Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

7 tipů, jak se zbavit úzkosti do pár minut

Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.
jak se zbavit úzkosti
Úzkost může vést až k černým scénářům. (foto: 123RF)

19. 08. 2021

Jenže jak to udělat, když se vám vůbec nic nechce? Vybrali jsme pro vás proto sedm zaručených tipů, po kterých vás úzkost přejde a hned budete mít lepší náladu. Které to jsou? Jak se tedy konkrétně zbavit úzkosti?

1. Tvořte rukama

Nemusíte umět malovat ani ovládat dřevořezbu, důležité je se při úzkosti do něčeho se pustit. Jenže jak začít? Nejprve si rozmyslete, jestli třeba chcete malovat akvarelem, vyřezávat do lina nebo třeba kaligrafovat. K malování vám postačí jen paletka akvarelových nebo olejových barev a klidně i jeden štětec. A samozřejmě papír.

V případě linorytu si zajděte do výtvarných potřeb pro rydla a kus lina. A když se budete chtít pustit do kaligrafie, musíte si koupit vhodná perka, násadku a inkoust. Ať si vyberete kteroukoliv činnost, počáteční investice nepřevýší pár stokorun, ale vrátí se vám stonásobně. Přestože jste se naposledy výtvarnými činnostmi možná zabývala na základní škole, nikdy není pozdě začít s nimi znovu.

Pro začátek postačí, když se dané činnosti budete věnovat po večeři třeba jen patnáct nebo dvacet minut, postupně se vybrané činnosti můžete věnovat i déle, pusťte si k tomu oblíbenou hudbu nebo podcast, či snad film nebo seriál a uvidíte, jak vám bude na duši krásně. Víme, o čem mluvíme, skutečně to funguje. Však i sám Zdeněk Svěrák ve slavné písní zpívá: „Dělání, dělání, všechny smutky zahání….“

2. Praktikujte jógu deset minut denně

Jak se zbavit úzkosti? Léčbou je jóga. Nechceme vás hned nahnat do jógového studia, kde strávíte minimálně hodinu, ke všemu možná něčím, co vás nebude vůbec bavit. Pokud s jógou nemáte vůbec žádné zkušenosti, rozhodně se doma nepouštějte do pokročilé jógy. Když nebudete jednotlivé ásany provádět správně, můžete si ublížit.

Vyhledejte si na youtube kanálu videa pro začátečníky, která nemají víc než deset minut. V ideálním případě strávíte denně jógou deset minut a meditací dalších deset. Že je to ztráta času? Ale vůbec ne! Překonejte počáteční nedůvěru nebo nechuť a do jógy se rozhodně pusťte, málokterý `pohyb` vám vyčistí hlavu tak jako jóga.

K TÉMATU  Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Nevynechejte ani meditaci. V prvních týdnech nejspíš budete mít problém udržet pozornost a myšlenky vám budou v hlavě poletovat jako splašené, ale nic si z toho nedělejte. Každý si tím musí projít a čím déle budete jógu nebo meditaci praktikovat, tím budete lepší. Uvidíte, že si obojí nakonec zamilujete.

jak se zbavit úzkosti jóga
Jóga je zdraví prospěšná. (foto: 123RF)

3. Pište si své plány a udělejte si rozvrh

Každý den před spaním věnujte pět minut tomu, že si do diáře nebo jiného zápisníku zapíšete to, co vám ten den udělalo radost, co vás naštvalo a co máte v plánu na další den. Tak si před spaním utřídíte myšlenky. Pokud se vám povede udělat si na další den i podrobnější rozvrh toho, co chcete nebo potřebujete stihnout, bude se vám ráno vstávat ještě lépe. Jen nezapomínejte na to, že úkolů byste si měla stanovit jen tolik, abyste se jimi nezahltila.

Stejně tak je dobré střídat těžší úkoly s těmi lehčími. Nezapomeňte si při plánování rozvrhu udělat i čas sama pro sebe, pokud se vám to povede hned dvakrát denně, třeba a ráno a večer, bude to naprosto ideální. Naopak čím více úkolů si na svá bedra naložíte, tím vyšší existuje riziko, že vás přepadne úzkost a stres.

4. Udělejte si koupelový rituál

Jak se zbavit úzkosti? Koupelový rituál je skvělý způsob. Aspoň dvakrát nebo třikrát do týdne si ráno nebo večer napusťte vanu teplou vodou, přidejte si do ní koupelovou sůl a pár kapek esenciálního oleje. Zklidňující účinky mají i sušené bylinky, jako jsou například levandule, měsíček nebo heřmánek. Můžete ale zvolit také okvětní plátky růží. Jen samotná inhalace vůní má neskutečně očistný efekt.

Pokud máte pouze sprchový kout, nepropadejte panice. Pořiďte si sprchový tělový olej a peeling a tělo si obojím pořádně promasírujte. Pokud jste zvyklá sprchovat se pět nebo deset minut, prodlužte si koupelovou očistu alespoň na patnáct až dvacet minut. Ne nadarmo se často říká, že z vany nebo sprchy odchází člověk jako znovuzrozený. 

koupelový rituál
Koupelový rituál přináší člověku uklidňující pocit. (foto: 123RF)

5. Zajděte si na dobré jídlo

Je vaším nejoblíbenějším jídlem pizza? Nebo snad těstoviny? Mořské plody? Svíčková? Jednou týdně si udělejte radost a jděte na večeři nebo na oběd do dobré restaurace. Klidně sama. Nestyďte se. S plným žaludkem se přeci lépe přemýšlí a člověk, který se dobře nají, už nemá tak černé myšlenky jako člověk hladový. Je důležité umět si dělat radost, ale nemusíte hned utrácet tisíce, ke všemu, když si to třeba nemůžete dovolit. 

dobré jídlo
Co by nespravilo dobré jídlo! (Foto: 123RF)

6. Vypěstujte si květinu

Patříte mezi ten typ lidí, kterým zajde i kaktus? To vůbec nevadí, zkuste si koupit v zahradnictví nebo v nějakém rostlinném ateliéru malou nenáročnou rostlinu, zjistěte, jakou péči potřebuje a starejte se o ni. Když uvidíte, jak vám roste a krásní před očima, budete z toho mít radost. A když vám zajde? Neztrácejte hlavu, nebude to nejspíš první ani poslední rostlina, o kterou přijdete. Pořiďte si novou. Třeba se časem vašim rostlinkám začne dařit a stane se z vás skutečná pěstitelka.

K TÉMATU  Podzimní deprese: 5 tipů, jak jí předejít a vyzrát na ni

7. Smějte se

Smích je přirozený a vyplavujete při něm endorfiny. Spalujete při něm kalorie, posilujete si imunitu, chráníte své srdce a podporujete imunitní systém. V neposlední řadě smích prodlužuje věk. Dá se říct, že je to lék úplně na všechno. Smích vás zbaví stresu i úzkosti téměř okamžitě. Zavolejte své kamarádce nebo kamarádovi, o kterém víte, že vás dokáže rozesmát.

Anebo si pusťte komediální seriál nebo film. I to je odpovědí na to, jak se zbavit úzkosti. Vypněte si telefon, nesledujte e-mail, nemyslete na nic jiného než na to, že se konečně můžete uvolnit a zasmát. 

jak se zbavit úzkosti smích
Smích léčí! I úzkost. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se ženy vnímají v různých etapách svého života?

8 tipů, jak získat optimální hladinu dopaminu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dům, do kterého je vidět téměř ze všech stran. Skleněný dům se poprvé objevil v roce 1949. Slavnou stavbu navrhl americký architekt Philip Johnson, získala jméno Glass House a stojí na Ponus Ridge Road v Connecticutu. Její vzhled inspiruje dodnes stavby po celém světě. Myšlenka otevřeného domu s prostým tvarem nabízí skutečně raritní bydlení, a jeho hlavním rysem je jednoduchost a minimalismus. A samozřejmě také dokonalý výhled do zahrady kolem, ale i mnohem dál. Prosklený dům si můžete nechat postavit i vy.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Brzy se již začne oteplovat a zimní bundy tak budou definitivně out. Pokud chcete i svůj jarní šatník svézt na vlně aktuálních trendů, měli byste se držet několika základních doporučení. Vždy samozřejmě volte kabát vyrobený z lehkého a prodyšného materiálu, jako je bavlna, plátno nebo polyester, aby se vám v kabátu pohodlně chodilo i v teplejším počasí.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Survivor 2023 se po více než 70 dnech blíží do finále. Než se tak stane, pojďme si připomenout, komu se těsně před nosem zavřely dveře.
Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Všichni se souhlasně shodnou, že energetické nápoje nejsou pro děti. Osvěta v tomhle směru ale přesto trochu pokulhává: někde jsou k dostání i ve školním automatu. Proč je to špatně a jaké skrývají nebezpečí?
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!

Výběr článků

Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
Jaro se pomalu přelévá do léta, a tak začínají lidé řešit, jak budou vypadat v plavkách. Ať už u českých řek, rybníků či bazénů, nebo někde u moře. A přiznejme si, že po roce všemožných protiepidemických opatření, zavřených tělocvičen a fit center nebo zákazu lyžování je ve formě jen málokdo. Proto byste mohla ocenit cvičení pro zpevnění zadečku, která zaručeně fungují.
Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.

Nepřehlédněte

Můžete si nastavit také vyhřívání na chatě nebo chalupě a nikdy se vám tak už nestane, že přijedete do nepříjemné zimy. Zároveň v době nepřítomnosti můžete ušetřit náklady na topení.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek