Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Bylinková zahrádka: Pastva pro oči, duši i chuťové pohárky

Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
bylinková zahrádka
Bylinková zahrádka se bude vyjímat třeba na skalce. (foto: 123RF)

28. 03. 2022

28. 03. 2022

Voňavý tymián do marinády na grilování, osvěžující máta do limonády, bazalka do letních salátů. Mít po ruce čerstvé bylinky je vždy výhodou, a to nejen při přípravě chutných pokrmů, ale i v případě, že si chcete namíchat lahodný drink nebo uvařit léčivý čaj. Bylinková zahrádka se často stává nejoblíbenějším koutem zahrady a to nejen pro nás, ale také pro čmeláky, včely a motýly, jejichž krásu můžeme díky bylinkovému záhonku obdivovat celé léto.

Starost a péče o ni navíc není vůbec žádná věda a zvládne ji hravě i nepříliš zkušená zahradnice. Bylinky jsou totiž minimálně náročné na péči a pokud jim vyberete vhodné místo, budete se moci z jejich krásy i vůně těšit několik let. Bylinková zahrádka navíc bude dobře snášet i horké letní dny a suché období, které většině květin spíše škodí. Čím bychom se měli při zakládání bylinkové zahrádky řídit?

Kde se bude bylinková zahrádka nejlépe vyjímat?

Místo

Ať už plánujete vytvořit svou bylinkovou oázu uprostřed skalky, nebo se chystáte založit samostatný bylinkový záhonek, platí při výběru místa jedno zásadní pravidlo. Většina oblíbených bylin, a zejména ty středomořské, vyžadují pro svůj růst hodně slunce. Pamatujte tedy na to, že čím slunnější stanoviště své bylinkové zahrádce vyberete, tím aromatičtější vaše rostlinky budou.

Dalším vodítkem, kam bylinkovou zahrádku umístit, je samozřejmě také výběr konkrétních rostlin, jejich vzrůst a potřeby na pěstování. Obecně se tedy dá říct, že polostinná část zahrady chráněná před větrem, kde je sluníčka během dne o něco více než stínu, je ideální místo, na kterém vám bylinková zahrádka bude vzkvétat.

Velikost a tvar záhonku

Velikosti a tvar bylinkového záhonku uzpůsobte především svým potřebám, vzhledu a velikosti zahrady. Bylinková zahrádka může mít jak klasický plochý obdélníkový tvar záhonu, tak podobu okrasného kruhu či oválu, nebo ji můžete pojmout jako skalku. Velmi oblíbené jsou v posledních letech také bylinkové spirály nebo “šneci”, kdy se za pomoci plochých kamenů a půdy tvoří požadovaný tvar, do něhož se poté vysazují bylinky. 

K TÉMATU  Kokedama, živá mechová kráska do každého interiéru

Příprava půdy

Na rozdíl od některých druhů květin či zeleniny nejsou bylinky nijak náročné na živiny, nejvíce jim může uškodit nadbytek vláhy. Půdu pro svůj bylinkový záhon volte proto lehkou a vzdušnou. Bylinková zahrádka potřebuje především dobře propustnou půdu, které docílíte přimícháním písku, štěrku nebo dřevnatého popela. Před samotnou výsadbou je také vhodné půdu na bylinky připravit tím, že ji dobře prokypříte a zbavíte veškerého plevele včetně kořínků či jiných nečistot.

Výběr bylinek a rozvržení záhonu

Při výběru konkrétních rostlin do své bylinkové zahrádky se můžete řídit nejen jejich využitím a vůní, ale také popřípadě vzhledem, tak, aby utvořily esteticky příjemný celek. Důležité je si před samotnou výsadbou dobře rozmyslet celkové rozvržení záhonu a zohlednit především výšku, do které konkrétní bylinky mohou dorůst a jejich požadavky na prostor.

Rozmarýn, máta, šalvěj, meduňka či libeček patří k vzrostlejším bylinkám a mohou dosáhnout výšky až přes jeden metr, proto je vhodné sázet tyto bylinky spíše do středu (popřípadě k zadní části záhonu), aby vám později neomezovaly přístup k ostatním nižším bylinkám. Tymián, levandule, šalvěj či měsíček lékařský jsou zástupci středně vysokých bylinek. Vhodné místo je pro ně proto uprostřed bylinkové zahrádky. Bazalka a pažitka se díky svému vzrůstu zase hodí do popředí skalky či záhonu.

Jak se o bylinkovou zahrádku starat?

Jak již bylo řečeno, vzrostlá bylinková zahrádka nebude nijak náročná na živiny ani na zálivku, nicméně čas od času je dobré i nenáročný bylinkový záhonek či skalku zalít. Především během parných letních dní, kdy i několik dní neprší, je vhodné stav své zahrádky kontrolovat.

Něco jiného platí v případě malých sazeniček. Čerstvě založenou bylinkovou zahrádku musíme pravidelně zalévat, a to zejména pokud nastane suché jaro. K další péči, kterou vaše bylinková zahrádka jistě ocení, patří její pravidelné zastřihování. Tím docílíte nejen hezkého tvaru rostlinek, ale také podpoříte jejich košatost. 

K TÉMATU  Léčivé bylinky příznivě ovlivní váš organismus. Hlavně je nemíchejte! Které se teď vyplatí sbírat a jak pomohou?

Bylinky na terase či balkóně

Pokud nemáte vlastní zahradu ani jinou možnost, jak pěstovat bylinky v otevřeném prostoru, můžete si celkem snadno založit vlastní bylinkovou zahrádku i na balkóně či terase. Pro bylinky pěstované v truhlících nebo okrasných nádobách je vhodný již předem namíchaný substrát, který seženete v každém zahradnictví. Při pěstování bylinek v bytě je však potřeba myslet na to, že bylinková zahrádka na parapetu vaší kuchyně vám nebude dělat radost tak dlouho, jako bylinky pěstované venku. Vhodnější je tedy připravit svým bylinkám dobré podmínky alespoň na balkoně, kde se jim bude dařit přece jen o něco více.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bylinky na hubnutí: Zelení pomocníci, kteří usnadní cestu za štíhlou linií

Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Říká se: „S chlapem špatně, ale bez něj ještě hůř.“ Tohle rčení nezní pro nás, ženy, tedy vůbec optimisticky! Skoro to vypadá, že ať tak nebo tak, máme to úderem plnoletosti prostě spočítaný, jen s tím chlapem bude ta hrůza zvaná život jaksi snesitelnější. V posledních letech si však stále více žen po rozchodu či rozvodu raději zvolí život o samotě. A navzdory tomuto rčení jen kvetou. Proč tomu tak je? Že by přece jen život bez chlapa skýtal také nějaké výhody? Samozřejmě! Tady jsou.
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
Společnost Pantone sestavuje každý rok aktuální paletu barev. Vždy dvanáct výrazných odstínů a čtyři neutrální barvy. Z těch výrazných se vybere barva roku, kterou je letos 19-4052 Classic Blue. Klasická modrá je skvělá, protože sluší prakticky všem. Kde najde uplatnění v interiéru a jaký kousek v šatníku bude nejvíc trendy?
Mít styl a brát stárnutí s humorem. Udržet si elán, sebevědomí, vtip a vidět život vždy z pozitivní perspektivy. Cool babča Baddie Winkle i po devadesátce ví, jak vyždímat svůj čas tady na maximum. Čím inspiruje mladé i staré?
Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?

Výběr článků

V dalším chladném pracovním týdnu pomalu ukončete případné spory s ostatními, ať je nepřenášíte do dalšího roku. Nezapomínejte na péči o své zdraví, a zajděte se uvolnit od stresu do divadla, kina nebo na koncert. Co dalšího na vás čeká vám napoví horoskop krásy a duševního zdraví, který připravila astroložka Naďa Šmídová
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.

Nepřehlédněte

Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
Mí rodiče jsou spolu už přes dvacet let. Vždycky jsem si myslela, že je nikdy nic nerozdělí, ale pak jsem přišla na to, že není všechno tak růžové. Nechtěla jsem se nikdy do jejich věcí plést, ale když jsme zjistila, co táta mámě provádí, rozhodla jsem se říci pravdu o tom, co vím. Táta mě ale zastavil a uplácí mě. Cítím se hrozně, ale na druhou stranu se mi to líbí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek