Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Napjaté svalstvo nebo rýma? Masáže, které vám skutečně pomohou

Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.
svalstvo
Na masáže zapomínáme a je to škoda. (foto: 123RF)

02. 02. 2022

Ájurvédská masáž

Ájurvéda jako taková je indická nauka o životě. Ájur v překladu znamená život, véda vědu či nauku. Ájurvéda představuje cestu k dlouhému a zdravému životu a životní harmonii. Zahrnuje detoxikaci organismu, jógu, zdravou a vyváženou stravu, bylinnou kúru, meditaci a samozřejmě i masáže. Ty dodávají tělu energii a zároveň zbavují stresu a úzkosti.  

K masáži se používají teplé masážní oleje v kombinaci s různými bylinkami, které pomáhají odstranit z těla všechny toxické látky. Při masáži zároveň vdechujete bylinné výpary, které očišťují dýchací cesty. Při masáži se používá technika hnětení a mačkání.

K čemu je ájurvédská masáž dobrá:

  • zbavuje stresu a napětí
  • zpomaluje stárnutí
  • obnovuje životní sílu a energii
  • uvolňuje napjaté svalstvo

Aromaterapeutická masáž

Je známo, že už staří Egypťané používali při masážích kadidlo a vonné oleje, neboť byli přesvědčení o jejich blahodárných účincích. Jde o masáž celého těla, při které se používají masážní éterické oleje, které pozitivně ovlivňují tělo i duši. Skrze dýchací cesty se oleje dostávají do našeho organismu, díky čemuž mírní bolest, léčí kašel, rýmu a také brání rozvoji zánětů v těle. Masáž se provádí pomocí hnětení, poklepávání a velmi pomalého kroužení a roztírání.

Pozitivní účinky masáže:

  • uvolňuje napjaté svalstvo
  • léčí rýmu a kašel
  • podporuje krevní a lymfatický oběh
  • regeneruje pokožku
  • posiluje imunitní systém

Breussova masáž

Při této masáži dochází k intenzivnímu roztírání masážního oleje po těle, zejména po zádech, především v okolí páteře. Jemná a energetická masáž příznivě působí na nervový systém a pohybový aparát. Trápí-li vás jakékoliv bolesti páteře nebo zad, je Breussova masáž v kombinaci s oblíbenou Dornovou metodou výborným pomocníkem. Masáž je prováděna manuálními silnějšími pohyby.

Ukázka Breussovy metody

Další její blahodárné účinky:

  • uvolňuje napjaté svalstvo
  • narovnává záda
  • pomáhá při osteoporóze
  • uvolňuje skřípnuté nervy i meziobratlové ploténky

Dornova metoda

Při akutních i chronických bolestech zad a kyčlí vám pomůže právě Dornova metoda. Jemnými pohyby vrací všechny klouby a obratle na správné místo. Tato metoda ovšem nepomáhá uvolňovat jen fyzickou bolest, ale také tu psychickou. Při masáži používá fyzioterapeut, lékař či masér zejména palce, kterými jemně tlačí na bolavá místa.

K TÉMATU  Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Masáž slouží především k léčbě:

  • bolesti zad, kloubů, kyčlí či ramen
  • otoků dolních končetin
  • vysokého krevního tlaku
  • křečových žil a problémům s nimi spojených
  • mravenčení v rukou a nohách

Havajská masáž lomi lomi

V havajštině lomi znamená třít nebo tlačit. Obvykle začíná pár desítkami vteřin ticha, kdy masér či masérka položí ruku na pacienta a pronese krátkou modlitbu. Při samotné masáži si masér s klientem povídá, aby zjistil, co mu je a není příjemné. Proto každá masáž probíhá úplně jinak. Havajská masáž je výborná k uvolnění celého těla, rozproudění lymfy a vypuzování toxinů z těla. Odbourává fyzickou i duševní bolest. Při masáži masér střídá dlouhé rytmické tahy se silnějšími tlaky.

Lomi lomi je určená:

  • ke stimulaci krevního oběhu a lymfatického systému
  • k detoxikaci organismu
  • podpoře soustředění
  • k hluboké relaxaci
  • odstranění únavy a napětí

Masáž lávovými kameny

Tlaková a bodová masáž probíhá za pomoci nahřátých lávových kamenů. Ty v sobě kumulují teplo a díky tomu dokáží odstraňovat bolest a negativní energii. Současně s lávovými kameny se používají také přírodní oleje. Tato neskutečně příjemná a uvolňující masáž vám pomůže zbavit se každodenního stresu, úzkostí a napětí.

kameny
Teplé lávové kameny na zádech z vás vyženou veškerý stres a bolest. (foto: 123RF)

Kromě toho také slouží:

  • k prohřátí celého těla
  • harmonizaci těla
  • detoxikaci organismu
  • obnovení toku energie v těle

Baňkování

Trpíte-li větší či menší nadváhou, právě baňkování je pro vás ideální volba. Patří ke starověkým čínským metodám, které spadají mezi ty razantnější, avšak také nejúčinnější. Baňkováním se promasírovávají záda, šíje i nohy. Nejprve se aplikují baňky, následně se nechávají několik minut působit. Po odejmutí baněk dochází k manuální masáži baňkovaných míst. Skvěle působí proti celulitidě a rovněž slouží k rozproudění lymfatického systému a taktéž metabolismu.

Mimo jiné je také velmi prospěšná při:

  • obnovování správné funkce cév
  • plicních potížích
  • obnovování správné funkce kůže
  • léčbě kloubních onemocnění
K TÉMATU  Lymfodrenáž: s čím vším vám může pomoci a kdy naopak může ublížit

Závěrem, ať už potřebujete uvolnit napjaté svalstvo, krk či obratle, nebo si jen potřebujete na chvíli vydechnout a zklidnit dech, dobře provedená masáž má na tělo báječné účinky. Škoda, že si je zapomínáme v dnešní uspěchané době alespoň jednou za čas dopřát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co takhle zajít na masáž? Nejste jediní, kdo si dokáže užít wellness. Co takhle dárkový poukaz pro vašeho čtyřnohého člena rodiny?

Dopřejte partnerovi nezapomenutelnou masáž. Jak na ni?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Jestli jste si zamilovali žvýkání žvýkaček, máte je neustále v kabelce nebo na pracovním stole, jistě nyní čekáte jednoznačnou odpověď „Ano!“. Bohužel tak úplně jasné to není, dají se totiž najít pro i proti. Pojďme se na ně podívat.
Zpěvačka Ilona Csáková uvádí na hudební scénu svůj nový singl "Afrodiziaka", vytvořený ve spolupráci s kapelou No Name. Režii k připravovanému videoklipu zastává Václav Noid Bárta, s premiérou naplánovanou na 1. května 2024. V měsíci květnu, který tradičně oslavuje lásku, "Afrodiziaka" přichází okouzlit svou melodií a atmosférou, přesně v čase, kdy srdce nejvíce touží po kouzlu a spojení.
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Kdysi se říkalo – jedno za každého z rodičů a jedno navíc státu. V posledních desetiletích se dlouho držel trend dvou dětí v rodině. Dnes jsou rodiny i často pouze s jedním dítětem. Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?

Výběr článků

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.

Nepřehlédněte

V tuhle chvíli nejvíc letí dřevěné nebo laminátové podlahy, ale i parkety, a imitace dřeva. Položit můžete i lino, které se tváří jako dřevo, to je nejlevnější varianta. Tmavší barvy dominují. Prohlédněte si galerii.
Zajímá vás, jak udělat ze svého rande nezapomenutelný zážitek? V našem článku "Originální rande! Tipy na skvělé rande" vám přinášíme jednoduché a praktické rady, jak osvěžit vaše romantické setkání. Od netradičních míst po kreativní aktivity – pojďte s námi objevit nápady, které oživí vaše rande a vytvoří nezapomenutelné vzpomínky. Přečtěte si naše tipy a udělejte z každého rande jedinečný zážitek pro vás oba. Co tedy říkáte na to, abyste se společně vydali na nové dobrodružství lásky?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek