Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dilema: kontaktní čočky nebo dioptrické brýle

Mnoho z nás trpí nějakou vadou zraku, nejčastěji se však jedná o krátkozrakost či dalekozrakost, tudíž je korekce zraku pro mnoho lidí téma, které musejí řešit. Co je však lepší – brýle nebo kontaktní čočky?
čočky nebo brýle
Je lepší nosit brýle nebo kontaktní čočky? Toť věčné dilema lidí se špatným zrakem. (foto: 123RF)

10. 11. 2021

Čočky nebo brýle? Taková otázka jim vyvstane na mysli přirozeně jako první. Jaké jsou výhody brýlí a čoček? A jaké jsou jejich nevýhody. V tomto článku se pokusíme vše přehledně vysvětlit.

Pro někoho jsou brýle nepostradatelné

Při výběru mezi brýlemi a čočkami lidé pravděpodobněji využijí takovou možnost, která se jim jeví nejpřirozenější. Jelikož se čočky na trhu objevily relativně nedávno, řada lidí je považuje stále za novotu.

Sáhnou tedy po brýlích. Důvod může být ale i jiný. Brýle se pohodlněji nasazují, jsou jaksi hmatatelnější, mnohdy i praktičtější. V žádném případě si nepředstavujte, že se jedná o horší a méně atraktivní možnost. Brýlí existuje nespočet a každý si vybere typ, který sedí právě jemu.

Brýle mají své nepopiratelné klady

Jak bylo uvedeno výše, brýle se někomu hodí více než čočky. Například matky na mateřské, které nemusí po probdělé noci nasazovat kontaktní čočky. Nebo starší lidé, pro něž je nasazování složitý proces. Pokud vás trápí oči jen při čtení, často problém vyřešíte jen těmi brýlemi. Možná jste to nevěděli, ale oční lékaři brýle dokonce často doporučují i jako variantu k nošení čoček, protože oko si potřebuje od přiléhavé čočky občas odpočinout. Jaké jsou tedy výhody brýlí?

  • Jejich nasazování a sundávání je velmi rychlé;
  • péče o ně není příliš náročná, stačí obyčejný ubrousek,
  • brýle nechávají oči tzv. „dýchat“,
  • netřeba u nich dbát tolik na čistotu,
  • vydrží dlouhou dobu, nemusíte je pravidelně měnit,
  • můžete pomocí nich měnit svůj vzhled.

U brýlí najdeme i nevýhody

Seznámit se musíme přirozeně i s nevýhodami brýlí. Je třeba u jejich nošení počítat s tím, že se vzhled člověka se změní. Pokud nevyberete jejich správný tvar, může to být někdy nepříjemná změna, která vede k nákupu nových brýlí nebo k volbě kontaktních čoček. Vždy se proto při nákupu brýlí s někým poraďte.

K TÉMATU  Pečujete o své brýle správně? Některé návyky mohou ohrozit váš zrak

V prodejnách pracují kvalifikovaní a profesionální zaměstnanci, kteří vám jistě dobře a odborně poradí. Navíc pokud preferujete aktivní životní styl, s brýlemi se zvýší se riziko jejich ztráty nebo rozbití. Dále brýle musíte mít neustále u sebe, což není vždy pohodlné. Brýle také nepatrně omezují zorné pole nebo může dojít k jejich zamlžení, což není zrovna příjemné.

Čočky mají své příznivce

Kontaktní čočky jsou modernější a funkčnější řešením problému špatného vidění. Často (a je to přirozené) jsou mnohem oblíbenější u mladých lidí. Pokud někdo nechce měnit brýlemi svůj vzhled, často jsou čočky jasná volba. Předně jsou ale čočky pro lidi pohodlné především při aktivních sportech, při práci v terénu, protože mají jednu nespornou výhodu – nezamlžují se a nemusíte se na ně ohlížet. Proč tedy zvolit čočky?

  • Nemusíte měnit svůj vzhled a vybírat správný tvar brýlí,
  • můžete v nich snadno sportovat a pracovat;
  • lze s nimi kombinovat sluneční brýle;
  • neomezují vás v pohybu ani se nezamlží.

I čočky mají své nevýhody

Nutné je při jejich nasazování dodržovat zásady hygieny. U čoček musíte dbát na to, aby nedošlo k zanícení oka, proto si při jejich nasazování a sundávání pečlivě myjte ruce. Problém nastane, když s čočkami usnete. Ráno vás budou bolet oči a hlava. Jinak můžete oční rohovku velmi poškodit. Kombinovat byste je přeci jen měli s brýlemi. Jak můžete vidět, každá z variant má svá nesporná pozitiva a je jen na vás, jak si zvolíte.

Pokud stále váháte, můžete se poradit se svým lékařem nebo v jakékoliv optice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pečujete o své brýle správně? Některé návyky mohou ohrozit váš zrak

Oči jsou oknem do duše: co o vás říká barva očí?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.
Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Skočíte si občas se svým partnerem na jedno točené, nebo si spolu u televize vychutnáte archiv z vinných sklípků? Pak si můžete gratulovat, protože vaše soužití asi jen tak něco nenaruší. Tedy alespoň tohle se teď povídá ve vědeckých kruzích.
Nejradši byste křičeli, dupali nebo někoho doslova uškrtili! Něco vás tak moc naštvalo, že se nedokážete kontrolovat a vámi proudí jedna emoce za druhou.
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.
Znáte to, s velkou radostí si domů přinesete novou rostlinu, která vypadá báječně, jenže po pár měsících si všimnete jistých vad na kráse. Některé se projeví dokonce okamžitě, jen co kytka překročila práh vašeho domu. Ať už jsou to žluté nebo svěšené listy, každým takovým náznakem se nám rostlina snaží říct, že jí něco chybí, nebo přebývá.
Chcete žít zdravě a v souladu se zdravým životním stylem, a přitom vás každý den čeká směna v kanceláři? Nezoufejte. I tady se dá všechno vyladit tak, abyste se nemusely o své tělo obávat. Zaměřte se na detaily, které vám pomohou udržovat se v dobré kondici i během pracovního dne.
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.

Výběr článků

Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!

Nepřehlédněte

Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?
Zábava a práce v jednom? Sen, který se stává skutečností díky event managementu. Budujte kariéru v tomto oboru. Ukažte svůj manažerský talent a kreativitu organizováním firemních akcí. Toužíte po profesním růstu a dokonalé firemní kultuře?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek