Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Vypěstujte si na zahradě mandle. Mandloň vám bude dělat radost nejen plody

Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!
mandle
Už jste někdy ochutnali čerstvé mandle? (foto: 123RF)

22. 03. 2022

Mnozí lidé se mylně domnívají, že je pro pěstování mandloně zapotřebí nějaké zvláštní klima. Jenže ve skutečnosti není žádné exotické nebo příliš teplé podnebí nutné. O strom se jen musíte starat, poté vám přinese opravdu bohatou úrodu a vy sklidíte lahodné a šťavnaté mandle přímo zde, v českých podmínkách.

Krásné stromy, které přinesou nejen úrodu 

Každý majitel zahrady chce, aby byla nejen krásnou ozdobou celého domu, ale také aby byla k něčemu užitečná čili aby například plodila nějaké zdravé pochoutky. Pokud si na zahradu vysadíte zrovna mandloň, dobrot se dočkáte.

Mandle jako takové patří mezi nejoblíbenější zdravé pochoutky vůbec. Co je zajímavé, tak že nikdo neví, odkud vlastně pochází. Pravděpodobně jejich kořeny sahají až do daleké Asie, ovšem už před čtyřmi sty lety se mandloně vyskytovaly i na Moravě. V Čechách se s nimi bohužel dodnes příliš nesetkáte.  

Odrůdy mandloní

Stejně jako rozlišujeme mandle podle chutí nebo zpracování, existují i různé odrůdy mandloní. Ty plodí buďto mandle s tvrdou peckou a sladkým jádrem, nebo praskavé mandle s měkkou peckou a sladkým jádrem. Setkat se můžete i s hořkými mandlemi, které mají tvrdou pecku a hořké jádro.

sad
Mandloňový sad v květu je nádherná podívaná. (foto: 123RF)

Co se týče zmiňovaných odrůd mandloní, některé z nich jsou takzvané cizosprašné, jiné částečně samosprašné a další plně samosprašné. U všech ale platí, že kvetou na jaře. Bohužel se velice často stává, že pokud u nás zima dřímá o něco déle, mandloně poškodí. Mrazíci jsou k nim velmi nešetrní. Z toho důvodu většinou přežije jen část květů.

Jak pěstovat mandle na mandloni 

Jelikož jste nyní seznámeni s nepříjemnostmi, k nimž může během pěstování dojít, a jste s nimi zcela smíření, přichází řada na samotné pěstování mandlí. Odborníci tvrdí, že stromy jako takové jsou vůči mrazům odolné (jenom květy jsou náchylné), proto se nemusíte obávat toho, co se s nimi přes zimu stane. Je však dobré je mít na chráněných stanovištích, ideálně se vyhýbejte mrazovým kotlinám, kde by byl život mandloní významně ohrožený.

K TÉMATU  Řasokoule je hitem posledních let. Co umí a jak se o ni starat?

V nejlepším případě je umístěte na takové stanoviště, kde je poloha otevřená a kde jsou hluboké, teplé a těžké půdy. Pokud je dané místo plné živin, pěstování bude jistě úspěšné.

Pěstování čtvrtkmenu nebo polokmenu

Zpravidla se mandloně pěstují čtvrtkmenem nebo polokmenem, jež mají volně rostoucí patrovou korunu a terminál. Stromy se mohou zanechávat hustší, není to stejné jako s jinými ovocnými stromy na vaší zahradě.

K vysazování se uchylte na jaře. Terminál se zkracuje o tři až pět pupenů, ponechává se čtyři až pět kosterních větví, korunka se jen mírně upraví. V dalších letech se “zapěstovává” korunka. Jelikož mandloň za svůj život produkuje velké množství zahušťujících výhonků, je zapotřebí se o strom opravdu pečlivě starat. Nebojte se do něj i trochu “říznout”, čímž se znásobí jeho plodnost.

Jak poznat zralé plody?

To, co každého pěstitele zajímá je, kdy se mohou plody sklízet, respektive kdy jsou zralé. Zralost poznáte podle praskání a sesychání zeleného oplodí. V takové chvíli se plody oplodí zbavují a mandle se suší v lískách v teple, kde proudí vzduch (tím zamezíte jejich zplesnivění). Až je proces u konce, mandle se skladují zásadně v suchém a chladném prostředí, a to ideálně ve skořápkách. Ty jim zachovají chuťové vlastnosti i na mnoho let dopředu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vanilkový dezert s mandlemi. Krémový a nadýchaný

Dokonalá zahrada. Nejlepší tipy, jak ji uzpůsobit tak, aby se propojila s vaší myslí a nitrem!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by neznal roztomilá dvojčata Annie James a Hallie Parker z filmu Past na rodiče, kde si Lindsay Lohan zahrála dvojroli po boku Dennise Quaida a Natashy Richardson. A právě tento film se stal jejím odrazovým můstkem, který jí navždy změnil život.
Barva bot o vás hodně prozradí a v případě lodiček to platí dvojnásob. Vyberte si barvu podle svého vkusu a osobnosti a doplňte svůj outfit chytře a vkusně. Lodičky jsou klasické dámské boty, kterými nikdy žádný model nepokazíte. Můžete je brát na slavnostní příležitosti k róbám, ale využijete je i v casual módě. Ženy v byznysu je také ocení ke kostýmkům nebo do práce na jednání. Lodičky jsou kouzelně ženské, proto se vyplatí mít jich víc párů. Jaké barvy by neměly chybět ve vašm obetníku objevíte v tomto článku.
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.
Spánek je komplexní proces (přesněji několik různých procesů), který se nám i po mnohaletém zkoumání nepodařilo zcela probádat. Co však bezpečně víme, je to, že jeho kvalita významně ovlivňuje celkový stav organismu. Zarážející je, že podle statistik zhruba třetina populace čelí problémům s usínáním. U deseti procent jde o potíže dlouhodobé, jež se mohou nepěkně podepsat na zdraví. Je to i váš případ a hledáte klíč k rychlejšímu usínání a potažmo klidnějšímu spánku? Máme pro vás hned několik doporučení a tip na „must have“ interiérový prvek.
Klimakterium neboli menopauza je přirozené období v životě ženy, které může nastat kdykoli mezi 45. až 55. rokem života. Organismus pozvolna přejde z reprodukční fáze do fáze klidové. Tahle fyziologická životní etapa se prostě nedá zastavit ani obejít. A tělo vám může připravit horké chvilky právě ve věku, kdy se cítíte tak skvěle. Dá se ale to zvládnout.
Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
Jedni je milují pro jejich klasický vzhled a charakteristické prošívání, které lze poznat hned na první pohled, jiní pro ně zase mají slabost, neboť se od konkurence odlišují trvalostí, komfortem a různorodými střihy, mezi nimiž si každý ctitel džínů snadno najde něco pro sebe. O jakých kalhotách je zde řeč?
Venku je sychravo, zima, a druhý den svítí slunce a sundaváte vrstvu oblečení. Právě tohle období je nejnáročnější na náš imunitní systém. Jak se dá zvýšit obranyschopnost organismu?
Jestliže jste sama ve třiceti, není na tom dnes nic divného. Pokud zůstáváte stále sama a je vám čtyřicet či padesát, začínáte vypadat podezřele. Dlouholeté představy jsou, že je single typicky mladý muž nebo mladá žena, kteří si užívají života, cestují nebo dělají kariéru. Je ale tohle tvrzení pravdivé?
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Slyšeli jste někdy o meditaci? Zkoušeli jste ji někdy praktikovat nebo ji dokonce již praktikujete? Dnešní článek bude totiž právě o ní! Pro ty z vás, kteří o meditaci slyšíte poprvé, tak pokračujte ve čtení, protože se dozvíte, jak moc vám může změnit váš život. A to pozitivně. Redukovat stres, léčit vaše tělo, cítit se klidně, cítit se radostně a spoustu dalších benefitů!
Období plodných dnů i samotná ovulace jsou jedinou cestou, díky které je možné stát se maminkou. Věděli jste ale, že ovulace v jednom cyklu nemusí být pouze jedna? A jak je možné, že za měsíc může tělo ovulovat klidně dvakrát?

Výběr článků

Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
V práci blázinec, dovolená vyloučená a jarní prázdniny na krku. Nemoc nebo nedostatek peněz, důvodů, proč nemůžete vyjet s dětmi na jarní prázdniny, může být celá řada. Proto ještě nemusí dítě celý týden sedět doma u televize a tabletu. Zkuste mu připravit tak trochu jiné prázdniny.
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.

Nepřehlédněte

Lidé dávají na první dojem. Pokud není zrovna dobrý, automaticky člověka přesouvají do škatulky - s ním se bavit nechci. Velkou měrou se na dobrém prvním dojmu podílí i náš úsměv. Pokud jsou zuby plné kazů, druhého to spíše jenom odpudí. Ano, stáváme se možná trochu povrchními, ale většinou za zkaženými zuby stojí nedostatečná dentální hygiena a to o člověku něco naznačuje.
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek