Sobota , 21. 09. 2024

Matouš

Vlasy v zimě trpí. Jak o ně pečovat, aby vypadaly stále zdravě a silně?

Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
jak pečovat o vlasy v zimě
Vlasy v zimě trpí. Jak se o ně starat? (Foto: 123RF)

28. 10. 2021

Během zimy naše vlasy velmi trpěly. A ostatně trpí i nadále, protože venkovní teploty jsou jako na houpačce. Mnozí si říkají, že výkyvy hodnot, které ukazuje teploměr, mají negativní vliv jenom na imunitní systém člověka, ale není tomu tak – vliv mají i na naše vlasy, které najednou ztrácí svou zdravost i jas.  Jak tedy pečovat o vlasy v zimě, aby chladné období zvládly?

Klíčem ke krásným vlasům je správné umývání 

Pokud se ptáte, jak k péči o vlasy přistupovat, je to prosté – začněte u mytí vlasů. Řada žen právě v tomto velmi chybuje, což se negativně projevuje na jejich bujné kštici. Řada žen si myje vlasy zacuchané a češe si je až v okamžiku, kdy vyjde ze sprchy nebo z vany.  

Jak je to správně, ptáte se? Před umytím vlasů si je řádně pročešte, abyste se zbavili posledních zbytků, které vám ve vlasech zůstaly po použití stylingových přípravků. Poté se pusťte do mytí vlasů, kdy dáte přednost vlažnější, ne-li studené vodě. Horké se vyhněte obloukem, jelikož ta ničí strukturu vaší kštice. Navíc tolik nerozevírá pokožku hlavy a vlasové cibulky tak nemají tendenci vypadávat.  

Při mytí vlasů používejte vhodný šampon a kondicionér. Tyto produkty by neměly obsahovat chemické složení a alkohol, který má tendenci vlasy vysušovat. V žádném případě nepoužívejte jenom šampon – pouze v kombinaci se zmiňovaným kondicionérem se dočkáte takových výsledků, po jakých prahnete. Zatímco šampon rozevírá vlasovou cibulku a zbavuje vlasy nečistot a mastnoty, kondicionér ji zase uzavírá a dodává jí konečný lesklý, zdravý a silný vzhled.  

Posledním krokem je důkladné vymytí použitých přípravků. Dejte si s tím záležet, zbytky kosmetických vlasových produktů mohou vést k zatížení vlasů a k zatížení pokožky hlavy. Následovat může i tvorba lupů, se kterými se pak bojuje velmi těžce. 

K TÉMATU  Vypadat skvěle jde v každém věku i váhové kategorii. Existuje spousta triků a tipů, jak toho dosáhnout. Tady jsou ty zásadní

Pozor na horký vzduch 

Čemu byste se měli vyvarovat, tak horkému vzduchu. Pokud si stojíte za tím, že vaše vlasy fén potřebují a že jim přirozené schnutí neprospívá, používejte vlažný, ne-li zcela studený vzduch. Sice s jeho pomocí vyfoukáte vlasy pomaleji, na druhou stranu šetrněji.  

Řada kadeřníků doporučuje zprvu foukat na vyšší teplotu, ovšem poslední fázi foukání ponechat na nejnižším stupni, čímž se vlasy zafixují a uzavřou. Myslet se musí samozřejmě na přípravky na vlasy, které zabrání jejich přílišnému poškození.  

Používejte správný kartáč 

Na co řada žen zapomíná, tak na to, jak důležitý je obyčejný kartáč. Sáhnout po tom nejlevnějším se nejeví jako ten nejlepší nápad. Podle kadeřníků jsou nejvhodnější takzvané ploché kartáče, které mají štětiny relativně daleko od sebe. Vlasy “projíždí” snadno a velmi šetrně, bez zadrhávání.  

Když budete v rukou držet správný kartáč, měli byste také vědět, jak ho používat. Při česání vaší kštice začínejte od konečků, poté postupujte výš a výš, až se dostanete ke konečkům vlasů.  

Pozor na gumičky! 

Velkým škůdcem vlasů jsou bohužel gumičky. Culík nebo drdol patří mezi oblíbené účesy mnoha žen, ovšem pokud na tyto účesy použijí příliš tvrdé a velmi stahující gumičky s kovovými prvky, může to vést k poškození šupinaté vrstvy i struktuře vlasů.  

Ideální volbou jsou pružné gumičky, které jsou z umělé hmoty a bez zmiňovaného kovového spoje. Sáhnout tedy můžete po dnes velmi oblíbených spirálových gumičkách. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní maska na vlasy pro kvalitní péči

Problém padání vlasů: Co všechno za ním stojí? Jak poznáte, že máte problém a jak dostat vlasy opět do kondice a rovnováhy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Je zcela na místě, aby jsme vzhledem k času stráveném v kuchyni, vybrali přesně tu, která bude tvořit ucelený design celého bytu či domu, tak také, aby nám efektivně sloužila. Pro splnění těchto podmínek je tak potřeba pečlivě vybírat a přihlédnout v neposlední řadě i k ceně. Tak jaká bude ta vaše vysněná kuchyně? Pojďme se na to společně podívat!
Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.
Není nad to používat jen tu kosmetiku, u níž přesně víte, co obsahuje. Tak se vyhnete alergiím a dalším nežádoucím reakcím. Proto vám přinášíme tipy na přírodní kosmetiku, kterou si v klidu sama vyrobíte doma.
V pražském Rudolfínu se odehrál večer plný emocí a překvapení, kde 31. ročník cen Český lev odhalil své hrdiny. Večer, kdy se historie prolínala s novou tvorbou, přinesl do popředí talent, který čekal na svůj okamžik čtyři desetiletí. Simona Peková, jejíž výkon ve filmu "Přišla v noci" ji vyřadil z řad nekorunovaných králů českého filmu, se stala symbolem večera. Zatímco "Bratři" si odnesli titul za nejlepší film, byl to právě seriál "Volha" a snímek "Bod obnovy", kdo dominoval počtem ocenění. Které momenty letošního ceremoniálu vás nejvíce oslovily a jaký film či umělec pro vás byl objevem roku?
Krásný, rovný úsměv bez bolesti a téměř na počkání slibuje inovativní systém neviditelných rovnátek Invisalign. Rovnátka jsou totiž navržena tak, aby odhalila úsměv, po kterém toužíte. Díky snímatelným rovnátkům tak opravdu během pár měsíců změníte svůj život.
Plánujete svou letošní dovolenou? Nelákalo by vás však pouze ležení u moře, ale spíše aktivní dovolená? Vaše kroky mohou směřovat na Kostariku – zemi adrenalinu a zážitků.
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.
Historie napsala mnoho příběhů. Inkoustová story z Mexika působí dojmem zábavné kuriozity, ale její podtext je spíše tragický.
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.

Výběr článků

Dům, do kterého je vidět téměř ze všech stran. Skleněný dům se poprvé objevil v roce 1949. Slavnou stavbu navrhl americký architekt Philip Johnson, získala jméno Glass House a stojí na Ponus Ridge Road v Connecticutu. Její vzhled inspiruje dodnes stavby po celém světě. Myšlenka otevřeného domu s prostým tvarem nabízí skutečně raritní bydlení, a jeho hlavním rysem je jednoduchost a minimalismus. A samozřejmě také dokonalý výhled do zahrady kolem, ale i mnohem dál. Prosklený dům si můžete nechat postavit i vy.
Oblíbená kulinářská show MasterChef si získala své publikum hned v prvopočátku. Soutěžící jsou vystavení velkému tlaku, je třeba předvést excelentní výkony v krátkém čase, které musí jak vypadat, tak také skvěle chutnat. Pamatujete si ještě na její první řady, soutěžící a porotce?
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.

Nepřehlédněte

Nikdy není pozdě změnit kariéru a zkusit něco nového. Naštěstí časy, kdy ženy patřily jen do humanitních oborů, jsou dávno pryč. Přesto v některých odvětvích je jich minimum. Třeba v IT tvoří sotva desetinu odborníků. Nicméně, pokud máte dámy kuráž, tak to zkuste. Firmy vás tu budou vítat s otevřenou náručí a ocení vás. Váháte? Pak pro vás máme sedm důvodů, které vás přesvědčí, že počítače jsou skvělá volba.
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek