Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Parní čistič: klady a zápory. Jak si vybrat ten správný?

V dnešní moderní době jsme až zahlceni spoustou nových vychytávek. To se týká oi spotřebičů a pomocníků do domácnosti. V obchodech najdete zboží jakéhokoliv druhu a někdy se vám dokonce podaří narazit na poněkud podivná zařízení, jejichž účel je třeba ještě uhodnout. Přiznejme si, že někde mezi touto hojností zaujal své místo parní čistič.
parní čistič
Klady a zápory parního čističe. (foto: 123RF)

17. 05. 2021

Co je parní čistič?

Ohledně parního čističe prodejci slibují, že vám nejen pomůže rychleji uklidit, ale také vydezinfikuje celý dům. Než se rozběhnete do obchodu a koupíte parní čistič, měli byste se dozvědět nejen o jeho výhodách, ale také věnovat pozornost nevýhodám tohoto výdobytku techniky.

Pozitiva parního čističe

Zpočátku byl parní čistič navržen pouze k dezinfekci místnosti, protože pára, která z něj uniká velmi dobře ničí bakterie, zdraví škodlivý hmyz a plísně. Pro lidi, kteří jsou alergičtí na čisticí prostředky, to zní jako dar z nebes. O něco později výrobci zjistili, že funkci dezinfekce místnosti lze skloubit i s čištění vůbec. Nyní je tedy vybaven různými tryskami a kartáči, které mají pomoci hospodyňkám s úklidem.

Jak je to s tím úklidem?

Pravdou je, že se pro úklid parní čistič docela hodí. Prach ve vzduchu bude sestupovat spolu s částicemi vlhkosti dolů a nebude se tolik šířit. Ženy v domácnosti tak již nepotřebují respirátory, rukavice a nebezpečné čisticí prostředky. Zařízení dobře odstraňuje skvrny a nečistoty na těžko přístupných místech, pomáhá odstraňovat vodní kámen a také plíseň.

Jaké povrchy s ním lze vyčistit

S pomocí různých trysek je s ním možné umýt zrcadlové povrchy, smaltované, keramické výrobky a chromované prvky, stejně jako předměty z nerezové oceli. Tak třeba v koupelně vám parní čistič pomůže rychle vyčistit:

  • koupelnové stěny,
  • dlážděné podlahy,
  • umyvadla,
  • sprchy,
  • toaletu.

Rovněž dokonale zabíjí všechny cizí pachy. Majitelé domácích mazlíčků tuto funkci ocení. Se speciálním nástavcem se zařízení může stát alternativou k žehličce; dokonale vyčistí semišové boty.

Nyní přejdeme k nevýhodám

Bohužel v životě není nic dokonalého a parní čistič není výjimkou. Pokud si myslíte, že pára dokáže snadno odstranit všechny nečistoty z povrchu, budeme vás muset vyvést z omylu. Tak jako dříve budete muset mít po ruce pár hadrů a použít fyzickou slu k odstranění některé ze zašlých a nepoddajných skvrn.

K TÉMATU  Inspirace: Kuchyňský bar může být skvělým designovým kouskem vaší kuchyně. Zastoupí jídelní kout a šikovně oddělí prostor

Na co ho raději nepoužívat?

Parní čistič by neměl čistit laminátové a parketové podlahy, které mají voskované spoje. Rovněž stojí za to vyhnout se silikonu – pára ho může zdeformovat. A taky se raději vyhněte těm materiálům, které mají výrazný sklon k reznutí. Před čištěním parním čističem byste měli stále používat vysavač.

Druhy parních čističů

  • Kompaktní parní čističe – jsou vhodné pro malé prostory. Navenek jsou podobné malému vysavači, takže vaše ruce budou volné – zařízení bude stát na podlaze. Má různé nástavce: pro pohodlné čištění kuchyně, pro čištění koberců a také hubici, která odstraní těžko přístupná místa.
  • Ruční parní čističe – nejsou velké a nezabírají v domě mnoho místa, je snadné si na ně zvyknout a cena je velmi příjemná. Avšak hmotnost zařízení je téměř dva kilogramy a budete jej muset při čištění nosit v ruce, což je docela obtížné.
  • Parní čističe s funkcí vysávání – jsou vhodné pro všechny typy čištění, dokonce i to profesionální. Ačkoliv jsou již docela objemné a dražší, překvapí každého svým výkonem a účinností.

Co obsahuje typický parní čistič?

Sada často obsahuje pouze jednu trysku –pro čištění prachu, avšak pro vysoce kvalitní čištění budete potřebovat minimálně 2-3 různé typy trysek. Jejich dodatečným nákupem se vyhnete spoustě problémům. Avšak cena se tím navyšuje a hodně kvalitní model je docela drahý.

Pokud se rozhodnete ušetřit peníze a koupit méně známý model, musíte počítat s tím, že toto zařízení může být méně produktivní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Robotický vysavač jako nepostradatelný pomocník. Podle čeho ho vybrat?

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chorvatsko je nejen pro Čechy velmi oblíbeným místem, kam vyrazit na dovolenou. Ať už hledáte relax u moře, zajímá vás místní kultura a památky, či snad hledáte nějaké dobrodružství, tato země je skvělou volbou. Chorvatsko totiž pro turisty nabízí dokonalé možnosti.
Lewis Hamilton, pilot a mistr světa Formule 1. Hvězda světového formátu, která oslní svou přítomností každou událost. Ale ne pouze on, jeho čtyřnohý přítel, buldok Roscoe, ho dokáže mnohdy zcela zastínit.
Seznamování je samo o sobě poměrně náročnou činností, pokud chcete zanechat opravdu dobrý dojem. Ještě horší je, pokud se do této odvážné činnosti vrhnete v zimním období. V zimě totiž mnoho okolností vůbec nepřidává vaší snaze ohromit daného člověka. Je však škoda v těchto chladných měsících zahodit šanci poznat toho pravého nebo tu pravou.
Strach z pavouků, strach z uzavřených prostor, strach ze tmy. Na tom není vůbec nic neobvyklého. Ale existují mezi námi tací, kteří trpí strachem ze skutečně roztodivných věcí.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
Letní období už je cítit ve vzduchu a i kalendářně je konečně tady. Přichází čas na opalovačky, grilování i rochnění ve vodě, a na přípravu osvěžujících drinků. Ale namíchat drink, který famózně chutná a zároveň vypadá i na pohled atraktivně, není jen tak. A pokud nevíte, jak do toho, přijde vám zajisté vhod náš článek, ve kterém poznáte sedmičku mobilních aplikací, díky nimž se staneme mistrem v přípravě lahodných koktejlů.
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Být krásná v každém okamžiku. To je jeden ze základních nároků, které moderní společnost klade na ženy. Obvykle jde o požadavek nejdůležitější a v mnoha situacích dokonce jediný. S váhou, drobnými potížemi pokožky nebo stylem oblékání sice mohou příslušnice něžného pohlaví něco dělat, chtějí-li, ale existují i estetické nedostatky, s nimiž se život mění v peklo.
Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
Dnes jsme si již navykli komunikovat běžně přes internet, dozvídat se o kamarádech na sociálních sítích, každý den rozeslat několik e-mailů. Stejně tak jako nám však toto umožňuje velmi efektivně pracovat a být neustále ve spojení, mohou nás právě tyto technologie na druhé straně výrazně ohrožovat.
Jak probíhá druhý koučink z pohledu klienta? Co uvízne v hlavě po druhém koučování a s čím konkrétně aktuálně Nele Marcela Hlaváčková pomáhá? Co ji učí? O tom bude dnešní článek.
V průběhu roku 2019 bylo obyvateli Česka uzavřeno 54 870 sňatků. To je o 2303 sňatků více, než v minulém roce. Znamená to, že pro lidi začíná být obřad důležitější, než život na psí knížku? Má to i své praktické dopady.

Výběr článků

Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.

Nepřehlédněte

Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Hormonální dieta rozhodně neslibuje instantní zázrak v podobě drastické diety a následného jojo efektu. Naopak. Principem je především pochopení fungování těla a jeho správné naladění pomocí stravy. Hubnutí je až bonusový efekt.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek