Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Pravidla pro pěstování paprik. Pyšněte se letos bohatou úrodou!

Pěstování zeleniny je v plném proudu. Zatímco někteří aktivně do připravených a okopaných záhonů sází brambory, jiní se pouští do pěstování jahod nebo salátů. A pak jsou tu ti, kteří si zatím do skleníků sází papriky, jež mají tendenci prodlužovat život.
pěstování paprik
Vypěstujte si vynikající papriky na své zahrádce. (foto: 123RF)

25. 05. 2021

Papriky jsou oblíbeným druhem zeleniny, který je však náročnější na pěstování. To by vás ale nemělo odrazit, protože přesně tato zelenina je zdraví velice prospěšná. Jak již bylo zmíněno, říká se o ní, že prodlužuje život. Proč ji tedy nezařadit do svého jídelníčku a nepokusit se překročit hranici alespoň stého roku života? 

Různé druhy, různé chutě, stejné zdravotní benefity 

V současné době známe rovnou několik druhů paprik. Zatímco některé mají sladkou chuť, jiné svou pálivostí vhání slzy do očí. Známe zelené druhy, slonově bílé i žluté, také červené nebo fialové, které po tepelném zpracování zcela ztratí svou barvu. A pak také existují černé papriky, s nimiž se u nás příliš nesetkáme.  

Obecně platí, že daleko lépe uděláme, pokud vsadíme na papriky z domácí produkce. I když i dovážené jsou zdraví prospěšné, nemůžeme dát ruku do ohně za to, že byly pěstovány se stejnou láskou a bez použití chemikálií. Domácí produkce = jistota, že bude jejich konzumace skutečně přínosem.  

Zdravotní benefity paprik 

Než přejdeme k pravidlům pro pěstování paprik, je zapotřebí zmínit jejich zdravotní benefity. Bude to naše pomyslná motivace, která nás pěstování oblíbeného druhu zeleniny doslova přinutí.  

Předně stojí za zmínění to, že papriky umí posilovat cévy a mírnit bolesti žil. V jejich moci je zpevnit vazivové tkáně, zlepšit zrak a také podpořit krevní oběh. Pokud je budete konzumovat čerstvé, sklizené ve správném stupni zralosti, budou také důležitou prevencí nádorových onemocnění.  

Jak na pěstování paprik 

Pojďme ale už k věci. S pěstováním paprik se začíná už v první polovině března, kdy se uchylujeme k takzvanému “předpěstování”. Papriky, podobně jako jiné druhy zeleniny, nesmí do hlíny, pokud ji ještě okupují zimní mrazíky. Proto se tento druh zeleniny podobně jako okurky sází do malých kelímků a ukládají se do skleníků, kde se nejen udržuje příznivá teplota, ale také kde jsou sazeničky chráněny před nepříznivými výkyvy počasí.  

K TÉMATU  Mšice aneb jak se zbavit tohoto nebezpečného škůdce?

Ve chvíli, kdy se venku začne oteplovat a květen/červen nám klepe na dveře, vzrostlé sazeničky vkládáme do připravených záhonů.  

Pravidla pro pěstování paprik 

Aby pěstování oblíbeného druhu zeleniny nebylo ničím náročným, pracným, a nakonec také neúspěšným, je dobré se řídit několika základními pravidly. A to: 

  • Pro výsev používáme pouze kvalitní substrát, který má nízký obsah živin a pH pohybující se kolem 5-8. 
  • Semena paprik se vysévají vždy zhruba deset týdnů před termínem výsadby (respektive před předpokládaným termínem výsadby).  
  • Po výsevu se truhlík nebo kelímky zakrývají průhlednou fólií, která se odstraňuje až ve chvíli, kdy semena vzejdou (to je zhruba 14 dnů).  
  • Substrát je nutné udržovat přiměřeně vlhký.  
  • To, jestli jsou sazeničky připraveny na výsadbu nebo nikoliv poznáme tak, že je zkontrolujeme. Pokud jsou sazenice pevné a kompaktní, či dokonce mají zárodky plůdků, je čas je přesunout do hlíny.  
  • Pokud mají sazenice květy nebo zárodky plodů, je zapotřebí je před usazením do hlíny odstranit.  
  • Výsadba se vždy zalévá opravdu vydatně. Mezi jednotlivými intervaly v zalévání však musí zemina dostatečně proschnout, aby nebyl nijak narušen nutný přístup vzduchu ke kořenům. 

Pozor na škůdce a nemoci 

V okamžiku, kdy sazeničky umístíte do hlíny vám na bedra přibývá ještě jeden úkol, a to kontrolovat je, jestli je náhodou nesužuje škůdce nebo nějaká nemoc. Papriky jsou bohužel (podobně jako rajčata) velice často jejich terčem a včasné odhalení prvních příznaků pomůže ochránit vaši budoucí úrodu. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Jak pěstovat rajčata? S výsadbou na jaře neotálejte

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Láká vás půvab francouzského venkova nebo upřednostňujete moderní či retro design? Naučte se poznávat styly nábytku a sladit ho v jednotném tónu.
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.
První rande je důležitým momentem, z něhož se může – či nemusí – vyvinout vztah, nebo dokonce láska. Jak zapůsobit a co raději nedělat?
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.

Výběr článků

Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?

Nepřehlédněte

Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!
Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek