Úterý , 30. 04. 2024

Robert

Výživové chyby, kterých se dopouštíme. Vyvarujte se jim

Připadáte si zmatení z toho, co vlastně jíst? V dnešní době jsme přehlcení velkým množstvím informací o stravě! Někdo radí jeden výživový směr a druhý zas radí jiný výživový směr. Takže jak se má pak člověk v tom vyznat, že? V dnešním článku vás seznámím s největšími výživovými chybami. Poté už se nebudete muset starat o to, jaký výživový směr je nejlepší. Stačí totiž přestat dělat následující chyby a máte vyhráno! 
výživové chyby
V čem ve stravě chybujee? (Foto: 123RF)

04. 10. 2021

Málo bílkovin

Ať už se stravujete jakýmkoli výživovým směrem, tak stále vám to nemusí fungovat, pokud děláte následující chybu. Této výživové chyby se totiž dopouští většina populace. Tou chybou je nedostatek bílkovin ve vašem jídelníčku! Co jsou to bílkoviny? Mezi ně řadíme maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, sóju a výrobky ze sóji, luštěniny a ořechy.

I když jí lidé zdravě, tak jim právě chybí bílkoviny. Snídají ovesnou kaši anebo večeří tmavé pečivo s plátkem sýru. V ovesných vločkách sice bílkoviny najdete a v tom plátku sýru taky, ale velmi málo. Proto si do ovesné kaše můžete přidat protein. Anebo můžete snídat vaječnou omeletu a vejce vám tak zajistí přísun bílkovin. 

Málo tuků

Další obrovskou chybou je nedostatek tuků. Této chyby se dopouštějí většinou ženy, které chtějí zhubnout. Myslí si, že když chtějí spálit tuky, tak musí přestat jíst tuky. Jenže to je mýtus! A také cesta do pekel… Málo tuků v jídelníčku způsobuje hormonální nerovnováhu, zhoršuje se funkce mozku a také stav naši kůže. Naopak díky dostatečnému přísunu tuků vaše tělo hubne, protože je dostatečně vyživené. Když mu tuky nedáváte, tak tělo strádá a dělá si v těle zásobu tuků na později – proto můžete naopak přibírat.

V čem najdete tuky? V oříškách, semínkách, rostlinných olejích, ale také v tučných mléčných výrobcích, tučných rybách a v avokádu. Vyhněte se také konzumaci tak zvaných ,,light” a odtučněných produktů. Kupujte kvalitní tučné sýry, jogurty či tvarohy a vaše tělo vám poděkuje. 

Nadbytek sacharidů

Tuto chybu je důležité zmínit, protože je to nejčastější chyba většiny lidí. Většina lidí totiž konzumuje nadbytek sacharidů – hodně pečiva, velké porce příloh (rýže, bramborů, hranolek, knedlíků) a především sladké nápoje. I lidi, kteří jí zdravě, tak mají občas v jídelníčku sacharidů až příliš. Jí velké porce ovesných kaší, hodně ovoce a hodně celozrnného pečiva nebo rýžových chlebíků. Byť se jedná o zdravé potraviny, tak i přesto konzumujete nadmíru sacharidů.

K TÉMATU  Orthorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost. Jak moc řešíte stravu?

Proč je to vlastně problém? Protože tělo pak neustále vyplavuje inzulin. Taky vám především díky rychlým cukrům (sladkosti, sladké nápoje, bílé pečivo, ale i pufované výrobky jako jsou rýžové chlebíky) kolísá hladina cukru v krvi a to ve vás vyvolává závislost na cukru, chutě a přejídání. Z toho důvodu je dobré sacharidy omezit a konzumovat je s mírou.

Diety

Prosím vás, jednou provždy se vyhněte jakýmkoli dietám! Ať už se jedná o různé polévky z pytlíků nebo zázračné hubnoucí koktejly. Opravdu si to nekupujte! Všichni, kteří drželi tyto a jiné diety, tak se stejně vrátili zpět tam, kde byli. Anebo ještě hůř – rychle zhubli, ale poté přibrali ještě více kilogramů. Znám i případy lidí, kteří díky těmto dietám jedli tak málo, že jejich tělo strádalo a oni skončili na kapačkách.

Proto nevyhledávejte diety a ani nemusíte vyhledávat nějaký nejúžasnější výživový směr. Stačí, když budete jíst zdravě a rozumně. Když budete mít ve stravě dostatek a optimální množství všech výše uvedených makroživin – sacharidů, bílkovin a tuků. 

Vědomá konzumace jídla

Ať už jíte cokoli nebo se řídíte jakýmkoli výživovým stylem, tak se této chyby jednou provždy zbavte! Tuto chybu dělá opět většina lidí a díky tomu i když jedí zdravě, tak můžou škodit svému zdraví. Tou chybou je rychlá konzumace jídla! V dnešní uspěchané době jí lidi někdy pod tlakem, a tak jídlo rychle sní.

Jenže pokud jídlo dostatečně nerozžvýkáte a nejíte v klidu, tak vás mohou potkat trávící potíže. I kdybyste se řídili tím nejlepším výživovým směrem a jedli to nejkvalitnější jídlo pod sluncem, ale u toho byste se dopouštěli této chyby, tak si budete škodit. Proto jezte vědomě! A jak na to? U jídla si nezapínejte televizi, nebuďte na mobilu a nemluvte! Udělejte si z požívání jídla takový rituál, kdy budete dávat pozornost jen jídlu. Pořádně jej rozžvýkáte a budete ho vnímat.

K TÉMATU  Tréninkové video napoví, jak na sklapovačky. Tahle kočka vám předvede, že se nemusíte ani tolik nadřít!

I díky tomu, že ho budete vnímat, tak se naučíte jíst dosyta a nebudete mít po jídle další zbytečné chutě. A hlavně díky pořádnému rozžvýkání jídla si už nebudete ničit trávení tím, že budete polykat velké kusy jídla. Zbavíte se tak nadýmání, krkání a nafouklého břicha. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak začít jíst zdravě. Začínejte zlehka, to je první krok

Jak poznat mentální anorexii? Nepodceňujte tyto příznaky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.
Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Jak si představujete ideální Vánoce? Pravděpodobně s rodinou, vašimi blízkými. V pohodě, v obklopení radosti a štěstí. A samozřejmě v obklopení cukroví, které mizí z talíře rychlostí blesku. A kromě her, které budete hrát, svůj čas strávíte i sledováním oblíbených vánočních snímků, které svou kouzelnou atmosférou a nadějí z nich vyplývající umocní onu vánoční atmosféru, která se line domovem. Co si nezapomenout pustit?
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Blíží se Vánoce a s nimi také příjemné starosti s vybíráním vhodných dárků pod stromeček. Pokud máte doma nadšeného mladého konstruktéra, může být volba dárku snazší, než si myslíte. Sady LEGO Technic jsou totiž skvělým dárkem pro všechny milovníky stavebnic, techniky a inovací.
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.

Výběr článků

Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
Je tomu několik dnů, kdy Lela Ceterová a Karlos Vémola oznámili, že jdou od sebe. Složité životní období prožívali již nějaký čas, a v poslední době se dokonce nakazili koronavirem, kterým onemocněla i jejich několikaměsíční dcerka.

Nepřehlédněte

Přemýšlíte nad různými formami pracovních poměrů a přemýšlíte, zda by práce na poloviční úvazek byla pro vás výhodná? Náš článek "Druhy pracovního poměru: Vyplatí se pracovat na poloviční úvazek?" se věnuje této otázce s důrazem na různé druhy pracovních poměrů a výhody či nevýhody práce na částečný úvazek. Přinášíme vám ucelený pohled na možnosti, které máte k dispozici, a zaměřujeme se na to, zda flexibilní pracovní doba může přinést vyváženější životní styl. Připojte se k nám a najděte odpovědi na otázky ohledně pracovního nasazení a jeho vlivu na váš každodenní život.
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek