Papriky jsou oblíbeným druhem zeleniny, který je však náročnější na pěstování. To by vás ale nemělo odrazit, protože přesně tato zelenina je zdraví velice prospěšná. Jak již bylo zmíněno, říká se o ní, že prodlužuje život. Proč ji tedy nezařadit do svého jídelníčku a nepokusit se překročit hranici alespoň stého roku života?
Různé druhy, různé chutě, stejné zdravotní benefity
V současné době známe rovnou několik druhů paprik. Zatímco některé mají sladkou chuť, jiné svou pálivostí vhání slzy do očí. Známe zelené druhy, slonově bílé i žluté, také červené nebo fialové, které po tepelném zpracování zcela ztratí svou barvu. A pak také existují černé papriky, s nimiž se u nás příliš nesetkáme.
Obecně platí, že daleko lépe uděláme, pokud vsadíme na papriky z domácí produkce. I když i dovážené jsou zdraví prospěšné, nemůžeme dát ruku do ohně za to, že byly pěstovány se stejnou láskou a bez použití chemikálií. Domácí produkce = jistota, že bude jejich konzumace skutečně přínosem.
Zdravotní benefity paprik
Než přejdeme k pravidlům pro pěstování paprik, je zapotřebí zmínit jejich zdravotní benefity. Bude to naše pomyslná motivace, která nás pěstování oblíbeného druhu zeleniny doslova přinutí.
Předně stojí za zmínění to, že papriky umí posilovat cévy a mírnit bolesti žil. V jejich moci je zpevnit vazivové tkáně, zlepšit zrak a také podpořit krevní oběh. Pokud je budete konzumovat čerstvé, sklizené ve správném stupni zralosti, budou také důležitou prevencí nádorových onemocnění.
Jak na pěstování paprik
Pojďme ale už k věci. S pěstováním paprik se začíná už v první polovině března, kdy se uchylujeme k takzvanému “předpěstování”. Papriky, podobně jako jiné druhy zeleniny, nesmí do hlíny, pokud ji ještě okupují zimní mrazíky. Proto se tento druh zeleniny podobně jako okurky sází do malých kelímků a ukládají se do skleníků, kde se nejen udržuje příznivá teplota, ale také kde jsou sazeničky chráněny před nepříznivými výkyvy počasí.
Ve chvíli, kdy se venku začne oteplovat a květen/červen nám klepe na dveře, vzrostlé sazeničky vkládáme do připravených záhonů.
Pravidla pro pěstování paprik
Aby pěstování oblíbeného druhu zeleniny nebylo ničím náročným, pracným, a nakonec také neúspěšným, je dobré se řídit několika základními pravidly. A to:
- Pro výsev používáme pouze kvalitní substrát, který má nízký obsah živin a pH pohybující se kolem 5-8.
- Semena paprik se vysévají vždy zhruba deset týdnů před termínem výsadby (respektive před předpokládaným termínem výsadby).
- Po výsevu se truhlík nebo kelímky zakrývají průhlednou fólií, která se odstraňuje až ve chvíli, kdy semena vzejdou (to je zhruba 14 dnů).
- Substrát je nutné udržovat přiměřeně vlhký.
- To, jestli jsou sazeničky připraveny na výsadbu nebo nikoliv poznáme tak, že je zkontrolujeme. Pokud jsou sazenice pevné a kompaktní, či dokonce mají zárodky plůdků, je čas je přesunout do hlíny.
- Pokud mají sazenice květy nebo zárodky plodů, je zapotřebí je před usazením do hlíny odstranit.
- Výsadba se vždy zalévá opravdu vydatně. Mezi jednotlivými intervaly v zalévání však musí zemina dostatečně proschnout, aby nebyl nijak narušen nutný přístup vzduchu ke kořenům.
Pozor na škůdce a nemoci
V okamžiku, kdy sazeničky umístíte do hlíny vám na bedra přibývá ještě jeden úkol, a to kontrolovat je, jestli je náhodou nesužuje škůdce nebo nějaká nemoc. Papriky jsou bohužel (podobně jako rajčata) velice často jejich terčem a včasné odhalení prvních příznaků pomůže ochránit vaši budoucí úrodu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření