Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Emocionální vyprahlost: jak se poprat s tímto problémem?

Všichni jsme někdy v životě emocionálně vyčerpaní. Je normální zažít předávkování jednou nebo druhou emocí a vypořádat se s jejich těžkostí a bojem. A pouze prostřednictvím této zkušenosti můžeme skutečně vidět krásu života. Ale když se emoční vyčerpání promění v neustálý zážitek negativních emocí, už to není zdravé.
emocionální vyprahlost
Co je to emocionální vyprahlost? (Foto: 123RF)

04. 06. 2021

Jaké jsou příznaky vyčerpání?

Emocionální vyprahlost – jaké jsou příčiny problému? Jsou skryty ve vašem emocionálním vyjádření a projevují se prostřednictvím nálady a způsobu, jakým reagujete a zvládáte své emoce.

Pokud nemáte sebevědomí, nejúčinnějším způsobem, jak identifikovat známky emočního vyčerpání, je vyhledat odbornou podporu nebo požádat své blízké, aby se podrobněji podívali na vaše chování, vaše reakce – jako držení těla, pohyby obličeje (mikroregulace) a verbální nebo neverbální výrazy.

Musíme však pochopit jednu věc – že ​​jsme všichni vzájemně propojeni a náš osobní růst závisí na komunikaci a vzájemném vztahu s lidmi kolem nás. A to platí zejména, když se něco pokazí. Pokud se neotevřete svým nejbližším, jak můžete pěstovat své pozitivní emoce a vyjádřit ostatním pozitivní vlastnosti a ctnosti?

Cítíte se velmi rychle a velmi často unavení (fyzické vyčerpání)

Fyzicky se vyčerpat po výkonu fyzické činnosti je naprosto přirozené. Po odpočinku se tělo zotaví, nabije sílu a doplní energii. Jakmile se však fyzické vyčerpání stane chronickým, tělo nemůže tak snadno doplnit svoji energii. Tehdy se budete cítit unaveni.

Ztrácíte zájem o každodenní činnosti

Chronická únava má za následek náladu, která vyjadřuje demotivaci, nečinnost, mrzutost a frustraci. To jsou známky emocionálního vyčerpání – nevykazující žádnou motivaci, žádnou vitalitu pro zapojení se do zkoumání nových věcí v životě.

Ve svých (dlouhodobých) vztazích se cítíte méně tolerantní

Známky neustálé nudy a mrzutosti jsou spojeny s tendencí chování, která ukazuje lhostejnost, díky níž jsou vaše vztahy méně tolerantní. Známky zmíněné výše plodí netrpělivost, která rychle vyvolává hněv, závist nebo dokonce nenávist, kde ještě větší frustrace vyplývá ze skutečnosti, že nedokáže řídit vztahy na jakékoli úrovni.

Cítíte se nejistí, neschopní a nedůstojní

Dosáhnete nálady, kde se budete cítit nejistě. Úzkostlivě začnete pochybovat o svých schopnostech a vaše sebeúcta klesá stále hlouběji. Koktejl těchto pocitů a nálad vytváří zmatek, zášť a smutek až do bodu úplného emočního vyčerpání – stavu vyhoření. Tento proces emočního podráždění a nerovnováhy nastává spíše nečekaně. Bez upozornění se zoufalství dostává hluboko do psychiky a vyčerpává veškerou vitalitu a kreativitu.

K TÉMATU  Umění správného rozhodování. Jak poznat, co říká srdce a která cesta v životě je ta nejlepší

Jak tomuto vyčerpání zabránit nebo ho překonat?

Kromě různých technik, jak překonat duševní vyčerpání, existuje jeden organický způsob, jak se zotavit z emocionálního vyčerpání: meditace.

Zabraňte rozvoji emocí

Jinými slovy, naučte se identifikovat emoce dříve, než nastanou, a omezte jejich proces vývoje. Například pocit nudy vede k mrzutosti, což vede k odmítnutí, podráždění, frustraci atd.

Pozor na negativní myšlenky

Jakmile se objeví negativní myšlenka a vytvoří destruktivní pocit, je to známka toho, že negativní emoce brzy vybuchnou. Je potřeba narušit vytváření tohoto procesu a vyměnit ho za konstruktivní duševní a fyzickou aktivitu.

Toho lze dosáhnout pouze v meditativním stavu bytí – ve stavu vnitřního pozorování – sledování myšlenek. Dýchací cvičení vám mohou pomoci dosáhnout tohoto stavu.

Pochopte své vyčerpání

Jelikož jsou emoce výsledkem nevědomého opakování a uznávání pocitů, které jsou podporovány neustálým vytvářením myšlenek, je nutné pochopit, že hlavní příčina emočního vyčerpání se nachází ve vytváření těchto myšlenek.

Meditační stav bytí může tento proces zpomalit, a poté poskytnout jasný obraz o tom, co se děje hluboko v nás, a najít hlavní příčinu problému a jeho řešení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepříjemné emoce nebo vypjaté situace. Jak je zvládnout a umět v sobě zpracovat

4 nejčastější fóbie, kterými trpí ženy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bude se zastřihovat! Střední nebo krátká délka střihu znamená úplně nový účes, ale také rozhodnutí zbavit se své dlouhé okrasy. Možná se inspirujete!
V posledních letech jsou stále populárnější hesla jako speed hiking nebo fast hiking. Oblečení, obuv a vybavení určené pro tyto aktivity se objevují v kolekcích nejznámějších výrobců. Co to ale je a co to obnáší? Zveme vás k přečtení krátkého článku na toto téma.
I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
Ještě jste nenašla sport, který by vás skutečně a bez výhrad bavil? Začněte chodit. Tím spálíte více kalorií, než si možná myslíte. Zároveň zatočíte se stresem, zlepšíte si náladu a prospějete svému srdci.
Mileniálové jsou prý rozmazlená generace, která nemá ráda závazky, zato má vysoké ambice. Veškerý volný čas tráví na mobilu a vyhýbají se sexu. Jak je na tom, ale předchozí generace X? Mají si co vyčítat?
Lady Gaga se nesmazatelně vryla do historie pop music. Diva, která to v životě rozhodně nemá jednoduché, ale i přes všechna příkoří stále posouvá svou uměleckou kariéru dál a dál. Natočila film, získala Oscara, a nikdy se nevzdala svého snu.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Není pravdou, že dítě zaostává, pakliže tráví svůj čas na mobilním telefonu nebo tabletu. Vždy totiž záleží na tom, co na daném zařízení hraje. Pokud to jsou agresivní hry, pak ano - dítěti to neprospívá. Ale pokud to jsou aplikace vzdělávací, není na tom nic špatného.
Život dokáže mít smysl pro humor. Jednu chvíli jste nahoře, potom zas dole, a události se občas dějí zdánlivě bez přičinění. Podívejte se na video, které je původně krátkým filmem "One Man's Loss" od Phila Sansoma, a zde ho v sestřihu použil německý zpěvák Hagen Stoll. I takhle hořkosladký dokáže život být!
Bílý pomerian se v psím kadeřnictví změní z rozcuchaného psíka v roztomiloučkého medvídka. Zaručujeme vám, že až tohle uvidíte, budete si ho chtít pořídit domů. Tohle štěně má absolutně sladký pohled, který nenechá nikoho chladným. Roztomilost je jeho největší zbraň.
Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.

Výběr článků

Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
V práci blázinec, dovolená vyloučená a jarní prázdniny na krku. Nemoc nebo nedostatek peněz, důvodů, proč nemůžete vyjet s dětmi na jarní prázdniny, může být celá řada. Proto ještě nemusí dítě celý týden sedět doma u televize a tabletu. Zkuste mu připravit tak trochu jiné prázdniny.

Nepřehlédněte

Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek