na první pohled, nebo jen o přitažlivost, kterou snadno zaměníme s hlubokým citem? Pojďme se tomuto vzácnému jevu podívat na kloub.
Tyhle zapletené účesy ocení spíše mladší generace. Všechny jsou hotové během minut, takže je můžete mít na hlavě hned, než ráno vyrazíte na autobus.
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.
Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.

Výběr článků

Všude kolem nás vykukují nové módní kousky, které prostě musíme mít. Vše máme krásně naservírované na talíři. Současná doba zkrátka a dobře nahrává fast fashion, která je sice na pohled hezká, ale dříve či později se promění v nevábný kus hadru. Jinak to totiž ani nejde. Nemůžeme za pár kaček dostat něco, co nám vydrží navěky, pořád pěkné, necuckaté, sytě barevné. A právě tímhle se dostáváme k tomu, proč tedy dát přednost slow fashion a podpořit raději české značky.
Ráda darujete, nebo naopak dostáváte květiny? Pak vás jistě bude zajímat, jaký význam jednotlivé květiny mají. Někdy se může dokonce stát, že obdarovaná osoba ví, jakou má která květina symboliku, a může ji tak váš výběr dokonce i urazit. Ptáte se proč? Pak čtěte dál.
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?

Nepřehlédněte

Nejste si jistá, zda vás partner pouze nevodí za nos? Jak poznat, že jde o lháře jako mrakodrap? Díky našim vyšetřovacím způsobům se dozvíte, zda jde o lháře, nebo jen o vaši domněnku.
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek