Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jana (22): Vím, čím se moje malá sestra živí. Jak vysvětlit, že dělá chybu?

Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.
čím se sestra živí
Proč se sestra živí právě tímto? (Foto: 123RF)

02. 12. 2021

V pubertě jsem tím hodně trpěla, já jsem si musela všechno oddřít a ona to měla na zlatém podnose. Pak se ale všechno změnilo. Máma umřela – a svět se nám obrátil vzhůru nohama. A po letech jsem zjistili, čím se moje malá sestra živí…

Těžké časy

Jako sestry držely při sobě až po mámině smrti. Měla autonehodu, kterou nepřežila, a my jsme zůstaly najednou samy. Bylo to těžké. Sedmnáct let a sestra třináct let. Bydlela jsem automaticky u babičky a sestra bydlela se svým biologickým otcem. Jenže ten si velmi rychle našel novou přítelkyni. Jí se ale nelíbilo, že by měla vychovávat cizí dítě, a tak se sestra nastěhovala za mnou k babičce. Tam se mezi námi začalo tvořit pouto.

Byly to pro nás těžké časy, u babičky jsme musely žít skromně, o hodně skromněji než doma, ale zvládaly jsme to. I proto se z nás konečně staly sestry. Já jsem pochopila, že jako ta starší se postarám o sestru, takže jsem na ni dávala pozor. Byly jsme pořád spolu, pomáhaly jsme babičce a zdálo se, že to všechno zvládneme a budeme žít normálním životem.

Můj odchod z domova

Poté, co jsem dokončila střední školu, jsem si našla práci a také bydlení na takové menší ubytovně. Uvolnila jsem místo sestře v pokojíčku, babičce jsem ale i nadále pomáhala. Sestra mi však odchod neodpustila a odcizily jsme se. Hodně se mi vzdalovala, ale když měla nějaké potíže, přišla za mnou. Bylo snazší mluvit se mnou než s babičkou, což jsem chápala.

Bylo mi jasné, že její dospívání ale bude docela zkouškou, že to nebude tak snadné, jako to bylo se mnou. A pak si moje sestřička našla starší kamarádku s dost svérázným chováním i názory.

K TÉMATU  Petra (29): O svém těhotenství jsem se dozvěděla až v pátém měsíci! A celou tu dobu jsem brala drogy

Kde jsi vzala tolik peněz?

Sestra musela dvakrát přestoupit na jinou školu, nechtělo se jí učit, začala se toulat po nocích, a dokonce odjížděla pryč na víkendy. Trvalo to několik měsíců, pak sestra oslavila osmnácté narozeniny. Nyni nám oznámila, že se stěhuje, že končí se školou a bude se živit sama. To jsem nenechala jen tak. Samozřejmě, že jsem zjistila, čím se chce v osmnácti živit bez vzdělání.

Babičku tím nezatěžuju, takže jsem se zapřísáhla, že na všechno přijdu sama a svou sestru zase přivedu k rozumu. Spadla mi ale brada, když jsem zjistila, kde bere tolik peněz a čím že se to vlastně chce živit.

Loutka bohatých chlapů

Sestřina nová kamarádka totiž již nějakou dobu jezdí za hranice, kde v nočních klubech dělá společnici bohatým postarším mužům. Jejím úkolem je bavit je. No jistě, že nevěřím tomu, že si s nimi jen sedne ke stolu a povídá si s nimi. Sestra mi tvrdí, že pokud nechce, nic s nimi mít nemusí, že jde jen o společnici, ale já vím, co si pod tím asi tak mám představit.

Určitě s nimi i spí nebo se tam někde svléká, ale to mi už neřekne. Bojím se o ni. Hlavně vím, že tohle je jen cesta do pekel. Takhle se přece nemůže osmnáctiletá holka živit! Taky myslím na mámu, která by tohle určitě nikdy nedovolila. Jenže já máma nejsem a ona už je plnoletá.

V hloubi duše vím, že se má malá sestřička zaprodává, nechce se mi tomu ani věřit a vůbec jí nedokážu vysvětlit, jak obrovskou chybu dělá. Ona v tom však vidí to, že může být nezávislá, že má peníze a může si dopřát, co chce. Pořád doufám, že jí to všechno dojde, ale když ji vidím, když sleduji, jak si to užívá, ztrácím naději.

K TÉMATU  Ztraceno v překladu: Proč mexické ženy popíjely inkoust místo antikoncepce?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Radka (21): Byla jsem zdrogovaná. Ráno jsem se probudila nahá. Nic si nepamatuji

Judita (24): Mám krásné tělo, ale šťastná nejsem. Z malíře i fotografa se vyklubali úchylové

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Sluníčko začíná mít pomalu sílu, dny už jsou pořádně dlouhé a ve vás se začíná probouzet letní nálada? Nebojte se ji podpořit barvami, které pustíte do svého botníku. A jednoznačnou trefou jsou pro tuto sezónu bílé balerínky!
Ještě se stydíte za nedokonalosti svého těla? S pocity, které vás dlouho sužovaly, se můžete vesele rozloučit! Trend body positivity je zde! Frčí modelky kyprých tvarů, dvoubarevné kůže, ženy s příběhem.
Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.
Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?
S každým novým rokem přicházejí i nové trendy, a to platí i pro svět seznamování. V dnešním úterním článku na Dámské Lize se věnujeme otázce, jaké trendy nám přinese rok 2024 v oblasti seznámení a vztahů. Od online platforem po inovativní způsoby setkávání, přinášíme vám pohled na aktuální směry a měnící se dynamiku, která ovlivňuje způsob, jakým se lidé seznamují a budují vztahy v nadcházejícím roce.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Krásná čokoládová barva si jednoho dne vyberete svou daň. Nejenže sluneční paprsky zapříčiňují stárnutí naší pokožky, ale ke všemu mohou způsobovat rakovinu kůže.
V dnešní době je velmi jednoduché zajít do obchodu a koupit si síťku pomerančů nebo citronů. Je to samozřejmě skvělé řešení vitaminu C, rozhodně lepší než polykání tabletek, které kromě vitaminu C obsahují celou řadu dalších nepotřebných látek.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?

Výběr článků

Kdysi se mělo za to, že Země je středem vesmíru nebo že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. Omyly lidstva jsou zřejmě nevyčerpatelné, a v některých mnoho let setrvávali třeba právě i významní vědci. Ani dnes tomu není jinak, a některé zavedené mýty a omyly přetrvávají desetiletí. Podívejme se na některé z nich.
Mnoho lidí se potýká s bolestmi zad při sedavém zaměstnání. Často si poposedneme, vypneme se, ale za chvilku zase povolíme záda i břicho. Ty, kteří pracují u počítače celý den, trápí tuhá krční páteř a také trapézy máme stále v napětí. Co s tím? Přestávky a malý workout při práci na počítači jsou nutné, protože sedíme v jedné pozici a jediné čím hýbeme, jsou prsty na rukách… Zapojit své tělo, prohřát se a protáhnout se je s naším tipem jednoduché a zábavné.
Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.

Nepřehlédněte

Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek