Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak začít meditovat: tipy a rady do začátku

Chtěla byste začít meditovat? Láká vás být o samotě jen se svými nejniternějšími myšlenkami a touhami? Ale jak na to? Možná si připadáte jako Liz Gilbertová z románu Jíst, meditovat, milovat, která věděla přesně, jak na to, ale nedokázala se správně naladit. Nebojte, poradíme vám jak a kde s meditací začít krok za krokem.
jak začít meditovat
Tipy a rady do začátku. (foto: 123RF.com)

30. 03. 2021

Proč začít s meditací

Důvodů, proč a jak začít meditovat, existuje spousta. Možná, že chcete zklidnit svou mysl, aby se vám v noci lépe usínalo. Nebo jste vystresovaní a meditaci chcete použít jako nástroj ke zklidnění. Popřípadě jste se po hlavě ponořili do osobního rozvoje a chcete začít meditovat, abyste lépe poznali své vnitřní já.

Žádný důvod není špatný. Lidé meditují již po tisíce let. Kdyby meditace neměla žádné pozitivní účinky na lidskou mysl, určitě by tu s námi nezůstala až do dnešních dní. Takže ano, meditace vám může pomoci dosáhnout většího míru, vnitřního klidu i sebepoznání.

Co si při meditaci obléci?

Možná se to může zdát jako naprosto zbytečná položka, ale není. To, co budete mít během meditace na sobě, ovlivní i celý její průběh. Pokud si oblečete kalhoty, ve kterých nemůžete sedět déle než pět minut, protože vás pak budou škrtit – jak v nich chcete vydržet po celou dobu meditace?

Pokud se nejlépe cítíte v pyžamu, oblečte si pyžamo. Pokud jsou vaším oblíbeným pohodlným oblečením večerní šaty, meditujte v nich. Chápete, kam tím míříme? Neexistuje meditační dresscode, důraz je kladen na pohodlí.

Kde začít

Nejprve si najděte tiché a klidné místo. Takové, kde vás nebude nikdo rušit a budete moci být jen vy a vaše myšlenky. Pohodlně se posaďte. Nezáleží na tom, zda budete sedět na gauči, nebo na zemi. Důležité je, aby se vám sedělo pohodlně a byli jste schopni ve zvolené pozici zůstat několik minut. Rozhodně není podmínkou, abyste seděli v pozici lotosového květu.

Jak začít

Nyní, když už jste našli své ideální místo na meditaci, zavřete oči. Pro začátek bude důležité naučit se kontrolovat své myšlenky. Svědí vás ucho? Cítíte, jak vás bolí rameno? Vaše mysl bude ze začátku pravděpodobně létat všude kolem, než se ji naučíte správně zklidnit. Věnujte se tedy nejdříve tomu, že mysl ovládnete. Nedávejte jí prostor k tomu, aby se soustředila na vše ostatní, co se děje kolem.

K TÉMATU  Biohacking aneb hackněte se k lepšímu životu

Druhy meditace

Jakmile budete schopna sedět se zavřenýma očima déle než pět minut, aniž byste pomyslela na to, co jste měla k snídani, jste připravena na meditaci. Nyní je čistě na vás, jaký druh meditace si zvolíte.

Řízená meditace

Máte ráda společnost? V tom případě vyzkoušejte řízenou meditaci. Buď naživo s člověkem z masa a kostí, který vás celou meditací provede, nebo si vyberte nahrávku online. Nevýhodou meditace podle videa na Youtube je, že může být přerušena reklamou. Proto zvažte, zda byste raději nechtěla zvolit meditační aplikaci.

Meditujte sama

Pokud preferujete samotu a chcete si meditovat bez vnějších vlivů, žádný problém. Zavřete oči a koncentrujte se na svůj dech. Jakmile odbouráte všechny rušivé vlivy z okolí, zaměřte se na vámi zvolenou meditační techniku. Na výběr máte hned z několika, zde jsou dvě základní:

Sebeuvědomění

Tento druh meditace se zaměřuje jen a jen na vás a vaše sebeuvědomění. Soustřeďte se na svůj dech, vnímejte zvuky v okolí, zaměřte se na to, jakou chuť máte na jazyku, nechte myšlenky volně plynout. Pokud vás nějaká zaujme, věnujte ji svou pozornost.

Meditace pomocí manter

Jestliže si zvolíte meditaci pomocí manter, nejdříve si o nich něco nastudujte. Tento druh meditace je vhodný pro ty z vás, které se vydaly na cestu sebepoznání. Mantru si také můžete zvolit svou vlastní. V případě, že chcete vyjádřit svou vděčnost, můžete po celou dobu meditace opakovat, za co jste vděční.

Meditace může znít náročně, a pro začátečníka, kterého rozptýlí jakýkoliv pohyb a zvuk, je obtížně se začít soustředit. Ale jako všechny činnosti, i meditování je o cviku. Čím intenzivněji a usilovněji budete trénovat, tím rychleji se meditovat naučíte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Rozdýchejte Vánoce pomocí tematicky laděné meditace a dalších relaxačních cvičení

Co je to meditace? A jak vám může změnit život?

Jak se zbavit stresu? Jde to vůbec? Tipy a rady, jak na to

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Dnes je ten správný den pro návštěvu kadeřníka. A pozor na náhodné setkání! Můžete se skutečně zamilovat! Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!
Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
Jste milovnicí masáží a máte pocit, že znáte už všechny nazpaměť a přesně víte, jak která masáž probíhá? V tom případě vězte, že existují i masáže, které rozhodně neznáte a které jste ještě nikdy v životě nezažili. Jak to víme? Protože jsou natolik neobvyklé, že v našich končinách se téměř nevyskytují. Které to jsou?
Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu
Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.
Tu a tam asi každá z nás vypadá unaveně. Stačí probdělá noc, delší flám nebo nějaký zdravotní problém, který nám nedá spát, a ráno na nás vykoukne v zrcadle nepěkný odraz a v něm unavená pleť vyžadující okamžitou vzpruhu.
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?

Výběr článků

To, že sex je naprosto přirozenou součástí našich životů, je zcela jasné. Jenže už málokdo si uvědomuje, že chování po sexu o nás mnohé vypovídá. Poradíme vám, co muži nesnáší, když ženy dělají bezprostředně po sexu a na co si dát pozor.
Mnoho lidí nad brokolicí ohrnuje nos, ale zkuste jí dát šanci a třeba vyzkoušejte různé možnosti její přípravy. Pokud vám v nějaké podobě zachutná, vaše zdraví to jistě ocení. Přináší nám totiž celou řadu blahodárných látek.
Kovové skulptury najdeme všude po světě jako variantu sochařství. Co myslíte, zdobí tahle díla veřejné i zahradní prostory nebo jsou nevkusné a překážejí?

Nepřehlédněte

Chystáte se na dovolenou, ale rádi byste se vyhnuli nepříjemnostem spojeným s krádežemi? Zpozorněte u našeho přehledu pěti nejhorších krádežnických destinací a hlavně – pozor na peněženky!
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek