Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak začít cvičit pilates? Je to jednoduché a snadné

Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
jak začít cvičit pilates
Začněte cvičit pilates ještě dnes. (foto: 123RF)

13. 07. 2021

Proč je Pilates pro vás to pravé

Než si prozradíme, jak začít cvičit pilates, prozraďme si, jestli je to pro nás to pravé. Zaprvé vám určitě přinese krásné a vypracované tělo. Cvičení pilates se někdy nazývá nejlepší druh fitness pro ženy – tréninkový systém v této oblasti pomáhá formovat vytvarované tělo, aniž by jej přečerpával.

Dále cvičení pilates uvolňuje stres z páteře a zmírňuje bolesti zad. Každý pohyb v Pilates je zaměřen na bezpečné protažení svalů a zvýšení motorické aktivity kloubů. Pokud se chcete nejen protáhnout, zmírnit svalové napětí, ale také být pružnější – pilates je dobrá volba.

A co víc!

Navíc pilates zlepšuje fungování endokrinního systému zvýšením koncentrace hormonů, které mají příznivý vliv na sexuální život. Také jsou díky tréninku svaly pánevního dna dobře propracované, což přispívá ke zdravějšímu a spokojenějšímu ženství. A pak samozřejmě to, že pilates od vás nevyžaduje zvláštní investice – pohodlné oblečení, ponožky a chuť cvičit ?

Pilates je …

Systém cviků zvaných pilates vyvinul před více než 100 lety sportovec, lékař a instruktor Joseph Pilates. Narodil se v Německu v roce 1880 a od samého narození byl nemocný. Když vyrostl, rozhodl se překonat všechna svá onemocnění pomocí jím vyvinuté gymnastiky. Výsledky byly působivé. Díky pilates se plně zotavil dokázal vynikat v gymnastice, plavání, lyžování. Začal pomáhat celé řadě osobností v Americe, jeho systém však získává popularitu i nyní mezi mnoha fitness nadšenci.

Více než fitness

Pilates je cvičení, které se skládá z plynulých pohybů podobných tanečním krokům. Je zaměřeno nejen na protahování a posilování svalů, ale také na harmonizaci všech částí těla. Během cvičení pracují všechny svaly, jak povrchové, tak i ty uložené hluboko. Právě tyto vnitřní vrstvy svalů podporují držení páteře a správnou funkci kloubů. Ve výsledku tak cviky mají vliv na blaho člověka a jeho harmonický vývoj.

K TÉMATU  Vitamin D je klíčem k silné imunitě

Na jakém principu funguje?

Při tréninku nemá ani tak význam počet opakování a kombinace jednotlivých cviků. Nejdůležitější věcí v tomto systému je kvalita cvičení. Při každém pohybu musíte pochopit, co se přesně v těle děje. Pilates se také používá jako rehabilitační terapie po úrazech, protože jeho cvičební systém je velmi šetrný k páteři. Cvičení pilates je vhodné pro absolutně každého, bez ohledu na úroveň fyzické zdatnosti, zdraví a věk.

Jak začít cvičit pilates? Důležitá je příprava

Budete potřebovat kvalitní a pohodlné oblečení, nejlépe z biobavlny, jež dobře odvádí pot. Pokuste se vybrat si hlavně něco pohodlného, abyste se celou dobu nemuseli soustředit na příliš utažené kalhoty nebo nepříjemný a svědící materiál. Zároveň budete potřebovat už jen běžnou gymnastickou podložka. A než vůbec začnete cvičit, osvojte si základní principy systému pilates. Bez toho není možné dosáhnout skutečně dobrých výsledků.

Navrhovaný rozpis jedné lekce

Cvičte 2–3krát týdně, maximálně 30 minut (i s rozcvičkou). Častěji to není nutné. Přitom se není třeba zahřívat jako před silovým tréninkem. Stačí stát 3–4 minuty se správným držením těla, poslouchat vlastní dech, naladit se na „dialog“ se svým tělem. V průběhu cvičení nemusíte zahrnovat všechna navrhovaná cvičení do jedné relace. Pro začátečníky je na výběr 4–5 cviků, které bohatě postačí. Proveďte všechny pohyby plynule a pomalu při nízké srdeční frekvenci.

Na co si dát pozor?

Dejte si pozor především na dech. Čím více kyslíku vstupuje do svalů, tím lépe pracují. Proto se ujistěte, že je váš dech co nejhlubší. Naplňte plíce vzduchem až na doraz a také je úplně vyprázdněte. Mezi cviky se zaměřte i na relaxaci. Jednou z nezbytných dovedností je schopnost uvolnit svaly, které právě odpočívají. Kvalita vašeho tréninku se výrazně zvýší, pokud si mentálně představíte, co se děje s vaším tělem a budete se na každý pohyb plně soustředit. Roztěkané myšlenky jsou nepřípustné.

K TÉMATU  Počasí cyklistice přeje! Máte však správné vybavení na kolo?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je v životě důležité správné dýchání? Potěšíte tím nejen své zdraví

Jak začít cvičit? Zhubněte povánoční kila!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.
Prázdniny a dovolené jsou za dveřmi. Ovšem letos budou pro mnohé z nás jiné. Místo koupání v teplém moři nás čeká ráchání v bazénech, studených řekách a ne vždy zrovna čistých rybnících či přehradách. Následkem pak může být řezání a pálení, které mnohé z nás tak důvěrně znají. Typické letní záněty totiž dokážou pořádně potrápit a zkazit volno.
Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu
V průběhu ledna vzplál na sociálních sítích vášnivý boj o tělesné ochlupení, když hnutí Januhairy oslavuje přirozenost a vyzývá ženy k odložení žiletek. Je zpět doba kdy se svoboda neoholených těl žen projevuje nejen slovy, ale i odvážnými činy. Přidáte se k revolučnímu hnutí, které vzdoruje společenským standardům krásy a zdůrazňuje jedinečný projev individuality?
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.
Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Do svého jídelníčku můžeme zakomponovat celou řadu potravin. Zapomínat nesmíme především na zeleninu, konkrétně na rajčata, která jsou mnohdy lékaři i odborníky na zdravé stravování označována za zázračnou potravinu. Proč si rajčata vysloužila takovou přezdívku? Proč je mnozí označují za “zázračná”? Důvodem toho jsou zdravotní benefity. Ať už přidáte rajčata do omáčky, polévky nebo jenom na chleba s máslem, uděláte tak něco pro své zdraví.
Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!
Manželský pár Justin a Hailey Bieber patří mezi nejslavnější páry šoubyznysu vůbec. Jejich vztah si však prošel spoustou zkoušek, které, jak se zdá, překonali a užívají si jeden druhého. Kde to všechno začalo?
Každou milovnici nakupování a módní intelektuálku teď nezajímá nic jiného, než co bude trendem letošního podzimu. Někteří už možná mají nastudováno z módních časopisů či procházkách po obchodech, jiní však stále netuší, do čeho se na ulici obléknout.

Výběr článků

Kuchyňský bar je někdy chápán jako náhrada za jídelní stůl v malých bytech. Pravda ale je, že klasické sezení u jídla nic nenahradí. Takže naopak, pokud máte prostor a můžete si kromě stolu dovolit i bar, potěšíte jím každou návštěvu. Navíc je bar dobrý pro optické oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Další variantou je potom samostatný bar ve sklepě nebo spodním patře domu, kde můžete vytvořit malou klubovnu.
Kocour Haburu je velkým fanouškem hry na piano. Rád na něm usíná, když se z něj line melodie ukolébavky. Ponořte se do klidu spolu s ním!
Každý z nás občas bojuje s kvalitou spánku. Co dělat, když ani správně nastavená spací režim nestačí? Zkvalitněním spánku si zkvalitňujeme všechny aspekty života, proto vám přinášíme ultimátní tip, jak si vymazlit svůj spánek a vytěžit z něj maximum.

Nepřehlédněte

Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek