Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Dentální hygiena u psů se nesmí podceňovat jako návštěva veterináře

O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
dentální hygiena u psů
Nepodceňujte dentální hygienu u psů. (foto: 123rf.com)

25. 03. 2021

Každý chovatel musí mít na paměti to, jak vypadá jeho chrup poté, co si ho zapomene vyčistit. A musí si uvědomit, že přesně tak vypadá i psí chrup, pokud o něj není pečováno. Zatímco lidé mohou vzít sami kartáček do rukou, psi to bohužel nedovedou. Stejně tak nedovedou říct, když je zuby bolí. Přistupujte proto k péči o jejich chrup zodpovědně a spojení “dentální hygiena u psů” nepodceňujte.  

I psi mohou mít problémy se zuby 

Možná si říkáte, proč psí zuby čistit. Vždyť to ani sousedka nedělá, říkáte si. Jenže i psi mohou trpět zubními problémy. Na zubech se jim stejně jako lidem usazují zbytky potravy, které přirozeně v dutině ústní žijí.

Mohou tak stát za vytvořením zubního plaku, který se postupně přemění v zubní kámen. To může způsobit odchlipování dásní, poté zarudnutí a záněty dásní, dále také paradontózu (není to tedy jen ryze lidský problém). A ta stejně jako u lidí může vést k vypadnutí zubu.  

Celý proces je doprovázen silným zápachem z tlamy psa. Proto nezapomínejte na několik věcí, a to na: 

  • Čištění zubů 2x týdně 
  • Podávání doplňků pro čištění zubů 
  • Pravidelné kontroly zubů 
  • Prohlídky psího chrupu veterinářem 

Kartáčky a pasty do ruky! 

Čistění zubů u psů není žádná věda. Také se používají kartáčky a pasty. Ty používejte výhradně psí. Abyste však svého psa pravidelné rutině naučili, je třeba s tím začít už od věku štěněte. Ne nadarmo se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíte. Pokud si pes už od štěněte zvykne na kartáček a chuť pasty, čištění nebude sebemenším problémem.  

Aby pes neodmítal pastu, nejdříve mu ji dejte ochutnat a kartáček očichat. Pokud je s tím v pořádku, pokračujte dál a naneste pastu na zuby. Rozhodně s ničím nespěchejte. Stejně jako při učení jednotlivých povelů, i v tomto případě musíte být trpěliví. Pokud má pes zrovna špatný den, nenuťte ho do toho a zkuste to zase zítra.  

K TÉMATU  Dáma a skútr? Vyzkoušeli jsme si, jak se jezdí po Praze v jedné stopě! Stálo to za to!

Velké kosti na okus psovi do boudy 

O psí chrup umí pečovat také kosti (ostatně podobně jako syrové maso). Zejména kosti s velkým kloubem (například z vepřového kolena) jsou ideální. Hoďte mu jednu takovou kost do boudy. Nejen, že si s ní bude hrát, ale také bude mít chrup naprosto ukázkový.  

Okusování velkých kostí s klouby totiž odstraňuje nečistoty ze zubů čili tím chrup čistí. Nejedná se o drahou záležitost, takové kosti je možné odkoupit třeba v řeznictvích za pár korun. Kosti se psovi dávají syrové, nikdy tepelně upravené. Pokud byste psovi hodili tepelně upravenou kost na okusování, způsobili byste mu tím jen zdravotní potíže 

Jestliže psa krmíte granulemi, nedávejte mu kostí mnoho. Na takovou stravu není příliš zvyklý, proto to s ní nepřehánějte.  

Žvýkací hračky jako náhrada syrových kostí 

Pokud pes není zvyklý na syrovou stravu, možná to se syrovými kostmi nechcete riskovat a ptáte se, jestli neexistuje nějaká náhražka. A samozřejmě, že existuje! Jsou jí klasické žvýkací hračky.

Žvýkání jako takové je pro psy jednou z nejpřirozenějších činností, ke které se uchylují v mnoha životních situacích. Žvýkají, když jsou ve stresu, žvýkají, když se potřebují uvolnit. Dentální žvýkací hračky navíc ulevují jejich chrupu.  

Stejně jako kosti, i žvýkací hračky mechanicky odstraňují nečistoty ze zubů, navíc prokrvují dásně, což je také ku prospěchu.  

Pamlsky pro dentální hygienu 

Dentální hygiena u psů zahrnuje také dentální pamlsky. Na ně narážíte prakticky všude. Ať už procházíte obchodním centrem nebo supermarketem, psí pamlsky určeny k dentální hygieně jsou nabízeny za skvělé ceny.  

Fungují podobně jako zmiňované kosti nebo žvýkací hračky. Také mají mechanicky očisťovat zuby. Pokud chcete psovi dopřát něco opravdu skvělého, vyberte takové, které obsahují bylinky pro osvěžení dechu. Vhodné jsou také dentální pamlsky, které pomáhají vyrovnávat bakteriální hladinu v ústní dutině. Stejně jako při výběru svého jídla se tak vyplatí dívat na složení i u toho psího.  

K TÉMATU  Pronájem dětského oblečení. Proč bychom takový nápad uvítali i u nás?

Bylinky pomáhají i psům 

O psí chrup mohou pečovat také bylinky. Na trhu dnes seženete bylinné přípravky, které mají podpořit zdraví zubů i dásní čtyřnohého psího parťáka. Nejčastěji využívaným je bylinný olej, který je většinou složen rovnou z několika bylin. Obsahuje heřmánek, mátu, také citroník a tymián.

Směs bylinek působí protizánětlivě a také zbavují organismus škodlivých protilátek. Navíc udržují dásně zdravé a dech příjemný. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psí plemena, která se dobře snáší i s dětmi

Laskavé psí srdce vyrazilo dech všem, co se o této lásce dozvěděli

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sváteční atmosféra, radostné děti, a přitom… co s těmi dlouhými vánočními prázdninami? Dnešní článek na Dámské Lize vám přináší hravé rady a tipy, jak s dětmi aktivně a s úsměvem přežít Vánoční prázdniny. Od kreativních vánočních dílen až po rodinná dobrodružství, přinášíme vám inspiraci, jak si užít tuto časově náročnou, ale zároveň kouzelnou dobu s plným srdcem a lehkostí.
Mnoho žen, ale i mužů může trpět zvýšeným množstvím uloženého tuku v různých částech těla. Ženy si často stěžují na takzvaná „madla lásky“, která se vyskytují v oblasti boků, nebo jsou nevzhledné tukové zásoby v místech kolem podprsenky, či podpaždí.
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! Nikoliv v přízemí. Abyste nezabloudili, použijte služební vchod (z ulice u Obecního domu) hned vedle výlohy Blanky Matragi a nechejte se vyvézt výtahem do druhého patra. Za nízké ceny získáte zlato i v Brně, v ikonické cihlové budově Dornych, vedle Vaňkovky. Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o bezpečné uložení finančních prostředků do drahých kovů. Že jsou ceny zlatých cihel a zlatých mincí u tohoto prodejce skutečně nejnižší, se můžete přesvědčit na stránce investiční zlato. Ceník v euro je na stránce investičné zlato. Přízemní cenou zlata se tento prodejce výrazně odlišuje od ostatních nabídek na trhu. Potvrzuje to i jeho umístění na prvním místě loňského srovnání finančních produktů v kategorii prodejců drahých kovů (soutěž pořádá server Finparáda společnosti Scott & Rose).
PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?
Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
V každém vztahu jsou okamžiky štěstí a nikdo si nepřipouští, že by něco mohlo být v budoucnu jinak. Proč taky? Proč řešit možné budoucí konflikty, když je teď vše zalité sluncem. Bohužel, rozchody patří ke vztahům i k životu.
Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?
Turistické boty jsou fantastické boty, které se nosí, když jste v divočině a razíte cestu z prašných cest, podél žulových balvanů a po hřebenech úzkých kaňonů, dají se ale outdoorové boty pánské či dámské nosit každý den? Přeci jen, byly původně vyrobeny k jinému účelu.

Výběr článků

Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že se negativita posledních událostí ve světě promítne i do barev kolem nás, opak je pro letošek pravdou. Do módy se totiž dostávají spíš pozitivní naděje na uvolnění a módní scéna tak doplňuje štěstí a hravost, které nám v uplynulých měsících chyběly. Jaké barvy letí na jaře 2021 a jak je využít ve svém oblékání? Přinášíme vám tipy na trendy oblečení a šaty pro plnoštíhlé včetně doplňků.
Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!

Nepřehlédněte

Infinity Pool se nachází ve výšce 650 metrů nad zemí na vrcholu hotelu Marina Bay Sands v Singapuru. Bazén je 150 metrů dlouhý a dolů je to celých 57 pater. Výhled přímo z vody je famózní. Koupání tady je skutečně ojedinělým zážitkem a pro některé i pořádný adrenalin!
Máte toho v práci moc a o víkendu se nevzmůžete na víc než vyprat, uvařit oběd a uklidit? Zkuste si udělat trochu času pro sebe, aktivně si odpočinout a zažít něco nového. Nechte děti u babičky a s partnerem si vyjeďte na Jižní Moravu. Tento kouzelný kraj je ideálním místem pro to vydat se na cestu za ochutnáváním vína a sportem na kolech. Co všechno tedy můžete na Jižní Moravě během víkendu zažít?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek