Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nespavost je nebezpečná. Tipy, jak usnout hravě a bez počítání oveček

Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
jak usnout
Nespavost může být nebezpečná, tak s ní zatočte. (foto: 123RF)

29. 07. 2021

Kdy mluvíme o nespavosti? 

Máte pocit, že se vás problém týká? O nespavosti čili insomnii je možné mluvit tehdy, kdy špatně usínáme. To může mít být následek stresu či problémů, které dnes a denně řešíme. Také je pro ni typické noční probouzení, které nám znemožňuje prožít během noci veškeré spánkové cykly. S tím jde ruku v ruce brzké probouzení, po kterém následuje takzvané “denní dospávání”.  Jak tedy usnout?

Jelikož nás nespavost může jak fyzicky, tak psychicky naprosto zničit, je zapotřebí vědět, jak si můžeme pomoct, aniž bychom museli sahat po lécích předepsaných odborníkem. Naštěstí způsobů, jak usnout, je hodně. A to nemusíte počítat ovečky celou noc.  

Jak usnout 

Správné uložení do postele je základ 

Základem kvalitního spánku, který nebude protkán probouzením, je správné uložení do postele. Předně bychom měli zkontrolovat teplotu v ložnici. Ta by se měla pohybovat v rozmezí od šestnácti do dvaceti stupňů Celsia. Oblékněte se do vhodného pyžama, které nekouše a není příliš těsné. A samozřejmě najděte ideální polohu, ve které vás nebude bolet za krkem. Velký vliv na spánek má také správný výběr matrace.

Na osvětlení záleží 

Málokdo si uvědomuje, jak velkou roli hraje osvětlení. Ve své ložnici bychom měli mít naprostou tmu. Pakliže není možné světlo eliminovat více, nasaďte si na oči masku na spaní, která je skvělým bojovníkem proti sebemenšímu světlu.  

Hlavně žádný hluk 

Abyste se dobře vyspali a během noci se neprobouzeli, je zapotřebí eliminovat také hluk. Chybu dělá ten, kdo usíná se sluchátky v uších. Ponecháváte tím mozek v pohotovosti a tělo se nenachází v dostatečném klidu.  

Pokud zvuk nedokážete eliminovat, protože máte například hlučné spolubydlící nebo sousedy, vyplatí se koupit špunty do uší. Okna zavřete, ať vyrušíte přerušované hluky.  

K TÉMATU  Jak si z bytu či domu vytvořit harmonický domov. Deset tipů, které přinesou klid a vyváženost

Dostatečně relaxujte 

Kvalitní spánek přichází v okamžiku, kdy vás nic netrápí a kdy nejste ve stresu a napnutí. Proto se snažte během dne i relaxovat. Život není jenom o věčném honění se za úspěchy, je také o odpočinku. Proto uvolněte svaly při lehnutí si na záda nebo při pobytu v horké vaně. Vypněte svůj mozek tím, že budete myslet na nudné věci. Pokud se vám na takovou věc nedaří přijít, myslete na černou – to je totiž ta nejvíce nudná barva i podle odborníků.  

Během dne cvičte 

Stejně, jako se děti unavují, aby dobře spaly, unavte se také vy. Nemusíte běhat po parku a hrát si na honěnou s ostatními, ale můžete cvičit či chodit na delší procházky. Nezapomeňte se však před a po cvičení protáhnout, ať se vyhnete bolestem těla.  

Minimalizujte modré světlo před spaním 

Velkým problémem, kvůli kterému nedokážeme “zabrat”, je modré světlo. Lidé mají tendenci se před spaním dívat na televizi, být na počítači nebo surfovat na internetu v mobilu. Jenže tím opět probouzíme náš mozek, který by se měl před spaním spíše unavit.  

Odborníci tak doporučují, abychom mobil či veškerou elektroniku před spaním odložili a abychom se alespoň půl hodiny či hodinu věnovali jiným, off-line činnostem. Třeba si čtěte. To je ostatně skvělý způsob, jak se zbavit všech myšlenek a unavit svůj mozek.  

Myslete na něco uklidňujícího 

Jak usnout? Způsobů je opravdu mnoho. A jak vidíte, nemusíte počítat ovečky. Svou představivost využijte k něčemu jinému. Představte si, že se nacházíte na velmi uklidňujícím místě. Toto místo se liší dle každého člověka. Může to být louka plná květin za zpěvu ptáků, může to být okouzlující vodopád nebo bazén, ve kterém je čistá voda. Či si lze představit japonskou zahradu, která je obecně považována za oázu klidu.  

K TÉMATU  Jak na odpočinek s malým nespavcem

Je důležité, aby vás představa uklidňovala. K tomu si můžete odvyprávět příběh, který uklidní mysl a postupně vás přivede do světa snů.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Desatero pro klidný spánek. Jak si pomoci, když vám nespavost nedá spát

Ráno brzy vstáváte, a přitom nemůžete v posteli zabrat? Nespavost může mít různé příčiny. Kdy už máte problém a jak mu předejít?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Všichni majitelé koček vědí, že kočky mají vrozenou potřebu škrábat. Ovšem není to pouze jejich záliba. Jedná se o životně důležitou součást jejich fyzické a emocionální pohody. Pokud tedy chcete zabránit tomu, aby se z vašeho nábytku stalo škrabadlo vašeho mazlíčka, je nezbytné investovat do vysoce kvalitního škrabacího válce pro kočky. Ptáte se, jak vybrat ten nejlepší druh válce? Máme pro vás hned několik tipů.
Tuhé mýdlo zná každý. Z našich domácností jej vytlačilo mýdlo tekuté, takže klasická tuhá mýdla jsme si zvykli dávat tak maximálně do skříně pod oblečení, aby nám ho hezky provonělo. Jenže v poslední době se k nám zase vrací, a nejen mýdlo tuhé ale na trhu se objevily i tuhé šampony na vlasy.
Streamovací platformy i po dlouhých měsících zažívají žně a myslíme si, že tento trend jen tak neutichne. Přece jenom se letošní rok ponese ve znamení pěkné porce seriálů, na které už fanoušci čekají roky.
Partnerský vztah by se měl vyvíjet. Od počáteční krásné zamilovanosti až po období, kdy mají oba zúčastnění pocit, že být spolu je vlastně fajn. V této fázi se velmi často sestěhovávají do společné domácnosti a plánují budoucnost, kterou chtějí sdílet dohromady.
Moderní i retro radiátory - dnes mohou mít topná tělesa i ty nejdivočejší tvary. Retro se opět vrací do módy. Čemu dáte přednost?
Rozchod může být komplikovaný a emotivní proces, avšak někdy přesto zůstává láska mezi lidmi i po konci vztahu. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje této citlivé situaci, kdy i přes rozhodnutí o rozchodu zůstává mezi bývalými partnery láska. Prozkoumáváme možnosti, jak s tímto paradoxem pracovat, jak najít rovnováhu mezi uzavřením minulosti a udržením vzájemného respektu a lásky.
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Od pradávna je člověk zvyklý žít ve společenství. Pokud z něj odešel, tak většinou jen z donucení. Dnes naopak mnoho lidí tvrdí, že je jim dobře samotným. Singl jsou prostě v módě. Ale co když onemocníte, potřebujete hlídat děti nebo potřebují pomoc starší rodiče? Přejíždět nebo bydlet společně? Je lepší, když žije více generací pohromadě, nebo každá zvlášť?
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?

Výběr článků

Růži, královnu květin, můžete použít v kosmetice i v kuchyni. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou. Je skvělá pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a pro alergiky. Vyrobte si ji doma. A ještě mnohem víc.
Když vám několik lékařů nezávisle na sobě oznámí, že v pětadvaceti letech máte počínající artrózu a nic se s tím nedá dělat, můžete udělat dvě věci. Buď to vzdát a trpět po zbytek života bolestmi kyčlí a všeho možného, nebo lékařům nevěřit a vzít situaci do vlastních rukou.
Fotografie šťastných rodin, honosných oslav a dokonale zabalených dárků, které začínají plnit sociální sítě, mají velký vliv na psychiku člověka. Ta prochází v období Vánoc zatěžkávací zkouškou. Většina z nás chce mít všechno dokonalé, mít neustále uklizeno, napečeno co nejdříve, ozdobený vánoční stromek jako z časopisu, ale... ne vždy je vše podle plánu. Zkuste se během Vánoc věnovat také sobě, vyzkoušejte různá meditační cvičení, která vaší psychice výrazně uleví a nenakládejte si toho na sebe tolik.

Nepřehlédněte

Určitě vám neuniklo, že od jisté doby se všude kolem nás rozmohla termální kosmetika, která se krátce po uvedení na trh stala doslova must-have trendem. Ostatně, co se týče krásy, nám slibuje řadu úžasných účinků, a navíc je zcela přírodní. A právě na to, jestli, jak a proč funguje se společně podíváme.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek