Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Žena za volantem: Jak překonat strach a získat sebedůvěru v řízení?

Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
žena za volantem
Žena za volantem se nemusí ničeho bát. (foto: 123RF)

12. 10. 2021

12. 10. 2021

Proč se ženy bojí řídit?

Za nevyváženými řidičskými výkony většiny žen nestojí neschopnost ovládat těžké stroje, ale spíše zvýšená míra nervozity, obav, strachu a nízké sebevědomí. Ty mohou pramenit hned z několika příčin. Jak má žena za volantem překonat svůj dosavadní strach?

K těm nejčastějším patří:

  • Nezkušenost. Pokud je dívka či žena majitelkou řidičského oprávnění pouze krátkou dobu. A na jejím řidičáku ještě ani nestačil zaschnout inkoust, může se přirozeně potýkat s nejistotou a začátečnickými pochybami o svých řidičských schopnostech. 
  • Řidičská pauza: Vrátit se za volant po několika měsících nebo dokonce letech neřízení není nic snadného a to nejen pro ženy, ale i pro muže. Po delším odpočinku od řízení je potřeba stejně jako v případě čerstvě získaného řidičáku získat špetku sebejistoty a víry ve své schopnosti.
  • Nejistota: Nejistota se od nezkušenosti liší v zásadním bodě. Ženy nejisté za volantem se nebojí řídit auto v běžném provozu, ale mají problém pouze s určitými úkony, jako je například couvání, parkování nebo rozjezd do kopce a podobně. Nejistotu při řízení v ženách často vzbuzují mužští “instruktoři” nebo spolujezdci (manžel, táta, přítel, bratr…), kteří mají nutkání výkony své “řidičky” za volantem neustále komentovat.
  • Strach: Nejprve je třeba říci, že je nutné rozlišovat mezi strachem a zdravým respektem z jízdy. Respekt a uvědomění, že řídíme velký stroj, kterým můžeme snadno ohrozit ostatní, je při řízení trochu potřeba. Oproti tomu strach je nejhorším a nejzávažnějším nepřítelem každého řidiče. Strach u většiny žen často pramení buď z nějaké traumatické události (například nehody), nebo ze zhoršených okolních podmínek. Mnoho žen se proto bojí řídit v hustém provozu, na sněhu nebo v deštivém počasí. 

Ženy a muži ve statistikách

Statistiky z posledních let hovoří jasně. Ženy způsobí více drobnějších dopravních nehod než muži. Muži ale vedou smutný žebříček viníků vážných dopravních nehod s tragickými následky. Co z toho vyplývá? Muži jsou si za volantem jistější, a právě to je často důvodem k přeceňování svých schopností a větším sklonům k rizikovější jízdě.

K TÉMATU  Příprava ryb : jak na chutného lososa, pstruha i kapra. Zkuste naše recepty

Oproti tomu ženy jsou při řízení nervóznější, úzkostnější a opatrnější. To u mnoha řidiček vede k nepozornosti. Ženy jsou totiž od přírody naprogramované jinak než muži. Snaží se zvládnout několik věcí najednou, aby ušetřily čas. A to bohužel i při řízení vozu.

Když žena usedne za volant, tak sice “jen” řídí, ale v hlavě si projíždí nákupní seznam, rozvrh dětí, plánované pochůzky (v tom horším případě vyřizuje telefony nebo dodělává make-up, který ráno nestihla) a mnoho dalších věcí, které rozptylují její soustředěnost. A právě to je důvodem drobných ťukanců, škrábanců a podobných lehkých kolizí, kdy je na vině žena. 

Nejčastější výmluvy žen

Zatímco muži mají většinou v sobě adrenalin a rychlou jízdu tak nějak zakódované už od narození, ženy jsou od přírody klidná stvoření. To ovšem neznamená, že bychom nemohly mezi ženami najít milovnice silných aut a rychlých jízd. Řízení bývá zdrojem nervozity a obav. Nejčastější výmluvy žen, aby nemusely usednout za volant:

  • “Zítra opravdu začnu”. Máte řidičák několik let a jednou za čas se jedete projet s manželem po nějaké opuštěné cestě, kde není žádný provoz? Je vám to povědomé? 
  • “Manžel mi své auto nepůjčí”: Ve výjimečných případech je to jistě pravda, nicméně mnoho mužů by určitě nemělo problém vám své vozidlo s radostí svěřit. Zejména pak, kdyby to pro ně znamenalo, že se vyhnou víkendovému nákupu, na který by vás jinak museli odvést. 
  • “Až bude lepší počasí”: Je mlha, prší, napadl sníh, padá listí… a tak dále. Počasí je jednou z nejčastějších výmluv, které ženy používají, aby se vyhnuly řízení. 
  • “Až nebude takový provoz”. Ženy z větších měst se často děsí situací, kdy by měly stát na semaforu nebo kličkovat mezi nervózními řidiči v koloně. Častým důvodem jejich nechuti k řízení je proto hustší provoz.
K TÉMATU  První dovolená u moře – tipy, jak pomoci dítěti překonat strach z moře

Jak získat sebevědomí za volantem?

Příčin toho, že se žena za volantem cítí nejistě a má sklony zmatkovat, bývá hned několik. Ale téměř s každou se lze poměrně snadno vypořádat. 

Mluvte se zkušeným řidičem

Dostanete-li se jako řidička do nějaké nepříjemné nebo nepřehledné situace, která ve vás vyvolává obavy z dalšího řízení, můžete požádat o pomoc někoho ze svého okolí. Rozeberte dopodrobna tu situaci s jiným, zkušenějším řidičem, jemuž důvěřujete a jistě se vám dostane rady, jak se příště nejlépe zachovat.

Trénujte

Trénink dělá mistra. A v řízení to platí mnohonásobně. Pokud si nejste jistá svým řidičským uměním a potřebujete své sebevědomí maličko povzbudit, bude pro vás trénink to pravé. K tomuto se hodí například slepá ulice, odstavná plocha, nevyužité letištní plochy nebo vysekané pole. A je jedno, zda si chcete procvičit startování, couvání nebo samotnou jízdu. 

Pečlivě si vyberte spolujezdce

Klidný a vyrovnaný spolujezdec je klíčový pro vaší řidičskou pohodu. Pokud je váš partner, tatínek nebo kamarád, který s vámi často usedá do auta, nervózní z každého vašeho pohybu, na sebevědomí vám to příliš nepřidá. 

Zkuste školu řízení

Skvělým způsobem získání řidičského sebevědomí, je návštěva výukového programu, zaměřeného na ženy. Projekty podporující získání jistoty za volantem zaměřené především na řidičky mohou být skvělou šancí, jak si procvičit různé situace i dosavadní dovednosti a odbourat obavy z řízení. Navíc si ověříte i úroveň své řidičské gramotnosti a dostanete se do kolektivu žen, které trápí podobná nejistota jako vás. A buďme upřímné… Nic nemůže povzbudit víc než vědomí, že v tom nejste samy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Autoškola: Zábavné příhody aneb vzpomeňte na své začátky

Psychoterapie není tabu. Proč ji vyzkoušet?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.
Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.
Nikdo není dokonalý… S tím se buď můžete smířit, nebo se rozhodnout s nedokonalostí bojovat. K dokonalé postavě vám pomůže dieta a osobní trenér a k dokonalému úsměvu zase rovnátka. Pojďte se podívat, jaké problémy vám pomohou vyřešit.
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.
Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Víte, že práce na poli, házení lopatou nebo pochod Praha-Prčice je pro naše tělo méně škodlivé než nesprávné sezení? Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Jak sedět, je zásadní pro vaše zdraví.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Těšili jste se na první společnou dovolenou v zahraničí, ale dítě tvrdošíjně odmítá vlézt do moře? S jeho obavami je nutné pracovat citlivě, ať už se jedná o roční batole nebo tříletého sviště. Podívejte se, jak si s nimi poradit, abyste nemuseli zůstat jen u hotelového bazénu.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.
I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 

Výběr článků

Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.
Ztráta blízkého člověka je jednou z nejbolestivějších životních zkušeností. Bezprostředně po úmrtí vámi může zmítat zmatek, chaos a šok. Nebudete tomu věřit. Přichází velký žal a truchlení. Je možné se s tím vůbec vyrovnat? A jak? Co přesně dělat a kdy?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.

Nepřehlédněte

Už se vám někdy do uší dostala voda? Měli jste škytavku nebo vás nesnesitelně bolela hlava? Určitě ano. Naše babičky si s těmito věcmi vždy dokázaly hravě poradit. Naučme se to jako ony!
Název této léčivé metody přímo zavání jemnými vůněmi, které vás ovanou hned, jakmile se a takovou aromaterapii vydáte. Poslední dobou e mezi lidmi tato nenásilná cesta harmonizace vlastního těla i duše stále populárnější.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek