Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Čertův dráp se považuje za zázrak. Co všechno umí?

Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.
čertův dráp
Znáte zázrak jménem čertův dráp? (Foto: 123RF)

13. 08. 2021

Jak poznáte čertův dráp? 

Že se zrovna pohybujete kolem pouště Kalahari v Africe a že byste si rádi takovou rostlinu odnesli s sebou domů? Pak se ptáte, jak ji vlastně v té smršti všech poznat. Čertův dráp má velmi specifické, tmavě růžové až fialové květy. Jeho plody jsou tvarované a jsou opředeny ostrými drápky (ostatně i proto se rostlině říká tak, jak říká).  

I když se vám rostlina na první pohled jeví jako velice zajímavá, její vzhled je pouze tím prvním, co zaujme. Skutečný poklad se podle odborníků skrývá pod vrstvou hlíny čili pod zemí. Pokud chcete svému zdraví ulevit či mu prospět, využijte její hlízovité kořeny, které se už od pradávna používají například při léčbě pohybového aparátu, také bolestí kloubů nebo šlach či zad. Poskytují i úlevu například od dny nebo revmatoidní artritidy.  

Více informací o rostlině 

Pokud bychom měli zmínit několik odborných definicí či věcí, řekneme, že se jedná o plazivý sukulent, jehož domovem je jižní Afrika. Jak již bylo zmíněno, ve volné přírodě se nachází kolem pouště Kalahari. To, jaké zbarvení květy mají již bylo řečeno, stejně tak že plody oplývají ostré trnovité výběžky.  

Jeho účinky se používají už po dlouhá staletí 

U nás jeho účinky nevyužíváme zas tak dlouhou dobu. Přece jenom z Afriky k nám začaly putovat věci až poměrně pozdě. Z účinků rostliny se tak těžilo zprvu jenom na domovském kontinentu. Zde se o nich ví už dlouhá staletí.  

Nejdříve z nich těžili takzvaní Pigmejové, kteří využívali sušené kořeny při léčbě horečky nebo při bolestech kloubů. Později se s nimi léčily otoky nebo se podporovalo trávení.  

Do Evropy až ve dvacátém století 

Nabízí se otázka, kdy jsme z účinků čertova drápu začali těžit i my, Evropané. Z dostupných informací vyplývá, že se k nám rostlina dostala až v minulém čili dvacátém století. Právě v té době byla rostlina podrobena mnoha studiím a vědeckým výzkumům, aby se potvrdily ony zdravotní účinky a zdali se opravdu jedná o přírodní lék, jak ho vyzdvihují Afričané a tamější domorodci.  

K TÉMATU  Bylinky na zánět močového měchýře. Které a jak fungují podle bylinkářky Kateřiny Bílkové? Jak si je správně připravit?

Po provedení mnoha průzkumů se skutečně přišlo na to, že se jedná o zdraví prospěšnou rostlinu, jejíž seznam benefitů nezná konce.  

Nejen pro pohybový aparát 

Jak již bylo zmíněno, čertův dráp se používá především při léčbě bolestí pohybového aparátu. Zpravidla zlepšuje pohyblivost, ulevuje od bolestí kloubů a svalů, také podporuje vaziva i vazivové úpony. Zamezuje ukládání škodlivých látek v kloubních pouzdrech a chrupavkách. Zajišťuje normální stav kloubů a šlach, a to dokonce i ve vyšším věku, kdy jsou právě klouby a šlachy problémové.  

Kořenové hlízy čertova drápu navíc obsahují takové látky, které mají silné protizánětlivé účinky. Sem patří například flavonoidy, fytosteroly nebo fenolové kyseliny. Kombinace těchto složek působí společně jako prevence degenerativních onemocnění postihujících klouby či obratle.  

Místo tradičních farmaceutik 

Jiné studie zase dokazují, že užívání čertova drápu se jeví jako lepší nápad než užívání klasických farmaceutických produktů. Jsou dokonce srovnatelné s nejmodernějšími syntetickými protizánětlivými léky. Jinými slovy užívání čertova drápu znamená zdravější přístup k léčení bolesti kloubů. Užívat ho můžete, ať už patříte mezi vrcholové sportovce, nebo vášnivé cyklisty. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bylinky na spaní. Pomáhá nejen kozlík a meduňka

Bylinky proti kouření: I příroda vám může pomoct

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.
Nebojte se, nechceme vás nijak strašit, je už je čas na vánoční přípravy. Ale co si budeme povídat, doma vyrobený adventní kalendář zabere nějaký čas a v době, kdy bude aktuální, budete mít jistě dost jiné práce. Co si to tedy letos trochu ulehčit a připravit se. Užijete si i samotnou výrobu kalendáře třeba v rodinném kruhu.
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Zjistili jste, že jste bez takzvaného hotovostního polštáře? Tudíž kdyby přišla další mimořádná situace podobná té na jaře, neměli byste, z čeho žít? Pak je načase začít s financemi lépe hospodařit. Abyste se však radovali ze zisků a nikoli ze ztrát, které na konci měsíce vykážete, stáhněte si mobilní aplikace, které vám se správou osobních financí pomůžou.
Pokud sledujete televizní pořady, pak jistě znáte reklamní spot, ve kterém se hádá, jestli daný člověk trpí lupy nebo seboreou. V obou případech mluvíme o problémech, které umí člověka potrápit. A v obou případech mluvíme o potíži, která se projevuje svěděním pokožky hlavy. Že vás taky svědění pokožky trápí? Pak je načase zjistit, jestli je vaším problémem právě seborea nebo klasické lupy.
Líčení je prostě zábava. Navíc kočičí oči patří mezi evergreen, co nikdy nevyjde z módy. Pro dnešek jsme si pro vás připravili jednoduché triky, se kterými zvládnete líčení kočičích očí naprosto bez problémů. Kdy si uděláte svou chvilku pro sebe a vyzkoušíte si, jak budete vypadat jako skutečná sexy šelma? Jdeme na to!
Zvlášť v přechodných obdobích typu jaro a podzim to na ulicích vypadá velmi pestře. Někdo má i přes podzimní období ještě dnes kraťasy a sandály, zatímco jiný už obléká péřovku a kulicha. Co je zdravější? Jaké oblečení zvolit v přechodném období?
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Viber, jedna z předních světových platforem pro komunikaci a zasílání zpráv oznamuje uvedení verze Viber 10, která přináší nový elegantní design uzpůsobený pro lepší zážitek uživatelů a větší výkon aplikace, který umožňuje posílat zprávy 2 x rychleji.
Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 

Výběr článků

Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.
Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?

Nepřehlédněte

Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek