Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Tloustnutí po čtyřicítce: proč se to vlastně děje?

Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
tloustnutí po čtyřicítce
Proč se tak rychle hubne po čtyřicítce? (foto: 123RF)

22. 10. 2021

U žen za to mohou i hormonální změny

U žen po 35 letech věku dochází k poklesu produkce estrogenu, což nakonec vede k menopauze. Takový nedostatek estrogenu se nepěkně projevuje na nechtěném přibírání na váze. U mužů hladina testosteronu klesá po 30 letech. Projevy takového úbytku na hormonech mohou být deprese, snížené libido, ztráta svalové hmoty a zvýšení tělesného tuku.

Na vině je pomalejší metabolismus

Zlom nastává po čtyřicátých narozeninách, kdy v těle začne docházet k přirozeným změnám, kvůli kterým člověk najednou přibírá na váze. Je to proto, že v těle klesá bazální metabolismus, což znamená, že tělo spálí každý den o asi 60 kalorií méně. Pokud tak nezměníte svoji fyzickou aktivitu a navyklé stravování, můžete za rok přibrat až tři kilogramy. Proto je nutné revidovat jídelníček a snížit počet kalorií.

Co si s metabolismem počít?

Ti, kteří chtějí shodit kila, by měli v první řadě omezit množství „rychlých“ sacharidů. Nezabývejte se ale složitými počty a vezměte to selským rozumem. Omezte jídla, po kterých je vám těžko. Nemíchejte takzvaně „páté přes deváté“. Naopak jezte v pravidelných dávkách jídla, která jsou lehká. Maso byste měli do jídelníčku zařadit max. 2x týdně. Uvidíte, jaké zázraky se budou s vaším tělem najednou dít!

Další příčina: Úbytek svalové hmoty

Poté co oslavíte padesáté narozeniny začne svalová hmota ve vašem těle velmi rychle ubývat, a to až o 15 % ročně. Proces ztráty svalů však začíná již lehce po třicítce, avšak pomalejším tempem. Změny související s věkem, nedostatek fyzické aktivity, pokles hladiny testosteronu – to vše negativně ovlivňuje množství svalové hmoty.

Vše je navíc vzájemně provázáno, a tak tím, že ztratíte svaly také snížíte svůj metabolismus, a tudíž zvýšíte svou šanci získat další kila.

K TÉMATU  Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?

Co dělat s jejím úbytkem dělat?

Pokud jste ještě nesportovali, je nejvyšší čas začít. Silový trénink spojený s vysokým příjmem bílkovin vám pomůže udržet a opět navýšit svalovou hmotu. Pokud nejste zrovna příznivcem posiloven, vydejte se každý den alespoň na procházku do přírody. Také můžete zkusit pilates nebo jiné kondiční cvičení.

Pokud ke sportu opravdu netíhnete, začněte, jinak svou váhu zpět opravdu nezískáte. Nejde vlastně jen o váhu. Sportem přispějete k celkovému zdraví a díky němu se budete cítit svěže.

Jak si upravit nový režim na míru

Je to tedy jasné: po čtyřicítce se kilům navíc asi nevyhnete, ale udržet si krásnou postavu můžete stále. Stačí dodržovat několik pravidel. Zapomeňte na to, že můžete jíst co chcete a kdy chcete. Váš nový život musí mít pevný řád. Jídelníček si uzpůsobte na míru tak, abyste se stále cítili svěží a fit. K tomu vám dopomůže denní pohyb na čerstvém vzduchu. Uvidíte sami, že až do těchto kolejí najedete, budete se cítit jako znovuzrození.

Čemu musíte dát sbohem

Pokud přijmete uvedené rady za své, budete mít mnohem snazší život bez zbytečného trápení. Nesmí vás ale trápit přílišný stres, který všechna vaše snažení může zhatit.  Stres totiž tělu vůbec nepomáhá. Sice nebudete mít na jídlo ani trochu chuť, ale tím spíš si vaše tělo začne ukládat tukové zásob. A pocit lehkosti z každodenního dne bude tentam.

Nejlepší radou proto je: Zrevidujte svůj dosavadní život, proveďte nutné změny a dopřejte si konečně zdravý život jaký jste si vždycky přáli!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

STOP rychlému tloustnutí. Co nedělat, abychom nepřibrali?

Zpátky do plavek bez jojo efektu. Jak dosáhnout zdravého a trvalého úbytku váhy? Vyhněte se zkratkám a držte se zdravých zásad

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.
Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Jak si představujete ideální Vánoce? Pravděpodobně s rodinou, vašimi blízkými. V pohodě, v obklopení radosti a štěstí. A samozřejmě v obklopení cukroví, které mizí z talíře rychlostí blesku. A kromě her, které budete hrát, svůj čas strávíte i sledováním oblíbených vánočních snímků, které svou kouzelnou atmosférou a nadějí z nich vyplývající umocní onu vánoční atmosféru, která se line domovem. Co si nezapomenout pustit?
Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Petra má dnes tříletého chlapečka, který již chodí do školky. Žije se synem sama v bytě, většinu dne tráví u své matky a babičky.
Máte pocit, že se točíte v bludném kruhu? Věci se nevyvíjí podle vašich představ? Máte pocit, že všechno je špatně? Že se ostatní mají lépe než vy? Zkuste se uvolnit a nechat všechno být. Hlavně se přestaňte bránit a obviňovat druhé kolem vás.
Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2

Výběr článků

Jedni je milují pro jejich klasický vzhled a charakteristické prošívání, které lze poznat hned na první pohled, jiní pro ně zase mají slabost, neboť se od konkurence odlišují trvalostí, komfortem a různorodými střihy, mezi nimiž si každý ctitel džínů snadno najde něco pro sebe. O jakých kalhotách je zde řeč?
Přemýšlíte, jakým dárkem obdarovat své blízké, aby z něj vyzařovalo „darování od srdce“? Víte, že nejlepší dárky jsou přece ty domácí?
My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.

Nepřehlédněte

Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?
Přemýšlíte o tom, že byste své dítě na týden nebo dva poslali na dětský tábor? Pro koho jsou tábory vhodné, a komu naopak ublíží? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody letního táborování.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek