Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Syndrom prázdného hnízda – jak se cítíme po odchodu dětí z domu?

Jakmile se vám a vašemu partnerovi narodí děti, získáváte zcela novou roli. Najednou jste rodiči a velmi často vás tato role na dlouhá léta úplně pohltí. Není pak divu, že může být velmi obtížný návrat k životu, ve kterém děti nezaujímají první místo.
syndrom prázdného hnízda
Syndrom prázdného hnízda patří k rodičovství. (zdroj foto: 123rf.com)

10. 02. 2021

Když děti opouští domov

Právě tato etapa v životě se označuje jako fáze nebo také syndrom prázdného hnízda. A toto označení je velmi přiléhavé. Děti roztáhnou křídla a odchází si budovat svůj domov jinam, kde vy už nemáte své stálé místo. Najednou vám může připadat, že je váš dům či byt prázdný, nezvykle tichý a velký.

Každý reaguje po svém

Samozřejmě nelze jednoznačně říct, jak toto období vypadá. Každý to prožívá trochu jinak, každý má jinou náturu a zároveň v mnohém záleží i na vztahu mezi oběma rodiči.

Pokud byli zvyklí věnovat se i sami sobě, ponechali si vlastní zájmy a umí si sebe navzájem užívat, je velká šance, že tato doba pro ně nebude tak těžká. Někdy se lidé vyloženě těší, že odchodem dětí z domu získají víc času na sebe i na partnera.

Někdo si ale naopak může v tuto dobu začít připadat opuštěný a nepotřebný. Přichází pocity smutku. Lidé si více uvědomují vlastní věk. Mnohdy nastupují pocity odcizení k vlastnímu partnerovi. Nyní už se netočí veškeré rozhovory o tom, jak zvládnout pubertální výlevy potomka nebo kdy dělá jaké zkoušky ve škole.

Přirozená reakce na změnu

Na žádném ze zmiňovaných pocitů není samozřejmě nic špatného. Stává se i to, že každý z partnerů vnímá tento čas zcela odlišně. Každý si to potřebuje prožít po svém a postupně si navyknout na nový rytmus života. Jako kterákoliv jiná změna, i tato na nás nakládá určité nároky, ale na druhou stranu dává šanci vzniknout něčemu novému.

Postupem času vám přibudou další role a nebude vám domov připadat tak opuštěný. Můžete si najít nové zájmy a přátele, opět se více vyladit s partnerem. Přirozeně pak přichází role prarodičovská, kdy si užíváte vnoučat. A můžete to brát jako ideální čas na veškeré činnosti, které jste odsouvali na „až někdy“ a „až bude čas“.

K TÉMATU  České vánoční tradice. Stromeček obelstí mrtvé, šupina přináší peníze

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chyby rodičů ve výchově dětí. Jsou vám některé blízké?

Křestní jména, co se v naší zemi opravdu vyskytují. Budete se válet smíchy!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?
Nejoblíbenější nápoj na světě skrývá hodně zajímavostí. Dnes se podíváme hned na 5 zajímavostí, které o tomto nápoji rozhodně neznáte. Některé z nich jsou šokující. Kromě následujících zajímavostí vám nabídneme ještě stručný výčet dalších informací, které jistě neznáte o nápoji, který pijete každé ráno u snídaně.
Čekáte na sólovku od zpěvačky Marty Jandové? Tak je tady! Konečně. Co se stalo, že Marta přichází se svým prvním sólovým albem až nyní?
Jíte pórek často? Jestli ne, tak byste měli. Tento přírodní poklad posiluje kosti, pomůže vám se stávkujícím trávením a prospívá srdečním funkcím. Funguje také jako posilovač obranyschopnosti a bojuje proti křečovým žilám.
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Tenhle pilný papoušek aktivně řeší svůj vzhled. Když se mu jeho vlastní ocasní peří zdá krátké, neváhá svůj zevnějšek pracně vylepšit. Nebo by se dalo prohlásit, že se tento Agapornis chlubí cizím peřím?
Obyčejný dřevěný žebřík se může doma proměnit v krásný doplněk interiéru a praktickou polici nebo odkládací prostor. I moderní styl si může dovolit nějaký ten rustikální prvek. A pokud se vám starý žebřík se svojí patinou nehodí, můžete využít policové žebříky, které jsou aktuálně trendem.
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?
Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?

Výběr článků

Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Tabulkově by děti zhruba do jednoho roku měly denně naspat přibližně 12 až 17 hodin. Je samozřejmé, že každé dítě je jedinečné, ale to, že obvykle malá miminka tráví valnou část dne i noci spánkem s přestávkami na krmení, je fakt.
Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.

Nepřehlédněte

Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek