Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!

Ekonomům je nyní zřejmě jasné, o čem je řeč, nebo tedy alespoň ve světě obchodování, ostatní možná jen pokrčí rameny. Optikou Paretova principu se však můžete zadívat nejen na svět ekonomie, ale na veškerou vaší činnost – hubnutí nevyjímaje. O čem je to tedy vlastně řeč?
paretovo pravidlo
Paretovo pravidlo je možné využít i při hubnutí. (zdroj foto: www.123rf.com)

01. 02. 2021

Paretovo pravidlo 80/20

Paretův princip se označuje také jako Paretovo pravidlo 80/20. Jeho základem je totiž zjištění, že pouhých 20 % našich vstupů je zodpovědných za 80 % výsledků.  Pravidlo je pojmenováno podle italského ekonoma Vilfreda Pareta, který se zajímal o rozložení bohatství v zemi. Postupně se však toto pravidlo aplikovalo v mnoha dalších oblastech.

Zkuste se třeba ve své práci zamyslet nad tím, jestli opravdu pouhých 20 % energie, kterou do svých aktivit vkládáte, nezajistí většinu získaných výsledků a nemrháte energii do míst, kde vám to nic nepřinese.

Stejně tak se můžete zamyslet nad tím, co konkrétně je zodpovědné za vaši životní spokojenost a pak se právě na toto soustředit. Když se vám podaří odbourat vstupy, které ve výsledku s vaším ziskem souvisí jen minimálně, můžete se zbavit zbytečné práce.

Maximální efekt při hubnutí

Stejně tak se můžete zamyslet i nad svým hubnutím. Co konkrétně vám pomůže s proměnou postavy nejvíc? Významnou roli tu bude mít celkový počet přijatých kalorií. Pokud se ale kouknete souhrnně na veškeré potraviny, jen 20 % z nich bude zodpovědných za 80 % nárůstu vaší hmotnosti. Pokud toto malé procento potravin vyřadíte z jídelníčku, přebytečná kila půjdou beztak dolů.

Jak moc můžete ve stravě hřešit?

Už jen vědomí, že nemusíte vše dodržovat na 100 %, vám prospěje. Nemusíte být zdaleka perfektní, ale soustřeďte se především na to, co ve výsledku nejvíc ovlivňuje úspěšnost hubnutí. Pokud chcete být konkrétnější, dejme tomu, že máte v průběhu dne tři hlavní jídla a dvě svačiny.

Dle Paretova pravidla pak můžete snadno usoudit, že za týden můžete mít až sedm nezdravých chodů, ale stále by těch důležitých 80 % měla tvořit zdravá jídla.    

K TÉMATU  Rozhodly jste se od ledna hubnout? Co začít jednou správně? Tak si dejte si pozor na poradny, změny váhy a tyto další škůdce!

Dieta se tedy může osvědčit právě proto, že si z malé části dopřejete i to, co zdravé není. Velkou výhodou je flexibilita takového stravování. Snadno si užijete třeba oslavu narozenin a konzumaci dortu, když víte, že ve zbylých dnech se budete opět stravovat zdravě.

Soustřeďte se na zdravý základ

Věnujte však pozornost tomu, aby těch důležitých 80 % bylo tvořeno zdravou a nutričně vyváženou stravou. Rozhodně nejde o to, abyste se jeden den cpali pouze zeleninou a druhý den si dopřáli svíčkovou s knedlíkem.

Základ jídelníčku by měl obsahovat ryby, maso, mléčné výrobky, vejce, zeleninu, luštěniny atd. Občasnému mlsání se pak nemusíte vyhýbat, řiďte se však pravidlem „všeho s mírou“. Postupně si jistě najdete nové recepty nebo i zdravější pochoutky, které si můžete bez obav dopřát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mobilní aplikace na hubnutí. Které pomůžou shodit přebytečné kilogramy?

Bylinky na hubnutí: Zelení pomocníci, kteří usnadní cestu za štíhlou linií

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Peníze nerostou na stromech, ale i kdyby rostly, bylo by hloupé odmítat příležitosti k výhodnému nákupu. Pokud rádi utrácíte v e-shopech, následující tipy uleví vašemu rozpočtu. Prozradíme vám, jak v e-shopech šetřit a nemuset přitom slevit z kvality zboží. Internet je neuvěřitelně spletité bludiště a najít tu nejlepší nabídku je mnohdy velmi náročné. Někdy člověk stráví celé hodiny prolézáním virtuálních regálů, než se objeví ta správná. Zdaleka nejhorší jsou však tzv. impulzivní nákupy, právě mohou peněženku řádně provětrat. Naštěstí se můžete řídit poměrně jednoduchými pravidly, díky kterým se vlk nažere a koza zůstane celá – nakoupíte ke své spokojenosti, ale nebude lamentovat nad extrémní útratou. Jdeme na to!
Koncem listopadu dorazí na pulty knihkupectví výpravná obrazová monografie Žít – Karel Svoboda. Spletité osudy slavného skladatele v ní jedinečným způsobem zpracoval jeho syn Petr Svoboda, který své vzpomínky doprovodil i desítkami unikátních fotografií. Mnohé z těchto snímků jsou publikovány vůbec poprvé. Kromě Petra Svobody zavzpomíná v knize na geniálního, i když svérázného umělce plejáda dalších osobností, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí.
Co takhle navštívit podmořský svět a vidět zblízka delfíny, tuleně nebo běluhu? Zasmějte se a podívejte se na překvapené děti, které zaskočí reakce mořských tvorů v akváriu!
Když jsem četla na internetu nebo v časopisech o ženách, co je muž bil a léta týral, říkala jsem si, jak je možné, že ty ženy dávno neutekly. Jak si mohly všechno nechat líbit? Myslela jsem si, že to není normální, že je jasné, že každá týraná žena by měla od partnera odejít a žít sama.
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Bohémské vlny a sexy kudrliny. Přesně to je dvojice, která se ve světě vlasových trendů snad pokaždé setkává s úspěchem. A aby ne. Vlnky představují určitou dávku divokosti, zatímco kudrliny dokážou být sexy a roztomilé zároveň. Jak podpořit přirozenou krásu vln nebo se postarat o to, abyste se místo rovných vlasů chlubila půvabnými loknami? Přesně na to se podíváme.
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?

Výběr článků

Také patříte mezi ženy, které mají mastnou pleť a lesknou se tak v létě i v zimě? Pak vám ze všeho nejdříve pogratulujeme. O ženách s mastnou pletí se říká, že stárnou velmi pomalu a po celý svůj život budou vypadat minimálně o pět let mladší. Na mastné pleti se totiž netvoří tolik vrásek. Tou špatnou správou je, že v létě trpíme.
Ať už v Jihočeském kraji strávíte jediný den nebo týdenní dovolenou, vždycky budete mít co poznávat a na co se dívat. Objevujte krásu našich měst, historie a přírody.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?

Nepřehlédněte

Dokonalé obočí naštěstí může mít každá žena i ta, které do vínku nebyly dány pravidelné rysy, ta správná hustota obočí ani tvar, který by si sama přála. Teď můžete mít všechno a být ještě krásnější. Co obnáší permanentní tetování obočí a co byste měla vědět předtím, než tuto kosmetickou proceduru podstoupíte?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek