Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Domácí mazlíček pro děti. Kdo bude nejlepší parťák?

Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
mazlíček
S papouškem si vy i děti užijete spoustu srandy. (foto: 123rf.com)

07. 12. 2021

Přesto, že jsme jakožto národ kočkomilové a pejskaři, tito živočichové nejsou pro všechny děti tím pravým. Oba druhy vyžadují velkou míru pozornosti, lásky a péče a s tím souvisí i hodně času. Potřebují, aby s nimi bylo správně zacházeno, v opačném případě se neznají. Zejména malým dětem, které ještě navštěvují první stupeň základní školy, je dobré pořídit krapet jiné zvířátko, co však vykouzlí stejný úsměv na jejich tváři.

Mluvící papoušek ohromí každého spolužáka

Velmi často se stává součástí českých domácností papoušek. Sem spadá samozřejmě i andulka, i když ji už za papouška mnohdy nepovažujeme. Jedná se o pestrobarevné, krásné a velmi inteligentní tvory, jež v rodině pobudou dlouhá léta. Umí být občas ale trochu hlučnější, proto vybírejte s rozvahou. Neustálé štěbetání či zpěv papouška s sebou však může nést i kopec srandy. Zejména, pokud doma rádi posloucháte hudbu.

Papouška, který si velmi brzy umí osvojit první slovíčka ze slovní zásoby, doporučujeme pro děti, které nemají tendenci se zvířete neustále dotýkat. Naopak pokud vaše ratolest patří mezi vášnivé pozorovatele, budou okřídlení společníci doslova trefou do černého. Kromě tolerance se děti potrénují také v trpělivosti, protože první slovíčka ze svých zobáků papoušci opravdu nevypustí hned. Mějte také na paměti, že lepšími žáky na mluvení jsou spíše samečci než samičky.

Rybičky pro hyperaktivní děti

Máte doma dítě, co chvilku neposedí? Co takhle domácí mazlíček, který ho možná trochu zpomalí? Na mysli máme akvarijní rybičky. Ty jsou, stejně jako výše zmínění papoušci, určené převážně po vášnivé dětské pozorovatele. Možná si říkáte, že rybky jsou až příliš tichá stvoření. Děti jsou jimi i přesto fascinovány. Navíc domovu přidají na kráse a časem klid jako rodič jistě oceníte.

K TÉMATU  Syndrom prázdného hnízda - jak se cítíme po odchodu dětí z domu?

Mezi přední benefity rybiček patří hlavně nenáročná péče. I taková rybička je ale živý tvor, který potřebuje ke svému spokojenému životu pár základních podmínek. Nezapomínejte proto, že velikost akvária se odvíjí od množství jeho osazenstva. Rostliny volte primárně živé, ne umělé. Vyplatí se akvárium osadit flórou, která se nejvíc podobá přirozenému prostředí rybky a bez vodního filtru to také nepůjde.

Když ale splníte těchto pár počátečních bodů, kromě pravidelné výměny vody a občasného čištění akvária, už rybičkám stačí pouze krmení a odmění vás coby živá dekorace přímo v bytě.

Chlupatí křečci jako aktivní noční tvorové

Pokud člověk zapátrá v minulosti, zjistí, že i on byl kdysi chovatelem křečků. Tito domácí mazlíčkové patří bezesporu k tomu nejoblíbenějšímu, co se dětem pořizuje. Děti mají rády menší i větší plemena a nad chlupatou kuličkou možná občas roztajete i vy.

Jestliže se pro křečka rozhodnete, musíte si ovšem být vědomi jedné věci – jsou to noční tvorové, kteří dělají v noci trošku randál při mapování koutů své klícky. Do jejich příbytku proto postavte nevrzající kolotoče a podobné nehlučné atrakce, ať je váš nebo spánek dítěte, ničím nerušený.

Jinak je péče o křečka zcela snadná a nenáročná. Je nutné mu měnit hobliny v kleci, doplňovat vodu a misku s jídlem. Tím však veškerá péče o toho chlupáče končí. Za to vám dá svou přízeň a lásku a ke všemu si s ním užijete také hromadu legrace. Zejména pokud vám uteče z klece a hon na křečka může začít.

křeček, dítě, domácí mazlíček, dcera, zvířátko
Chlupatý křeček je vděčný společník. (foto: 123rf.com)

Želvy jako oblíbený domácí mazlíček

V našem seznamu vhodných domácích mazlíčků pro děti nesmí chybět želvy. Ty se stávají velmi oblíbenou součástí rodiny, která je také tím nejstarším a nakonec i nejmoudřejším. Mluvíme o velice klidných a mírumilovných stvořeních, z nichž budou děti nadšené. Sice to není zrovna nejakčnější společník, protože dokáže v jedné poloze setrvat i dlouhé hodiny, ale bude to skvělý parťák, co vyžaduje pouze jídlo, vodu a možná trochu pozornosti.

K TÉMATU  Tancující kráva v supermarketu. Nakupování v Mexiku zpříjemňuje taneční show

Pokud jste se nakonec rozhodli, že želva je pro vás ten pravý domácí mazlíček, je důležité zajistit jí dostatečně kvalitní podmínky pro život. Kromě vody dopřejte želvě i kousek suchého místa s výhřevným osvětlením, kde bude moci odpočívat. A samozřejmě jí dejte do akvária či terária co nejvíc přírodních prvků, ať se u vás cítí báječně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dovolená s domácími mazlíčky nebo bez nich. Zbytečně je nestresujte

Jak zabavit děti během karantény

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Pokud byste si mohli koupit takzvaný hmatatelný luxus, po jaké značce byste sáhli? Byla by to kabelka za několik desítek tisíc z dílny návrháře Louise Vuittona nebo by to byla spíše nadčasovost v podobě produktů značky Gucci?
Potřebujete ušetřit, ale zjistili jste, že nemáte nic na sebe? Nemusíte nutně procházet internetové obchody, v nichž ceny za oblečení dosahují opravdu nemalých výšek. V ideálním případě zamiřte do nejbližšího second handu a nakupujte tam.
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Crop top mikiny se těší nejen v této sezóně nesmírné popularitě. I když jsou samy o sobě extrémně módní, potřebujeme vědět, jak je kombinovat, abychom dosáhli požadovaného efektu. Proč je musíte mít?
Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.
Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?

Výběr článků

Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
Na umělé nehty se používá gel nebo akryl. Některé ženy si je nemohou vynachválit. Jiné, a to i ty, které je třeba dočasně používaly, říkají "už nikdy více". Co rozděluje tyto dva tábory? Třeba jen to, že o umělé se nemusíte delší dobu starat a jsou stále upravené. Na přirozených nehtech musíte pracovat denně, jinak nebudou nikdy vypadat dobře.

Nepřehlédněte

Podzim se hlásí o slovo a pro všechny milovníky zeleně to znamená jediné - je třeba začít rostlinky pomalu připravovat na období odpočinku, vegetační klid totiž začíná na podzim a končí až na jaře. Zatím se ale nemusíte úplně plašit, a pokud chcete mít ještě nějakou chvilku krásně zelený a rozkvetlý balkon, můžete ho mít. Které květiny nebo bylinky přežijí i chladnější počasí?
Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek