Sobota , 28. 09. 2024

Václav

Domácí sirupy ve vaší kuchyni. Jak je připravit?

Věděli jste, že je docela snadné vyrobit si chutný a zdravý sirup z květů černého bezu nebo třeba šeříku? Bezový sirup se používá na limonády, koktejly a dezerty. Nebo můžete jednoduše nalít palačinky nebo zmrzlin. Takový sirup patří i do ovocného čaje. Možností je nepřeberné množství, stačí si vybrat a vychutnat si výbornou sladkost a nádhernou vůni! Že už na takový zdravý sirup máte chuť? Tak neváhejte a pusťte se do toho!
domácí sirupy
Domácí sirupy pro zdraví. (foto: 123RF)

11. 06. 2021

V čem tkví jejich výhody?

Nejenže jsou domácí sirupy nesmírně zdravé. Ony jsou taky báječně chutné. Jak bylo uvedeno v úvodu článku, lze je použít prakticky do čehokoliv. Přitom budete in a příjemně překvapíte každou návštěvu, která u vás zasedne ke stolu. A pokud smýšlíte taky trochu ekologicky, tak vězte, že domácí sirupy jsou hitem, protože jejich výroba je nadmíru ekologická a šetří životní prostředí, protože nevyužíváte sirupů od cizích výrobců, ale děláte je hezky doma a postaru.

Jak na trhání bezinek

Nejdůležitější je správně získat květ bezinky. Je lepší jít na bezinky za suchého slunečného dne, a to nejlépe hned ráno nebo večer, aby se květiny dobře otevíraly a aby na nich nebyla vlhkost. Květy vždy odřízněte nebo odstřihněte zahradními nůžkami, abyste se nepotřísnili pylem a s větvemi zvbytečně nelomcovali.

Květy se nebudou umývat a pro vaše zdraví je proto nejvhodnější natrhat je na čistém místě, daleko od silnic. Všechny květy by měly být otevřené, ale ne suché nebo vybledlé.

K výrobě bezinkového sirupu budete potřebovat následující přísady:

  • 30-40 květů černého bezu,
  • 3 sklenice cukru,
  • 2 sklenice vody,
  • špetku kyseliny citronové.

Jak si vyrobit bezový sirup

Pojďme tedy k procesu výroby bezinkového sirupu. Do litrových sklenic nasypeme co nejvíce květů bezu. Souží to k tomu, aby byl sirup co nejvíce aromatický a koncentrovaný. Nebojte se, když sklenice naplníte sirupem, květy okamžitě sníží objem a do nádoby se toho vejde ještě spousta.

Nalijte vodu do hrnce a převařte ji. Následně přidejte cukr a kyselinu citrónovou. Přiveďte sirup k varu a pak jej vlijte do sklenic s květinami. Pak ji doplňte ještě zbývajícími květinami a pevně uzavřete víko. Sirup nechejte 10-12 hodin vychladnout. Poté ho vyfiltrujte přes síto a dobře vytlačíme květovou hmotu. Nalijte do sklenic, zavřete víčka a uložte do chladničky.

K TÉMATU  Potraviny do mikrovlnky: které byste nikdy v ní nikdy neměli ohřívat?

Sirup ze šeříku

Na takový sirup budete potřebovat 2 sklenice květů šeříku, 650 g cukru, 1 l vody, 2/3 lžičky kyseliny citronové, 6 stonků máty. Postup je velice jednoduchý, stačí květy omýt a dát spolu s mátou do velkého hrnce. Přilijete vodu, přidáte kyselinu citronovou a dáte vařit. Po deseti minutách hrnec odstavte. Vyfiltrujte květiny a vzniku šťávu spolu s cukrem vařte asi půl hodiny.

Zavaření do budoucna

Až tekutina nabyde sirupové konzistence, víte že máte hotovo. Pak už stačí jen dochutit citronem (pokud chcete) a nalít sirup do vhodné nádoby. Nejčastěji je to zavařovačka nebo skleněná průsvitná láhev. Sirup můžete skladovat v lednici nebo si ho v oněch zavařovačkách zavařit na horší časy. Taková sterilizace probíhá jednoduše – vroucí sirup nalijete do čisté sklenice, zazátkujete a obrátíte dnem vzhůru, přikryjte ručníkem a nechte vychladnout.

Variant sirupů je hned několik

Pokud vás zajímají i další druhy sirupů, nechte se inspirovat. Existuje již zmíněný šeříkový sirup, který má příjemnou nafialovělou barvu a vůní se vyrovná rozkvetlému šeříkovému keři. Taky můžete zkusit výjimečný sirup z fialek, které na zahradě v tomto jarním období jistě najdete.

Nemusí se jednat jen o květy. Už jste zkusili takový sirup z malin? Podobně pak můžete vyrobit sirup z jahod, borůvek nebo třeba rybízu. Fantazii se meze nekladou. Proč taky, když se na zahradě skýtá tolik dobrot?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí malinový sirup podle snadného receptu. Připravte si základ na lahodné domácí limonády

Nasbírejte fialky. Ne pro ozdobu vaší domácnosti, ale na výrobu tohoto léčivého sirupu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Husté, bohaté a dlouhé vlasy chceme snad každá, proto se centrem našeho zájmu stávají nejrůznější pomocníci, kteří podpoří rychlejší růst. Když ale pomineme všelijaké vlasové produkty, existují i další účinné cesty, které společně prozkoumáme.
Obličejová jóga, anglicky face yoga, je stále oblíbenější. V posledních letech zaznamenává úplný boom, a tak nějak do pozadí posouvá i dříve preferovaný botox. Jenže zatímco obličejovou jógu můžete provádět kdykoliv a kdekoliv, navíc za ni nemusíte utrácet peníze, botox je pořád procedurou, při níž do sebe necháváte vpíchnout chemický jed. Možná je tedy na čase rozhýbat svaly v obličeji a jednoduchými cviky tak dosáhnout mladistvého vzhledu, po kterém touží každá žena.
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.
Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.
Křečové žíly trápí obrovskou část populace a každý chceme mít o nich co nejdříve pokoj. Jak s nimi ale zatočit, když se někdy může zdá, že nám prostě nechtějí dát pokoj? Léčit je musíte nejen zavedenými lidovými prostředky, ale je třeba k tomu dodržovat i další pravidla. Tělo je složitý organismus a vše je provázáno. Proto zároveň s léčbou dodržujte správný pohyb, jídlo i odpočinek. Jak na to vám poradíme v článku.
Chcete si říct o zvýšení platu, ale nevíte, jak na to? Znalost vlastní hodnoty a správné načasování jsou klíčové. V tomto článku zjistíte, jak si připravit argumenty, využít správné fráze a kdy je nejlepší okamžik k rozhovoru o platu. Prozkoumáme i průměrné platy v různých regionech, abyste mohly jednat s fakty. Nebojte se prosadit a získejte odměnu, kterou si za svou práci zasloužíte.
Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Agresivita zahrnuje komplex jednání, které patří do lidské společnosti. Nelze ji ze života vyloučit, protože má nejen své negativní, ale také pozitivní stránky. Pomáhá nám přežít i překonat různé překážky. Pokud se však projevuje ve formě destrukce a násilí, do společnosti nepatří.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.

Výběr článků

Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.

Nepřehlédněte

Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Survivor 2023 se po více než 70 dnech blíží do finále. Než se tak stane, pojďme si připomenout, komu se těsně před nosem zavřely dveře.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek