Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Pohlavní nemoci nejsou tabu! Jaké jsou diagnostikovány nejčastěji?

Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
pohlavní nemoci
Pohlavní nemoci nejsou tabu. (foto: 123RF)

09. 07. 2021

Pohlavní nemoci se přenáší tělními tekutinami 

Pokud mluvíme o pohlavních onemocněních, mluvíme o takzvaných venerologických chorobách, které jsou zpravidla přenášeny tělními tekutinami. I když k jejich nákaze nejčastěji dochází nechráněným pohlavním stykem, není výjimkou ani nákaza prostřednictvím krevní transfúze nebo prostřednictvím kontaktu s krví nemocného člověka.

Na základě tohoto faktu lze konstatovat, že vysoce rizikovou skupinou jsou narkomani, kteří často používají stejné infekční jehly.  

Pohlavní nemoci patří k vůbec nejrizikovějším a nejvíce nebezpečným. Důvodem toho je předně fakt, že jsou z počátku naprosto bezpříznakové. Mnozí lidé dlouhou dobu nevědí, že jsou přenašečem. Často se tak pouští do nechráněného pohlavního styku a ohrožují tím nevědomky někoho dalšího.  

Jaké jsou typické příznaky pohlavních nemocí a jaká je jejich následná léčba? 

Obecně platí, že každá pohlavní nemoc má trochu jiné symptomy. Některé příznaky jsou však naprosto totožné. K nim patří například výtok z pochvy nebo močové trubice, kožní změny (hlavně v okolí genitálií a konečníku) nebo zčervenání těchto míst, případně svědění intimních partií.  

Co se týče léčby, opět platí, že každá z nemocí se léčí jinak. Zatímco některé vyléčit lze, jiné patří bohužel do kategorie “nevyléčitelné”. Prvním krokem při léčbě bývá sexuální zdrženlivost, aby se předešlo k nákaze dalších lidí. Poté se postupuje podle toho, jaké onemocnění bylo člověku diagnostikováno.  

Mnohdy se nasazují do boje i bylinky, který jsou velmi efektivními a pomyslnými pěšáky, jež v boji často uspějí.  

Nejčastější pohlavní nemoci 

Chlamydie 

Pokud bychom měli být konkrétní a zmínit nejčastější pohlavní nemoci, které nás sužují, zmínili bychom chlamydii. Mluvíme o pohlavní chorobě, která je jednou z těch, jež se nepřenáší jenom pohlavním stykem, i když je to pohlavní nemoc. Její prvotní fáze bývá naprosto bezpříznaková, i z toho důvodu je velmi nebezpečná. V pozdějších stádiích se velmi podobá chřipce, tudíž jí to na rizikovosti jenom přidává.  

K TÉMATU  Prevít jménem rakovina. Kdo z celebrit s ní bojuje?

Jelikož je velmi těžké nemoc diagnostikovat, zvyšuje se tím riziko vzniku neplodnosti, což je častý následek tohoto onemocnění.  

Kapavka 

Další velmi často diagnostikovanou pohlavní nemocí je kapavka, kterou přenáší nejmenovaná bakterie. Společně s touto nemocí se obvykle objevuje i zánět močového nebo pohlavního ústrojí či zánět spojivek. Také se mohou vyskytnout příznaky až příliš podobající se angíně.  

V tomto případě však mluvíme o onemocnění, které se léčí poměrně snadno. Stačí do boje nasadit antibiotika a dodržovat sexuální půst.  

Syfilis 

V našem seznamu by v žádném případě neměl chybět syfilis. Opět mluvíme o pohlavní nemoci, která je velmi nebezpečná. Opět však mluvíme o onemocnění, jež nemusí být nutně způsobeno pohlavním stykem. K jejímu přenosu dochází i skrze drobná zranění na kůži. Dostat ji tak mohou i ti, kteří drží sexuální půst nebo kteří ještě neměli pohlavní styk.  

Syfilis je onemocněním mnoha stádií. Během té poslední je organismus člověka natolik poškozen, že člověk nemusí vůbec přežít. I proto mluvíme o tak rizikovém onemocnění. Syfilis totiž napadá nervovou soustavu, kromě toho také pohybovou soustavu, kůži a dále i vnitřní orgány.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Není to Alzheimer? Varovné příznaky obávané nemoci

4 nejobávanější nemoci, nad kterými svět zatím nevyhrál

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte je všechny? Že neznáte ani jedno? Vyvedeme vás z omylu, určitě už jste je někdy někde slyšeli, ale možná pro vás bylo tak těžké je zpracovat, že jste je raději hned vypustili z mysli. Je jich určitě několik desítek. Myslíme slov, která se nějakým způsobem prosadila v běžném užívání, ale obvykle nám trhají uši. Která slova to jsou?
Hledáte-li pohodlné a zároveň vysoce módní boty na léto, budou polobotky tím správným řešením i pro vás. Na trhu existuje celá řada trendy polobotek. Pokud nejste zrovna módní guru, nezoufejte! Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké modely polobotek vybírat a jak je vhodně kombinovat s oblečením, aby byl váš outfit dokonalý. Čtěte a inspirujte se s námi!
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
Domácí kosmetika vznikne během chvilky! Oční linky, stíny, tvářenka, rtěnka a lesk v jednom, make-up i pudr. Šest receptů, které překvapí svou jednoduchostí a plně nahradí kupované produkty. Nevěříte?
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy podporujících správné fungování imunity. Znáte to, viry na nás číhají na každém rohu a do toho se denně potýkáme s až příliš mnoho stresovými situacemi. Proč tedy nepodpořit svoje jediné zdraví? Jste přípraveni?
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.

Výběr článků

Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.
Představa, že v davu lidí zahlédneme člověka, do kterého se zamilujeme na první pohled je krásná a šílená zároveň. Lásku na první pohled známe především z romantických filmů, jenže jak to s ní ve skutečnosti je? Opravdu se jedná o lásku na první pohled, nebo jen o přitažlivost, kterou snadno zaměníme s hlubokým citem? Pojďme se tomuto vzácnému jevu podívat na kloub.

Nepřehlédněte

Docílit toho, aby záhony nebo okenní parapety zely všemi barvami i během zimy, je poněkud složité. Tedy, to si alespoň zahrádkáři a pěstitelé pokojových rostlin myslí. Ve skutečnosti však existují druhy rostlin, které lze pěstovat i během zimy a které dokonce i v chladných ročních obdobích pučí do všech barev duhy. A jednou z nich je brambořík.
Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek