Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Elena (35): Manžel se přiznal, že ho láká polyamorie. Co mám dělat?

Elenu trápí to, co mnoho dalších žen, ačkoliv o tom veřejně nemluví. „Můj manžel se mi nedávno svěřil s tím, že by chtěl ještě další vztah. Jsme manželé přes dva roky, cítím se ve vztahu šťastná. Jenže mu očividně nestačím. Chtěl by ještě jinou ženu, chodit s ní na rande a dokonce souložit. A já si mám prý taky někoho najít. Jenže já nic takového nechci, co mám dělat?“ Její muž mluví o tzv. polyamorii a v mužských fantaziích se nejedná o nic ojedinělého.
polyamorie
Ne každý ve vztahu je pro polyamorii. (foto: 123RF)

14. 10. 2021

Co polyamorie znamená?

Podle rozšířené definice je polyamorie životní styl, kdy osoba žije v několika milostných vztazích. Je to tedy druh nemonogamního soužití, který je založený na toleranci k dalším vztahům. Podle lidí vyznávajících polyamorii je možné žít za vzájemného souhlasu všech zúčastněných, nejde přitom o nevěru nebo podvádění. Že si něco takového neumíte představit? Ale co když o tom váš partner najednou začne mluvit jako o hotové věci?

Proč po něm vůbec touží

Pro ženy je docela typické, že se nemonogamním vztahům vyhýbají jako čert kříži. Každá žena se typicky snaží především o to, aby byl manžel ve vztahu spokojený a nevyhledával jiné sexuální partnerky. Je jim to dáno biologicky, stejně tak jako mužům jejich touha pobývat s co nejvíce ženami. Podstata tkví v rozdílnosti mužů a žen, které se jen tak nezbavíme: ženy chtějí udržet rodinu pohromadě, zatímco muži pociťují silnou touhu oplodňovat a vytvářet početné potomstvo.

Proč se touze hned nepodvolit?

Jenže nejsme v pravěku, abychom se podvolili svým nejhlubším touhám, často neopodstatněným a v dnešní době docela problematickým. Vždy to totiž nemusí vést k dobrému. Ačkoliv má partner zcela opačnou touhu než partnerka, kdyby se jí náhle podrobil každý muž, mohli bychom mluvit o úplném chaosu ve společnosti.

Podívejte se na věc i z racionálního hlediska. Nejvhodnější je si s partnerem promluvit (klidně i několikrát). Nalijte si s partnerem večer víno a povídejte si o tom, co vás v osobním životě nejvíc láká, co cítíte a co od toho druhého očekáváte.

Můžu na to kývnout?

Když partner bude nadále opakovat, že je pro něj polyamorie zajímavá a že chce zažít polyamorní vztah, a vy jste mu už vysvětila, že je to něco, co si v žádném případě nepřejete, zkuste na to jít trochu jinak. Muži se často nechtějí smířit s tím, že po celý život budou mít jen jednu partnerku. Jde s tím horko těžko něco dělat. Samozřejmě můžete přistoupit na jeho hru a souhlasit s tím, že takový vztah vyzkoušíte.

K TÉMATU  Ivana (35): Syndrom vyhoření byl i můj problém. Co mne naučil?

Není to nic, za co byste se mohla stydět. Pokud se na tento krok cítíte dostatečně silná, jděte do toho. Chce to hlavně odvahu, zdravé sebevědomí a hodně tolerance. Můžete tak získat nového sexuálního partnera a okořenit svůj intimní život.

Co když na tom trvá a já nechci?

Taky se ale může stát (a stává se to často), že si polyamorní vztah vyzkoušet nechcete. Taky dobře. Rozhodně nepřekračujte hranice své komfortní zóny. Důležité je, aby se v polyamorním vztahu cítili dobře všichni jeho účastníci. Proto máme pro vás jiné netradiční řešení. Vysvětlete svému muži, proč konkrétně si nepřejete, aby žil v sexuálním partnerství ještě s někým jiným.

Dále mu ale navrhněte, že můžete použít svou představivost a polyamorii si vyzkoušet zatím nanečisto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Marcela (42): Přeji si adoptovat dítě, ale manžel a děti s tím nesouhlasí

Miriam (33): Můj manžel bere 6 let drogy. Přišla jsem na to až po svatbě

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Vlastní pleťový krém přizpůsobíte typu a stavu vaší pleti. Až vyzkoušíte jeden z těchto jednoduchých a rychlých receptů, budete mít chuť experimentovat s dalšími esencemi a vůněmi.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Když přijedete do Itálie, je to naprosto běžné. Každá žena tu má svůj skútr, se kterým jezdí do práce, na nákupy, ale třeba i vyzvedávat děti ze školy. Jak se žije řidičkám skútru v Česku?
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.
Na umělé nehty se používá gel nebo akryl. Některé ženy si je nemohou vynachválit. Jiné, a to i ty, které je třeba dočasně používaly, říkají "už nikdy více". Co rozděluje tyto dva tábory? Třeba jen to, že o umělé se nemusíte delší dobu starat a jsou stále upravené. Na přirozených nehtech musíte pracovat denně, jinak nebudou nikdy vypadat dobře.
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.
Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Samozřejmě že ji zvládnete. Cesta do Santiaga de Compostela má mnoho podob. Můžete si zvolit dlouhou a strastiplnou cestu, nebo raději půjdete kratší úseky a hezky pěkně po upravených cestičkách. Všechno se počítá. Každý krok se počítá.
Přejete si, aby se ve vaší ložnici nebo obýváku vyjímal originální lapač snů? Tento kouzelný bytový doplněk má podle starých indiánů dokonce magickou moc. Už se těšíte, až si vyrobíte ten svůj?

Výběr článků

Nejběžnější příčinou lupů je seboroická dermatitida nebo někdy nazývaná seborrhea. Suchá pokožka, citlivost na specifické vlasové produkty a kožní podmínky, jako je ekzém nebo lupénka, mohou zvýšit náchylnost k tvorbě lupů. Rovněž se věří, že běžná houba malassezia může být spouštěčem. Jak na lupy?
Samozřejmě že ji zvládnete. Cesta do Santiaga de Compostela má mnoho podob. Můžete si zvolit dlouhou a strastiplnou cestu, nebo raději půjdete kratší úseky a hezky pěkně po upravených cestičkách. Všechno se počítá. Každý krok se počítá.
Když se pleťové póry ucpou nečistotami a přebytečným kožním mazem, začnou se černé tečky objevovat rychleji než houby po dešti. Co na ně platí? Zapomeňte na drahou kosmetiku, pár účinných zbraní máte doma! A ke všemu jsou za hubičku…

Nepřehlédněte

Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Pěstování zeleniny je v plném proudu. Zatímco někteří aktivně do připravených a okopaných záhonů sází brambory, jiní se pouští do pěstování jahod nebo salátů. A pak jsou tu ti, kteří si zatím do skleníků sází papriky, jež mají tendenci prodlužovat život.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek