Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Vyzkoušejte lákavé a zároveň zdravé smoothie

Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.
zdravé smoothie
Zdravé smoothie je ideální start dne. (foto: 123RF)

22. 06. 2021

Klasické ingredience

Název zdravé smoothie pochází z anglického slova smooth, což označuje jemnost nebo krémovost. A přesně tak se dají lahodné a různobarevné smoothie charakterizovat. Základem je ovoce nebo zelenina. Můžete využít čerstvé sezónní druhy nebo ovoce dovezené, případně neváhejte sáhnout po mraženém.

Ze zeleniny se obvykle využívá listová. Přidat pak můžete mléko (klidně i rostlinné), bílý jogurt nebo tvaroh. Uplatnění naleznou také různá semínka (goji, chia), ořechy, zelené potraviny nebo bylinky.

Buďte kreativní

Zdravé smoothie se hodí ke snídani, ke svačině nebo k večeři. Při jejich tvorbě můžete zapojit svou fantazii a vyzkoušet nepřeberné množství receptů. Zprvu si je určitě připravte z ingrediencí, které vám běžně chutnají.

Na smoothie pravděpodobně celkem snadno nalákáte také děti. Vyberte dostatečně barevné ovoce, velkou sklenici a široké brčko. Děti pak jistě neodolají. Navíc vám mohou asistovat při přípravě. Pokud se nechají na smoothie nalákat, třeba postupem času takhle ochutnají i druhy ovoce, které by jinak samotné nejedly.

Připraveno snadno a rychle

Postup přípravy smoothie je velmi jednoduchý. Vystačíte si s mixérem, případně odšťavňovačem. Veškeré suroviny společně rozmixujte, nápoj pak nalijte do sklenice, dejte brčko a případně ještě ozdobte ovocem nebo bylinkami. Smoothie můžete podle chuti přisladit medem nebo sirupem (javorový, rýžový).

Recepty pro vaši inspiraci

Pro posílení imunity

  • 1 šálek jablečné šťávy
  • 1 šálek nakrájených jablek
  • ½ šálku nakrájené mrkve
  • ½ šálku oloupané a nakrájené okurky
  • trocha skořice nebo muškátového oříšku

Detoxikační nápoj

  • 1 banán
  • 2 oloupaná kiwi
  • hrst listů baby špenátu
  • 3 – 5 lístků máty
  • šálek rostlinného mléka (například mandlové)

Jogurtové smoothie

  • 1 banán
  • bílý jogurt
  • chia semínka
  • borůvky (čerstvé nebo klidně mražené)
jogurtové zdravé smoothie
Když smoothie, tak jogurtové. To je ideální svačina během dne. (foto: 123RF)

Zázvorové povzbuzení

  • 2 velká jablka
  • hrst lístků koriandru
  • hrst listů baby špenátu
  • špetka sušeného zázvoru
zázvor smoothie
Zázvorové smoothie posílí imunitu. (foto: 123RF)

Pro milovníky kakaa

  • 2 ks para ořechů
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 1/4 šálku datlí
  • 2 lžíce kakaové drti
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička maca prášku
zdravé smoothie kakao
Zdravé smoothie může být složeno i z kakaa. (foto: 123RF)

Růžové pokušení

  • šálek mraženého letního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, jahody)
  • 1 červená řepa
  • 2 banány
  • 3 lžíce drceného lněného semínka
  • mléko (mandlové, kokosové nebo kravské) javorový sirup nebo med
K TÉMATU  Soutěž: Vyhrajte doplňky stravy, které nakopnou vaši imunitu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dejte si lahodné smoothie hned po ránu a nastartujte svůj den

Chutné smoothie, které čistí organismus, si připravíte jednoduše doma. Přinášíme 10 skvělých kombinací

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.
Kolují všude a někdy je těžké vyfiltrovat, co je pravda a co je pouhá spekulace. Mýty jsou zkrátka nedílnou součástí nejen internetového dění, a na pár takových se spolu podíváme. Přesněji na tvrzení o jídlech, která zhoršují a podporují tvorbu akné, a přitom tomu tak ve skutečnosti není.
Když je sex opravdu dobrý, často si přejeme, aby nikdy neskončil. Jindy se ale nemůžeme dočkat, až bude po všem. Nabízí se otázka, jak dlouho by mělo trvat milování? U každého může být tahle představa o ideální délce sexu trochu jiná...
Češi jsou národem pejskařů. Psy opravdu milujeme. Pro naše čtyřnohé mazlíčky uděláme všechno, co jim na očích uvidíme. Kupujeme jim nejrůznější krmení, ale i pamlsky. V prvním zmíněném bývají největší spory. Krmit granulemi, nebo masem? Co je lepší? Na to se nyní podíváme.
Sociální sítě vůbec nejsou tak nevinné, jak se tváří. Už jste někdy slyšely o tom, že vás bez výčitek mohou definitivně připravit o pracně vydřené štíhlé křivky, dobrou náladu i celkovou rovnováhu?
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!

Výběr článků

Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
Dlouho jsem nemohla najít lásku, vždycky jsem byla trošku při těle, měla jsem problémy s pocením, nějaké zdravotní problémy, které způsobovala moje nadváha a pleť samý pupínek. Bojovala jsem s tím v pubertě hodně dlouho a neměla jsem žádné sebevědomí.
Váhy, jak již jejich zástupce napovídá, se ve svých životech neustále snaží nalézt rovnováhu a harmonii, a to ve všech oblastech. Váhy mívají vytříbený vkus, dokážou ocenit umění a osoby, které mají hluboké znalosti. Samy mají smysl pro tvořivost.

Nepřehlédněte

Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek