Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Sophia Loren: otrokyně, která milovala jediného muže

Letos oslavila osmdesáté sedmé narozeniny. Jaký je příběh jedné z nejkrásnějších hereček, které kdy po této planetě chodily? Sophia Loren si prožila svůj dokonalý americký sen.
sophia loren
Znáte ženu jménem Sophia Loren? (Foto: 123RF)

18. 11. 2021

Italská herečka Sophia Loren je stále tak okouzlující a šarmantní, jako bývala v době své největší slávy. Dodnes je považována za jednu z nejvýraznějších hereckých osobností v Evropě a za sex symbol dvacátého století.

Válku zažila na vlastní kůži

Narodila se jako Sofia Villani Scicolone 20. září 1934 v Římě rodičům Romildě Villani, učitelce klavíru, a Riccardu Scicolone, který se živil jako stavební inženýr. Svého otce ale příliš často nevídala, odmítal se s její matkou oženit. Viděla ho celkem třikrát, poprvé v pěti letech, pak v sedmi letech a nakonec v roce 1976, kdy ležel na smrtelné posteli a zbývalo mu pár dní života.

Nejenže Sofii nebylo dopřáno vyrůstat v kompletní rodině, ale ještě ke všemu si prošla peklem za druhé světové války, kdy se během jednoho z častých náletů utíkala Sofia společně se svou sestrou schovat do krytu, a přitom ji zranila střepina z vybuchlého granátu.

Obsluhovala hosty v hospodě

Sofiina sestra se narodila v roce 1938, kromě ní ale měla i dva nevlastní bratry z otcovy strany, s těmi však v jedné domácnosti nežila. Dlouhá léta Sofia žila s matkou a sestrou u babičky v Pozzuoli nedaleko Neapole, později se ale přestěhovaly přímo Neapole. Po válce se ale rozhodly zase přestěhovat zpátky do Pozzuoli. Z rodinného bytu udělaly hospodu. Babička tu prodávala domácí třešňový likér, její matka hrála na piano, sestra Maria zpívala a Sofia obsluhovala hosty a myla nádobí.

Šikanovali ji kvůli postavě

Ani tehdy to ale neměla příliš lehké. Všichni se jí vysmívali kvůli tomu, že byla nemanželským dítětem, i kvůli její vychrtlé postavě. Aby od všednodenních starostí unikla, trávila hodně času v kině. Právě tehdy se rozhodla, že bude herečkou.

Do plastické operace se donutit nenechala

V pouhých čtrnácti letech byla vybrána mezi dvanáct nejkrásnějších `princezen moře` a zvítězila. Díky tomu vyhrála výlet do Říma a záhy na to dostala svou první roli. Zahrála si otrokyni ve filmu Quo Vadis (1951). Na další příležitosti ovšem musela čekat a tak se mezitím živila jako modelka. Všechny fascinovaly její výrazné rysy, plné rty, velké oči i výrazné lícní kosti.

K TÉMATU  Nepečený cheesecake s nutellou. Jednoduchý tvarohový koláč s čokoládovým potěšením

Nejenže nezapadala do tehdejších vzorů krásy, ale ještě příliš často a ráda vyjadřovala naplno své emoce. V soutěžích krásy se proto umisťovala většinou na druhém nebo třetím místě. Jednoho dne si jí ale všiml producent Carlo Ponti, který jí byl naprosto okouzlený. Přesto jí krátce po seznámení navrhl plastickou operaci, tu ale Sofie odmítla, byla na svůj vnější vzhled hrdá.

Dostávala však jen samé malé role, a to ji po čase přestalo stačit. Přestože odjela do Hollywoodu, neboť si myslela, že se tu uchytí a právě zde začne vydělávat velké peníze, opak se stal pravdou a tak se vrátila zpátky do Evropy.

Muži se o ni přetahovali

Tou dobou už za sebou měla roli ve filmu Pýcha a vášeň (1957), díky které si ji publikum v Americe zamilovalo, ale protože měla výrazný italský vzhled, bylo těžké pro ni nají uplatnění. Díky tomuto filmu si však našla celoživotního přítele, herce Caryho Granta, který jí dokonce nabízel sňatek. Ten ale Sophia odmítla. Byla totiž zamilovaná do producenta Carla Pontiho.

Ale protože byl ženatý a italská církev neumožňovala rozvod, vzít si ji nikdy nemohl. Měl však velmi vstřícnou manželku, která mu navrhla, aby se stali francouzskými občany a právě ve Francii se také řádné rozvedli. Tak také v nadcházejících letech učinili a Ponti si nakonec Sophii Loren v roce 1957 vzal.

Nedařilo se jí otěhotnět

I tehdy ovšem nastaly komplikace. Jejich první sňatek byl anulován, protože svůj rozvod s bývalou ženou nebyl oficiálně zapsán v úředních záznamech. Proto se vzali ve francouzském Sevres podruhé 9. dubna 1966. Sophia mohla být konečně šťastná, ale poté, co prodělala dva potraty, ztratila veškerou víru v to, že se někdy stane matkou. Nakonec ale přeci jen měla štěstí a v roce 1968 porodila syna Carla, který je dnes slavným dirigentem, a v roce 1973 Edoarda, jenž se živí jako režisér.

K TÉMATU  Muž se promění v ženu přímo před zraky udivených cestujících u výdeje zavazadel na letišti

Čestná občanka Neapole

S Pontim tvořili nádherný a šťastný pár až do roku 2007, kdy zemřel. Po jeho smrti ukončila hereckou kariéru a jen sem tam si vyrazila do společnosti, aby se na ni nezapomnělo. Roku 2016 získala čestné občanství Neapole, kterou vždy považovala za svůj domov víc než Řím, v němž se narodila.

Příbuzná Benita Mussoliniho

Málokdo ovšem ví, že její rodinné vazby sahají až k neblaze proslulému diktátorovi Benitu Mussolinimu. Je totiž tetou političky Alessandry Mussoliniové. Sophiina sestra Anna Maria si vzala za manžela nejmladšího syna diktátora Romana Mussoliniho.

Mezi největší a nejznámější role Sophie Loren bezpochyby patří především Horalka (1960), za kterou také obdržela Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Zazářila i v komediích Včera dnes a zítra (1963) nebo Manželství po italsku (1964), v níž si zahrála po boku Marcella Mastroianniho, nejslavnějšího italského herce všech dob. V roce 1967 si zase zahrála ve snímku Charlese Chaplina Hraběnka z Hongkongu.

Dnes Sophia Loren žije střídavě v Kalifornii, ve Švýcarsku a v Římě. V roce 2014 dokonce navštívila Českou republiku, aby zde korunovala královnu krásy v rámci České Miss.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Claudia Cardinale: Žena, která dobyla svět

Karel Gott: Obklopen ženami, obdivován milenkami a uctíván dcerami

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.
V průběhu roku 2019 bylo obyvateli Česka uzavřeno 54 870 sňatků. To je o 2303 sňatků více, než v minulém roce. Znamená to, že pro lidi začíná být obřad důležitější, než život na psí knížku? Má to i své praktické dopady.
Letní počasí láká ven nejen lidi, ale také velké množství různých zástupců hmyzí říše. Ať narazíte na komára, včelu, vosu, klíště, muchničku, mravence nebo třeba ováda, ne vždy taková blízká setkání třetího druhu dopadnou dobře. Podívejte se, jak si po bolestivém seznámení správně „olízat rány“.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?
Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.
Každý z nás má v sobě tři hlavní aspekty; vnitřní žena, vnitřní muž a vnitřní dítě. Máme-li všechny tři v rovnováze, žijeme harmonický život. Nemáme-li, začnou určité oblasti v našem životě skřípat.
Také máte každoroční problém, co koupit, manželovi, synovi nebo dědečkovi? Ženám se nakupuje samo, ale pro mužům? My pro vás máme tipy na originální vánoční dárky, které rozhodně nezůstanou dlouho zabalené…
Když se řekne jóga, můžeme si představit mnoho jejích variant. Může jít o pomalé protažení celého těla, dynamickou power jógu, ale třeba i o jógu hormonální. Právě s její pomocí můžete vyřešit mnoho nepříjemností plynoucích z nevhodné hladiny hormonů v těle.
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.
Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!

Výběr článků

Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
Do kin se chystá neobvyklý český film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tvůrci v čele s režisérem Janem Haluzou chtějí ukázat, že akční film může vzniknout i v českém prostředí. O čem bude a co prozradil sám Mádl?
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!

Nepřehlédněte

Čekáte na sólovku od zpěvačky Marty Jandové? Tak je tady! Konečně. Co se stalo, že Marta přichází se svým prvním sólovým albem až nyní?
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek