Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Cestovatelské okénko: vydejte se na kouzelný Mauricius

Dovolená na ostrově Mauricius zní jako sen každého cestovatele. A přitom cestování na něj nemusí být žádná složitá ani drahá záležitost. Ostrov Mauritius je rájem, kolem kterého se rozprostírá nekonečná Indický oceán. Je to kouzelný ostrov s bílými a čistými plážemi, vysokými a zelenými palmami, na nichž zpívají úžasně barevní ptáci.
mauricius
Poznejte Mauricius na vlastní kůži. (foto: 123RF)

12. 08. 2021

Zní to prostě báječně, že ano? Zapomeňte teď na to, jestli tam opravdu pojedete či nikoliv a ponořte se s námi do cestovatelského snění!

Jak to bylo dřív a jak je tomu teď

Kdysi dávno byl tento ostrov aktivní sopkou, avšak nyní je již vyhaslá. Na ostrově tedy nemusíte mít strach, že budete náhle evakuováni a zároveň si můžete užívat krásy přírody, které okáže přinést jen místo vyhaslé sopky. K vašim službám vám budou luxusní hotely, písčitá pobřeží a nepopsatelně báječný oceán, ve svém si můžete užívat volný čas podle svého uvážení – jít si zaplavat, na člun, nebo se potápět. Právě kvůli potápění sem přichází obrovské množství lidí, aby viděli onu nepopsatelnou krásu místních korálů.

Proč Mauricius

Proč si k dovolené vybrat právě Mauricius se zdá po předchozím odstavci už téměř jasné. Sněhově bílé a nekonečné písečné pláže, modrá křišťálově čistá voda, nádherná příroda ostrova, rozmanitost a bohatství podmořského světa – to vše je o ostrově Mauricius k dostání. V následujících odstavcích se můžete dozvědět ale ještě víc, třeba o kulturním dědictví, místní kuchyni nebo místech, kam se podívat.

Kulturní dědictví

Ostrovní stát Mauricius býval kolonií Francie a nyní formálně na Mauriciu vládne královna Velké Británie, což mělo pozitivní vliv na kulturu a kuchyni těchto lidí. Obyvatelé ostrova mají dobrou úroveň vzdělání, jsou velmi tolerantní a pohostinní, a proto na ostrově téměř neexistuje zločin.

Není to žádná Sicílie, kde byste se museli obávat mafiánů na každém kroku. Obyvatelé si navíc turistů váží a budou vám vycházet často vstříc. Pokusí se udělat vaši dovolenou na tomto nádherném rajském ostrově nezapomenutelnou.

Krásy ostrova Mauricius

Během dovolené na Mauriciu byste určitě měli věnovat pozornost takovým krajinným místům jako jsou vysoké zalesněné hory, neobvykle krásné krátery vyhaslých sopek, sněhově bílé nekonečné pláže a zejména pohled do křišťálově čisté modré vody, v jejíž hloubi se skrývají nepopsatelné korály.

K TÉMATU  6 měst, kam na prodloužený víkend po Evropě

Hlavní rozdíl mezi jižní a severní stranou ostrova je v tom, že na té jižní existuje kousek pobřeží, kde se nenacházejí korálové útesy, a proto je zde možné věnovat se surfování nebo rybaření, a nikoliv všudypřítomnému potápění.

Podnebí a měna

Na celém ostrově je podnebí příjemné a stabilní, zejména subtropické. Plavecká sezóna zde trvá celý rok, voda je zde teplá a její teplota dosahuje 22 °C. Nejtepleji je na Mauriciu v období mezi lednem a dubnem, kdy teplota dosahuje 30 °C. Nejchladněji je tam naopak v červenci až září. Měnou ostrovního státu Mauricius je mauricijská rupie.

Můžete si vyměňovat peníze v hotelech i v bankovních institucích na ostrově a kreditní karty jsou přijímány ve všech obchodech a bankách na ostrově.

Mauricijská kuchyně

Kuchyně ostrovního státu Mauricius je velmi různorodá, díky poloze Mauricia se zde spojily různé chutě světa, od evropské kuchyně až po asijskou. Mezi tradiční pokrmy patří zeleninová pita s názvem Dol Pori obsahující zeleninu, fazole, kari, nebo čatní. Rybí omáčka vindaye se připravuje směsí ryb, kurkumy, česneku, cibule a hořčice, pak se vše podusí a servíruje s čočkou nebo rýží.

Pravděpodobně toto jídlo má svůj původ v Číně. Také můžete okusit sladký bramborový koláč připravovaný z bramborového těsta s příměsí kardamomu a kokosu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kostarika: Země adrenalinu a zážitků. Co zde navštívit a podniknout?

Cestovní lékárnička. Co by měla obsahovat, abyste byly na cestách v klidu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?
Rozvodové řízení je jedním z nejobtížnějších milníků v životě. Zvláště když obě strany zažívají vztek nebo bolest a jsou do toho zapojeny děti. Jak můžete přistupovat k rozvodu z rozumnějšího a informovanějšího hlediska, abyste usnadnili rozchod sobě i své rodině?
Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.
Poslední schůzku s Nelou pojala koučka Marcela Hlaváčková poněkud netradičně. A podle očekávání z ní měla její klientka velkou radost. Proč? To se dočtete na řádcích níže.
Začali jste pracovat z domova a zařizujete si proto svou domácí kancelář? V takové domácí kanceláři by rozhodně neměla chybět kvalitní židle, díky které si nezruinujete svou páteř. Jenže jak takovou kvalitní kancelářskou židli vybrat?
Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Ať už v Jihočeském kraji strávíte jediný den nebo týdenní dovolenou, vždycky budete mít co poznávat a na co se dívat. Objevujte krásu našich měst, historie a přírody.
Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Měl to být hit, naslibovali nám nejdrsnější reality show. A místo toho máme v televizi pohled na táboření v exotice uplakaných celebrit. Survivor patří k nejsledovanějším a nejoblíbenějším reality show na světě. Asi nejslavnější je ale originální americká verze, kterou už 41 sezón moderuje Jeff Probst. U nás se vysílala pod názvem Kdo přežije.
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?

Výběr článků

Krásný podzim, který nás čeká, přímo láká na výlety do přírody. Stromy začnou hrát všemi barvami, a tak pokud není venku zrovna lijavec, stačí se teple obléknout a hned můžete vyrazit. Ať už sami, v páru nebo s rodinou, podzimní přírodu si zamilujete.
Možná právě teď zjišťujete, že vaše maminka nebo babička na ledasco nestačí. Jak je zabezpečit a co všechno zajistit? Ptali jsme se za vás.
Sychravé počasí střídá prosluněné dny. Ráno vycházíme ven téměř v mrazu, odpoledne šplhají teploty ke dvaceti stupňům. Právě toto období patří k těm, kdy se nachlazení nejspíš nevyhneme. Pokud ale znáte triky našich babiček na posílení imunity a přírodní léčbu rýmy a kašle, ničeho se obávat nemusíte.

Nepřehlédněte

Mít pevné nohy bez celulitidy – to je sen nejedné ženy. Mezi námi se najde jen malé procento těch, které jsou se svými dolními končetinami spokojené.
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek